Jardineria

21 gen. 2014

El jardí a gener

Comença l’any i gener sol ser un mes fins i tot més sec que desembre. Tenim les temperatures més baixes del calendari, però els dies comencen fer-se una mica més llargs. Aquesta hora més de llum i el sol més alt afavoreixen el que moltes plantes comencen a despertar-se i a preparar-se per a iniciar el seu cicle vegetatiu amb les primeres les floracions de febrer.

Sembrarem plantes ornamentals com ageratum, Althaea rosea, anthirrinum, Begonia semperflorens, celosía, dianthus, heliotropi, impatiens, lobelia, pelargoni, sàlvia i verbena. I plantes d’hort com, api, col, coliflor, endívia, bajoca, enciam, cogombres, tomaques, raves i pèsols.

 

ENERO2

 

D’altra banda, cal elabora nous plans de plantació per a la pròxima temporada. Arbres i arbustos de fulla caduca a arrel nua, fruiteres, bulboses de flor primaveral com a anemones, ranuncles, esqueixos de poda de ligustrum, populus, salix, roser bord, prunus i tamarix. A més hem de repicar miosotis, violes, bellis i matthiola. Plantar arbres i arbustos caducifolis, i les roses tan aviat com es puga llaurar el terreny.

 

Finalment recalçarem bulbs i rizomes, comprimint lleugerament la superfície, i anant amb compte de no danyar els brots recobrint amb nou mantell o amb torba.

 

Reg

No hem de regar, únicament a les plantes en vegetació si no plou i es comprova que la terra ho necessita. Sí podem regar en cas de preveure gelada, ja que l’aigua evita una baixada de 2 ºC. Regarem sempre amb temperatures superiors a 10 ºC, és a dir, durant les hores més calentes, i les plantes recentment plantades, en particular les perennes.

 

ENERO6

 

Tractaments

És moment de començar els tractaments antiparasitaris, ja que quan les plantes dormen senten d’una manera menys pronunciada els eventuals efectes negatius derivats de la pulverització amb productes fitosanitaris.

 

Floració i recol·lecta

Al gener floreix el llorer, viburnum, cinerària i ametlers. I podem recol·lectar varietats de taronges primerenques i llimó berna.

 

Poda

Si no gela, pots començar al gener amb la poda dels arbustos ornamentals. Tots els arbres i arbustos que floreixen sobre fusta jove: abelia, albízia, budleia, campsis, caryopteris, ceanothus, clematis, clerodendron, cotinus, erica, fúcsia, hebe, hibiscos, hortènsia, hypericum, jasminum, lagerstroemia, lonicera, nerium, osmanthus, passiflora, polygonum, potentilla, rosers, spiraea, tamarix, vitex i iuca. També s’hauran de podar les pomeres i pereres.

 

ENERO3

 

Hivernacles, tests i plantes d’interior

En els hivernacles hem de cuidar l’estat de la calefacció, i airejar diàriament entre dues i tres hores al migdia.

 

Gespes

Cal renovar la gespa i si presenta tolls realitzar orificis i distribuir arena en ells.

 

ENERO4

 

Sòls

És una bona època per a aportar mantell a la gespa, així com a tot el jardí, fruiters i cítrics. També hem de cavar a una profunditat de 20/30 cm. la terra destinada a la plantació d’anuals, quan la terra estiga en saó (estat de terra adequat per a plantar i conrear). Llaurarem superficialment el terreny per a trencar l’escorça i incorporar abonament orgànic de cobertura.

 

Altres tasques complementàries

Podem netejar camins i altres elements del jardí, com a parterres, i també les branques que no estiguen sanes i amb bona salut. 

 

ENERO5

 

Prepararem totes les eines i aprofitarem per a desinfectar utensilis de llavorer, poda, etc… Substituirem la capa de cobertura, revisarem els mobles de jardí, i pots aprofitar les restes de poda, fulles caigudes, restes de verdures de la cuina, etc, per a fer compost casolà.

 

Quant al nostre refranyer popular: “Any que comença gelant molt pa ve anunciant”. I recordeu que amb aquests consells tanquem l’any complet de les cures que necessita el nostre jardí al llarg dels mesos. En Espores trobareu, en aquesta secció de jardineria, un article per mes perquè pugueu consultar-lo quan necessiteu. A partir d’ara, us aniré explicant pràctiques que faran del vostre temps dedicat a la jardineria un moment de vertader gaudi i, a més, molt més útil i profitós.

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend