Jardineria

4 març 2013

Març al teu jardí

Continuem els nostres consells jardiners per a un mes on ja esperem els inicis del bon temps, la qual cosa es va a reflectir també en les nostres tasques. Primeres flors primaverals, i activitats concretes amb la gespa i les plantes d’interior.

Ara estan en flor ja algunes plantes: forsítia, azalea, coralet, camèlia, clematis, crataegus, kolwitzia, lilà, llorer, magnòlia, espirees i tamarix. Però és el mes més apropiat per a les grans tasques del jardí i per a preparar-lo per a l’arribada de la primavera. Les bones temperatures faciliten molt el treball i estimulen el desenvolupament de les plantes.

 

Es poden plantar bulbs i tubercles com a cannes, gladiols, frèsies, lliris, begònies i dàlies, i seguir plantant bulbs addicionals cada 15 dies fins a mitjan juny per a assegurar una floració continuada. 

 

planting-daffodils

 

També és moment de sembra de les plantes anuals de flor: petúnia, tagetes, caputxina, clavell xinés, clavell de moro, ulls de poeta, cosmos, escabiosa, gaillardia, gira-sol, margarides d’estiu, flor de nit, amarants, genciana, gerbera, balsàmina, lobèlia, calèndula, esperó, gipsòfila.

 

Quant a l’hort, podem sembrar ceba, col, espàrrecs, maduixes, enciams, raves. En lluna creixent es recomana sembrar melons, cogombres, carabasses i cigrons. A més, entre les nostres activitats principals han d’estar:

Reg

Cal regar augmentant gradualment la freqüència i intensitat, encara que hem de ser moderats, i donar regs profunds per a pomeres i pereres (no en flor), i cítrics.

 

81852

 

Les plantes que comencen a brollar requereixen més aigua que durant l’època de repòs, i també una mica d’abonament líquid. És millor regar al matí per a evitar els fongs de la humitat nocturna, i regar les plantes d’interior amb aigua no massa freda.

Sòl
Anem a abonar si no ho varem fer en el mes anterior, aplicar mantell i l’abonament mineral a la gespa. Si es va fer al febrer, aportar l’abonament orgànic, per exemple, compost, mantell, fem, guano, humus de cuc, etc. S’aplica a arbres, arbustos, parterres, encanyissat, hort i en general, a tot el jardí, i s’ha de soterrar lleugerament. Hem de deixar els fertilitzants granulats per a primavera.

Tractaments

Ara és quan s’aplica l’últim tractament d’Oli d’hivern en els arbres fruiters, ornamentals, rosers i arbustos de fulla caduca. Sobre troncs i branques nus i sense gemmes brollant.

 

20100720121056114151_Sphaerotheca_pannosa_rosa_BCS00028594

 

També tractarem contra caragols i bavoses, farem altres fungicides en rosers, arbustos i vivaços per a prevenir l’aparició de míldiu, oïdi i taca negra del roser.

Poda
Podar i plantar els arbres i arbustos caducifolis que hagen florit en l’hivern: coníferes, rosers, fruiters, cítrics, oliveres i nespres. Podar i abonar les hortènsies, tallant per sobre de les gemmes de flor. Retallar les tanques de xiprer.

Plantacions

Dividirem les mates de vivaços i perennes que s’hagen desenvolupat molt en la temporada anterior. Per exemple, àster, crisantem, flox, sèdum, solidago. A final de mes dividir també els tubercles de dàlies i cannes, de manera que cada tros tinga una gemma i es plantar-los en terra lleugera.

 

am_577319_5262439_860974

Farem esqueixos de cóleos, crisantems, geranis i altres perennes. Ideal per a açò resulta un hivernacle o, almenys, una protecció per a evitar les baixes temperatures de la nit. També es retiren les flors seques de les plantes que van florir a l’hivern. I per a les roses, es planten, poden, abonen i cuiden, començant lluita preventiva contra les malalties.

Hivernacles i plantes d’interior

Cada cert temps, per exemple cada 10 dies, es giren uns 90º les plantes d’interior per a facilitar el desenvolupament d’una copa més proporcionada en rebre la mateixa llum per tots costats. Es reaclimaten els arbustos i les plantes vivaces en test a l’ambient exterior.

En els espais coberts (hivernacles, galeries) obrir amb més freqüència i durant més temps les proteccions. Estar atent als símptomes d’atacs de fongs i realitzar tractaments preventius. Trasplantar o canviar la terra dels tests, sobretot si la planta no evidencia un creixement normal o suficient, o quan la superfície del sòl i les parets exteriors es cobrisquen de sals blanques.

Gespes
Hem de resembrar les zones deteriorades i les calbes, i airejar i escarificar, ara o ja entrada la primavera. El primer es pot fer punxant amb un forcat i el escarificat amb màquina escarificadora.

 

Como-escarificar-el-cesped

Aprofitarem per a recebar i passar el rul·lo, i abonar si el temps és bo. Segarem amb les fulles altes, i mai amb la gespa mullada. Realinearem les vores. Tractarem amb herbicides selectius per a herbes de fulla ampla, i farem tractament contra els cucs si es tornen abundants.

Altres tasques complementàries

Cavar i birbar el terreny al voltant del peu de les plantes i al llarg de fileres i vorades. Netejar, dividir i replantar les herbàcies perennes. Eliminar les males herbes, cavant i rastellant, i netejar i aclarir les plantes aquàtiques i vivaces.

Quant al nostre refranyer popular, “Quan l’oreneta no ve pel març, l’hivern és llarg”. 

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend