Investigació

13 març 2013

Fruit Logistica, innovació als nostres plats i mercats

Una fira internacional per descobrir els últims avanços al sector hortofrutícola. Noves varietats, campanyes de publicitat, productes ecològics, empaquetats sostenibles, reutilització de residus,…les idees per millorar aquest sector i fer-lo cada vegada més verd són d’allò més interessants.

Fruit Logistica és un d’aqueixos esdeveniments que, encara que a priori semblen enfocats a un sector empresarial molt concret i especialitzat, és en realitat és el punt de partida de grans idees que moltes vegades acaben, sense nosaltres saber-ho, en els nostres plats, en les nostres cuines i en la nostra vida quotidiana. Es tracta de la fira hortofructícola més important del món que se celebra de forma anual a Alemanya. En ella participen centenars d’expositors de més de 125 països de tot el món i es monstren els últims avanços tecnològics al sector de l’hortofruticultura.


Fruit_Logistica_1

 

Però, de quin tipus d’avanços parlem exactament? Doncs des d’aquells que permeten que els aliments amplien el seu període de conservació, perquè puguen romandre més temps en el mercat de forma òptima, fins a aquells que fan que tinguen una millor presentació amb formats més concordes amb les demandes del consumidor, sense oblidar altres temes com la producció a gran escala de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient o la preparació i transformació de residus de fruites i verdures en energia.

 

En el camp de la recerca i la innovació hortofructícola, Fruit Logistica atorga els premis FLIA, els més importants del sector i amb gran que prestigi a nivell internacional. Algunes de les iniciatives que han aconseguit aquest reconeixement fins avui són l’amanida especial “Salanova” de l’empresa Rijk Zwaan, el preparat de verdures “Vitamini’s” de la signatura FresQ/Rainbow Growers Group, el tomàquet carnós “Intense” de Nunhems Netherlands BV, els “Sweet Green Paprika” de l’empresa Enza Zaden.

 

3bc7aa7f337d2b6d218588b9fca9e94f_XL

 

Però també “Arils Removal Tool (ART)”, una desgranadora de magranes de la signatura Mehadrin Tnuport Export o el cítric “Limeburst Fingerlimes” de l’empresa australiana, unes llimes amb textures diferents i de tots el colors que ja podem trobar a alguns supermercats. En l’edició de 2012, també Espanya va estar present en aquests premis amb els “moniatos rostits” de Campo Rico, una novetat precuinada que podem consumir en l’acte o després de passar-los pel microones. 

En aquesta edició de 2013, celebrada a principis de febrer, el guanyador va ser l’empresa holandesa Staay Food Group, gràcies al seu sistema “City Farming”, que permet conrear determinats productes en 35 dies, en qualsevol lloc del món i sota normes alimentàries de seguretat absoluta. El sistema es basa en una il·luminació LED especialment desenvolupada que permet conrear les llavors en hivernacles especials i obtenir en temps molts curts plantes joves, independentment de la seua temporada normal. La temperatura, el reg i els nutrients són controlats automàticament i, en condicions ideals, no fa falta utilitzar cap producte fitosanitari.

 

farming

farming2

 

Avanços revolucionaris
Com dèiem, l’èxit del sistema City Farming està en què permet la producció de fruites i hortalisses durant tot l’any, a tot arreu del món, independentment del sòl i el clima. Un avanç molt important tenint en compte el problema de l’elevada taxa de creixement de la població mundial. Però com podeu imaginar, aquesta no era l’única iniciativa interessant presentada enguany a Fruit Logistica. El camp de les energies verdes estava representat per la planta de biogàs GreenWatt, una proposta dissenyada especialment com a planta local amb la meitat de la grandària que les convencionals, on tant la brossa orgànica (d’un tipus o de diversos) com l’aigua residual són transformats en energia.

 

biogas

 

Aquest sistema té l’avantatge que pot ser adaptat a tots els models de negoci i dimensions d’empresa tant en el sector agrari com en el de l’alimentació, i que funciona de forma automàtica i autoregulable. A més, no solament no necessita cap substrat addicional com a combustible sinó que redueix els costos d’eliminació de residus. Per descomptat, l’altre avantatge afegit és que permet obtenir fertilitzant orgànic i una bona quantitat d’energia, suficient tant per a la pròpia empresa com para la seua venda a través de la xarxa elèctrica. 

 

Al camp de l’optimització de recursos també trobem l’equip d’empaquetat de borses, flexible i ajustable, de l’empresa holandesa Abracad Technoworks, que permet emplenar amb petites borses de producte els espais que queden buits en grans caixes on s’emmagatzema la fruita i la verdura. Un estalvi d’espai que es tradueix en un estalvi en el transport i major comoditat a l’hora de vendre en xicotetes quantitats. La màquina és part d’una via flexible d’empaquetament per a comptabilitzar i emplenar caixes amb borses menudes.

 

FRUIT2

 

Compta amb dues cintes transportadores de dos trams amb funcions específiques, que van unides amb un dispositiu comptador. A l’inici de la via d’empaquetat es troba una tremuja d’aire comprimit que s’encarrega que hi haja suficient alimentació a aquesta màquina d’alta velocitat. Les borses cauen sobre una cinta que es divideix en dos trams, primerament les borses són col·locades en línia i a continuació una cinta d’acceleració separa les borses en distàncies majors per a facilitar el recompte. Després a la cinta de recompte, l’última en la sèrie, uns sensors d’ultrasò registren la quantitat de borses amb una exactitud de més/menys 1 per caixa.

Respecte als productes empaquetats de forma més eficient, destaquen dues iniciatives que ens han cridat especialment l’atenció. D’una banda el combinat de bolets “Mushrooms to combine”, una combinació de diferents bolets que procura introduir als consumidors a noves varietats de bolets mitjançant instruccions concretes sobre la manera de preparació i amb receptes adjuntes de diversos plats. La quantitat està dissenyada per a quatre persones, la qual cosa permet un estalvi de temps i de producte.

 

apfel_2

Apfelschiffchen_Steige

Per una altra, els “Apfel-Schiffchen” de Elbe-Obst són grillons secs de poma on el procediment de liofilitzat facilita una humitat residual mínima. L’estructura de les cèl·lules de la poma queda quasi intacta, la qual cosa li concedeix una textura cruixent que no s’oxida i que perllonga la seua data de caducitat notablement. A més, els grillons no s’enfosqueixen, mantenint el seu color i aspecte natural, i una capa bloquejant en la borsa serveix de protecció front als olors, la humitat i els rajos UVA. 

 

Dels nous productes presentats destaquem també els “albercocs de color” de Ben-Dor Fruits, una nova varietat d’albercocs colorits que han sigut conreats de forma convencional i que es distingeixen per una pell i carn diferents als fins ara coneguts. Són molt dolços i sucosos, amb un grau Brix (sacarosa diluïda a l’aigua del fruit) d’entre un 18 i un 20 per cent, i la seua grandària va dels 44 als 55 cm. Provinents d’Israel, s’han desenvolupat diferents varietats d’aquest albercoc, totes elles destacables per la bona durabilitat, la qual cosa permet l’exportació a ultramar. 

 

albaricoques


Per ora part, les “Flower Sprout” de Tozer Seeds han causat sensació. Un encreuament de col·les de Brussel·les i col de grandària semblant a les primeres però amb un sabor més suau i dolç. Hortalisses típiques de l’hivern i fàcils de preparar cuites en aigua, al vapor, saltejades o fregides, com a plat únic i també integrades en receptes més elaborades. Les Flower Sprouts contenen el doble de vitamina I i B6 que les cols de Brussel·les i presenten una gran resistència al fred. 

 

5aldia2



Però a banda de la producció sostenible també és important la conscienciació del consum de fruites i verdures. Tots recordem la campanya 5 peces al dia, no? Doncs 5 am tag, la versió alemanya d’aquesta iniciativa també va obtenir un reconeixement gràcies a la campanya Frescor és vida, una iniciativa publicitària i de cort social amb l’objectiu de promocionar la imatge de les fruites i les verdures a la UE (2012 – 2014), generant addicionalment el desig de consum. Fruit Logistica, una iniciativa molt interessant tant per als consumidors com per asl productors que ens sorprèn any rere any i que ja prepara la pròxima edició 2014. 

 

Més informació: www.fruitlogistica.de

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend