Conservació

16 maig 2013

Dia internacional del reciclatge

El Dia Internacional del Reciclatge se celebra cada 17 de maig i serveix per a conscienciar a joves i adults de la importància de reciclar de forma correcta per a aconseguir un món sostenible. Un terreny en el que hem avançat però sembla que no suficient.

El Dia Internacional del Reciclatge és un dia pensat per a què tots els éssers humans prenguem consciència de la importància que té tractar les deixalles com corresponen, no contribuir al canvi climàtic i protegir el medi ambient. El reciclatge salva els nostres recursos naturals, ja que redueix la contaminació, i també és una forma de generar ocupacions verdes en plantes processadores i en recollida de residus. La indústria del reciclatge està cada vegada més desenvolupada i també les tècniques, permetent un tractat dels residus cada vegada més ràpid i barat, i per descomptat, sostenible. 

 

reciclaje_1

D’alguna forma, parlar de reciclatge és parlar de sostenibilitat, un terme al que cada vegada ens acostem més per la importància que pren en el nostre dia a dia. El reciclatge també és una excel·lent manera de revertir els efectes del canvi climàtic dia a dia. Parlem de reciclatge en tots els àmbits. És igual que sigues una persona, que formes part d’un nucli familiar o que sigues part o propietari d’una gran empresa. El reciclatge, de forma individual o col·lectiva, és molt important. Per açò, en dates especials, com és el 17 de maig, hem de plantejar-nos nous reptes i renovar forces per a continuar fent aquest esforç de reciclar els residus útils. 

Llandes, botelles de plàstic, flascons de vidre, paper, cartó i periòdic. Tot és important. Tot ajuda a disminuir el consum de petroli, combustible fòssil l’ús desmesurat del qual està acabant amb la pau de l’home amb el planeta i amb la pau entre els pobles del món. El reciclatge també ajuda a reduir el consum d’aigua, a pal·liar les emissions de CO2 i a rebaixar el consum energètic, així com evitar la generació de tones i tones de brossa.

 

Conscienciar a força de tres “R”
Encara que no sap bé l’origen d’aquesta data, el primer lloc on es va celebrar de forma organitzada va ser en l’estat de Texas, l’any 1994, i des de llavors la iniciativa s’ha anat estenent per tot el món. Les celebracions són diverses, però sens dubte es tracta d’una jornada de commemoració que convida a la difusió de l’hàbit del reciclatge a organitzacions socials, públiques i privades. 

 

planta_reciclaje

 

En aquesta data, a més destaquen els mercadets que s’organitzen en diferents localitats i que acaben amb la separació de les restes i la seua ubicació en llocs habilitats. Es pot reciclar la roba i compartir-la amb els qui puguen necessitar-la, i el mateix és possible fer amb llibres o equips electrònics en desús. Les possibilitats de reciclatge són moltes i necessàries per al medi ambient, alhora que ajuden a mantenir en ordre cada casa. Aquesta jornada ens recorda que l’excés de deixalles posa en perill la nostra salut.

 

Un dels principals objectius per a celebrar una jornada d’aquestes característiques és recordar l’estratègia de Reduir, Reutilitzar i Reciclar, tres R sota les quals se cerca reorientar el comportament de tots els ciutadans amb vista a millorar un dels grans problemes del segle XXI, els residus sòlids urbans. El reciclatge s’inscriu en l’estratègia de tractament de residus de les tres R, reduir la producció d’objectes susceptibles de convertir-se en residus, reutilitzar els objectes per a donar-los una altra vida, siga amb el mateix ús per al qual es van crear o un altre completament diferent i, finalment, reciclar, és a dir, arreplegar i tractar els residus permetent reintroducir-los en un altre cicle.

 

reciclaje_3

 

A aquestes tres R se’ls poden afegir dos més, associades amb les conseqüències directes i a curt termini del reciclatge. D’una banda, la reducció del volum de residus i, per tant, de contaminació. I, per una altra, la reducció de costos associats a la producció de nous béns o materials, i que a voltes l’ocupació de material reciclat reporta un cost menor que el material verge (com el Polietilè d’alta densitat reciclat o el cartó ondat reciclat).

 

Símbols del reciclatge: Tydman, Möbius i els colors
El Dia Mundial del Reciclatge també és un bon moment per a recordar els símbols del reciclatge. Els colors dels contenidors identifiquen tipus de residus i s’han convertit en una de les iconografies més importants del reciclatge i que és usada a nivell internacional. 

 

contenedores

 

Els contenidor grocs s’usen per a dipositar envasos de plàstic, com a botelles i envasos de productes alimentosos i detergents, borses, tubs de PVC, gots, revestiments de sòls i cables, targetes de plàstic, aïllants dels components elèctrics, i envasos tipus bric de llet o sucs. En el contenidor redó i verd has de dipositar tots els residus de vidre, bé siguen envasos, botelles, gots, finestres, ceràmiques de qualsevol tipus i espills. En el blau, cartó i paper de qualsevol tipus (embalatges, caixes de sabates, paper d’oficina, paper entapissat, periòdics). I finalment, el gris va ser el color triat per a identificar als residus de metall, com a llandes de cervesa i refrescs, recipients enllaunats, tapes de metall, paper d’alumini i filferros.

 

Possiblement el símbol més important del reciclatge és l’anell o cercle de Möbius, que s’ha convertit en el seu símbol internacional i que ha donat lloc a diversos identificadors. Quan el símbol apareix solament, significa que el producte o envàs està fet amb materials que poden ser reciclables. Si el símbol està dins d’un cercle, vol dir que parteix dels materials del producte o envàs s’han reciclat. El símbol pot especificar el percentatge de producte reciclat que conté. Aquesta dada figura, sovint, en envasos i caixes de cartó.

 

reciclaje1

Un altre símbol és el “Tidyman”, una figura humana que diposita un residu en una paperera, la qual cosa indica al consumidor que es responsabilitze de desfer-se del mateix en un lloc adequat. De manera similar, les botelles de vidre poden portar també un símbol que combine un anell de Möbius i una figura humana que diposita un d’aquests envasos en un contenidor. Es recalca així al consumidor la importància d’utilitzar els contenidors ecològics.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend