Projectes verds

5 des. 2024

Col·lectiu Eixarcolant, un model agroalimentari més sostenible

El passat 28 de setembre el Col•lectiu Eixarcolant celebrà la seua ja consolidada Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades una de les activitats que el col•lectiu porta endavant amb l’objectiu d’impulsar un sistema agroalimentari més just, sostenible i respectuós amb el medi. Aquesta setmana descobrim amb Silvia Olmo una iniciativa que treballa dia rere dia per reivindicar espècies que un cop van ser part de la nostra dieta quotidiana però que amb el temps han anat desapareixent dels nostres plats. Una proposta que no només preserva el patrimoni botànic, sinó que també contribueix a impulsar una alimentació més natural i respectuosa amb l’entorn.

Al Col·lectiu Eixarcolant treballem des de fa anys per ajudar a construir un model agroalimentari més just i sostenible, i ho fem sobretot, a través de projectes que permeten documentar i recuperar plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals, i la divulgació del coneixement associat a aquestes ‘plantes oblidades’.

Eixarcolar vol dir, literalment, arrencar les males herbes. Però res més lluny de la realitat. Un dels principals objectius d’Eixarcolant és, precisament, tornar a posar en valor totes aquestes mal anomenades males herbes. Milers d’espècies silvestres i varietats tradicionals que podríem cultivar, comercialitzar i consumir amb tota normalitat i que els nostres avis i àvies consumien habitualment, però que amb l’arribada de les grans superfícies comercials i dels conreus extensius, s’han anat perdent. En diem plantes oblidades precisament perquè no és res que hàgim descobert nosaltres, però sovint sense la nostra intervenció i la de moltes altres associacions i particulars, el seu coneixement sí que pot arribar a desaparèixer.

Per això ens sembla important preguntar a les àvies i als avis, i també a les persones que tenen altres arrels culturals, perquè ens expliquin què feien antigament (o què fan encara) amb les plantes del seu entorn. Recuperar coneixements tradicionals ens permetrà conèixer què es feia antigament per tal d’adaptar aquests usos a les necessitats actuals. Normalment es tracta de varietats que tenen en comú que són de proximitat, perquè sobretot en el cas de les silvestres, acostumen a créixer de manera esporàdica a prop de casa, als marges dels camins… i que són resilients, és a dir, que són resistents i s’adapten bé als canvis climàtics (important pels temps que venen).

Per això ens sembla important preguntar a les àvies i als avis, i també a les persones que tenen altres arrels culturals, perquè ens expliquin què feien antigament (o què fan encara) amb les plantes del seu entorn. Recuperar coneixements tradicionals ens permetrà conèixer què es feia antigament per tal d’adaptar aquests usos a les necessitats actuals.

Normalment es tracta de varietats que tenen en comú que són de proximitat, perquè sobretot en el cas de les silvestres, acostumen a créixer de manera esporàdica a prop de casa, als marges dels camins… i que són resilients, és a dir, que són resistents i s’adapten bé als canvis climàtics (important pels temps que venen).

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Enguany hem celebrat la 9a edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (JGPO), que va tenir lloc el dissabte 28 de setembre, a la ciutat Igualada, a la província de Barcelona. Es tracta d’una oportunitat única per conèixer aquestes plantes i els seus usos, i per entendre com poden contribuir a fomentar una alimentació saludable i una agricultura sostenible. A la Jornada, com en les que realitzem cada any, podeu passejar per la fira, participar d’un tast, fer un taller, escoltar una xerrada o gaudir de bona música. Hi podeu trobar activitats molt diverses, pensades per a tota mena de públic, per tal que cadascú pugui participar i gaudir de la trobada.

A més, us recordem amb il·lusió que la 10a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades ja té data. Serà a Igualada, el dissabte 27 de setembre de 2025, i estem preparant un programa molt especial que reunirà el millor d’aquests darrers anys i, alhora, incorporarà noves propostes per fer front als reptes i oportunitats que tenim al davant.

La proposta ha presentat enguany més de 120 activitats i una vuitantena de paradistes. Algunes de les novetats d’aquesta edició han estat la incorporació al programa d’un escenari infantil o la celebració del 1r Cicle de Teatre Etnobotànic. També durant aquests mesos se celebra la 2a Mostra de Cinema Etnobotànic i Agroecològic, que voltarà per tot el territori de parla catalana fins al desembre.

La JGPO dona veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostra que en aquest patrimoni col·lectiu s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals  i culturals.

Grups territorials per arribar més lluny

Si bé la seu d’Eixarcolant es troba a Jorba (comarca de l’Anoia, Catalunya), ja fa anys que vam començar a treballar amb petits grups de socis repartits per tot el territori català. És el que anomenem Nodes Territorials. Aquestsgrups tenen per objectiu fomentar la participació de socis i sòcies d’arreu del territori, incrementar les activitats i projectes descentralitzats i fomentar la coneixença i intercanvi entre socis i sòcies d’una mateixa àrea geogràfica. Aquests grups permeten teixir una xarxa social i d’acció coordinada arreu del territori. Actualment, existeixen 20 nodes territorials, repartits per tot el territori català, Balears, País Valencià, Andorra i Catalunya Nord. Concretament al País Valencià hi trobem dos: el Node País Valencià i el Node Diània i qualsevol soci o sòcia pot decidir formar-ne part.

Així que si voleu descobrir totes les activitats que organitzem o simplement aprendre més sobre varietats silvestres que podeu trobar a tocar de casa, no dubteu a seguir-nos i descobrireu un nou món de possibilitats gastronòmiques. Certament, incloure en els teus àpats l’ortiga, l’oxalis o la malva, entre moltes altres, ens obre un nou ventall de possibilitats i gustos que sovint desconeixem, a més de la diversió que suposa jugar amb tots aquests ingredients que segurament mai us havíeu plantejat que podien formar part de la vostra dieta i les vostres receptes.

Etiquetes
Llicenciada en Periodisme (UVic), Màster en Comunicació Cultural (Blanquerna. Universitat Ramon Llull)
M'agrada llegir dibuixar i passar temps amb l’Aleix (el meu fill de 3 anys). Necessite rentar-me les dents tot just quan em llevo, fins i tot abans d’esmorzar. I després si cal me les torno a rentar. M’agrada que les coses siguin simètriques i em fan por les aranyes!
convidat Signatura convidada
Send this to a friend