Ciència ciutadana i educació: explorant la fenologia de les plantes

Imagina que pots formar part d’un projecte científic des de la teva aula, ajudant a recopilar dades sobre el món natural que t'envolta. Doncs això és precisament el que proposa Fenociència, un projecte innovador creat pel Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) i el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE). Víctor Benlloch, biòleg i tècnic d’Educació Ambiental del CEACV, ens explica com, a través de l'aplicació Bioclima, els estudiants poden participar en la recollida de dades sobre la fenologia de les plantes, integrant la ciència i l’educació de manera pràctica i molt accessible.

Ciència i societat: un vincle en evolució

La ciència ha mantingut, al llarg de molts anys, uns canals de comunicació amb la societat que en general han sigut escassos i en la immensa majoria de les ocasions s’han utilitzat transmetent uns continguts poc comprensibles per al gruix de la ciutadania, per la qual cosa existia un clar distanciament entre el món científic i el conjunt de la societat. De fet, aquesta “incomunicació” impedia, no solament, que la societat comprenguera correctament i en tota la seua amplitud la forma de treball de la ciència o que coneguera els continguts i temes en els quals treballava, sinó a més també, que la poguera apreciar com un element fonamental de progrés de la societat i, per tant, que estiguera allunyada de la vida quotidiana de les persones que no tenien una relació directa amb aquesta.

Tanmateix, i per sort, això ha anat canviant, especialment durant les últimes dècades. La ciència ha pres consciència de la necessitat d’acostar-se a les persones per a, d’una banda, donar a conéixer el que fa i perquè ho fa, i d’altra banda perquè eixes persones comprenguen millor els seus mecanismes de treball i reconeguen i donen suport als processos científics com una part de la millora de la societat i com un element bàsic per a augmentar la qualitat de vida actual i futura de tota la ciutadania.

BioBlitz en Doñana./ www.wwf.es

A poc a poc, també s’han anat produint alguns casos en els quals la ciència s’ha fet servir de la participació social per a poder desenvolupar d’una millor forma els seus processos d’investigació, sol·licitant d’aquesta participació ciutadana la seua col·laboració per a obtindre dades o per a arreplegar mostres en diferents àmbits. Aquesta interrelació col·laborativa ciència-ciutadania és el que s’ha anomenat com a Ciència ciutadana, de la qual existeixen nombrosos i diversos exemples. I un pas més endavant, en aquest procés d’integrar la ciència en diversos aspectes de l’activitat social habitual i d’establir nexes de comunicació entre aquests dos àmbits, ha sigut el d’articular aquesta ciència ciutadana com a eina educativa i formativa, generant accions educatives en les quals l’element científic és el fonamental del contingut d’aquestes activitats educatives.

L’eina Bioclima: tecnologia al servei de la ciència ciutadana

El Centre d’Educació Ambiental de la CV CEACV és l’espai de referència de l’educació ambiental en el territori valencià, i dissenya, promociona i desenvolupa tot tipus de programes, accions i activitats que tenen relació en els diversos temes en els quals pot treballar l’educació ambiental. Entre l’ampli ventall d’activitats que desenvolupa, des del CEACV, s’ha implementat un projecte en el qual s’ha tractat de combinar la ciència, l’educació i la participació, a més d’incorporar un important vessant d’educació i conscienciació ambiental.

Aquest projecte, que hem denominat “Fenociencia”, té com a element científic principal de treball el coneixement dels processos fenològics de les plantes i les seues possibles alteracions degudes a l’efecte del canvi climàtic. I aquesta base científica del projecte es fonamenta en el projecte d’investigació que desenvolupa el Centre d’Investigacions de la Desertificació CIDE, en concret el denominat projecte Bioclima. Es tracta d’un projecte d’investigació en el qual es recopila i s’analitza informació relativa als principals esdeveniments fenològics de la flora silvestre valenciana, per a conéixer com poden veure’s modificats els patrons d’aquests esdeveniments fenològics en funció de les alteracions climàtiques generades pel canvi climàtic. En aquest sentit, una part important d’aquest projecte consisteix en la recollida de dades fenològiques de diverses espècies de flora silvestre in situ (floració, fructificació, desenvolupament de brots), amb els quals, i a través d’una anàlisi posterior, s’espera poder observar quines possibles alteracions o efectes apareixen en aquests patrons.

El CIDE, ha desenvolupat una eina molt interessant per a dur a terme aquesta recollida de dades per part de personal no especialitzat (app Bioclima). Es tracta d’una aplicació descarregable en un telèfon mòbil o en una tauleta, i que permet arreplegar les dades d’interés d’una forma molt senzilla i seguint les instruccions que proporciona, fàcilment accessibles i compressibles per a qualsevol persona. És a dir, han desenvolupat una eina específicament pensada per a la participació i la ciència ciutadana, a través de la qual col·laborar en la recollida de les necessàries dades per a la investigació que estan realitzant. Aquesta eina pot ser descarregada en qualsevol dispositiu digital a través del “store” i una vegada instal·lada començar a utilitzar-se. Permet la recollida de dades d’almenys unes 40 espècies vegetals silvestres molt habituals en els entorns naturals i rurals del territori valencià (l’eina aporta una guia fenològica d’aquestes espècies, descarregable a través de l’aplicació), a més de presentar també l’opció d’incorporar dades de qualsevol altra espècie que no estiga en aquesta llista, simplement incorporant el nom de l’espècie i una foto. Les dades recopilades fan referència a l’estat de floració, fructificació o a la presència de brots nous, donant-se uns senzills barems de la seua presència o abundància. Una vegada arreplegats totes les dades que se sol·liciten, s’envien des del mateix dispositiu, i els fa arribar al banc de dades del projecte Bioclima i també al Banc de Dades de Biodiversitat de la CV BDB.

El projecte Bioclima a les Aules

Des del CEACV es va plantejar al CIDE la possibilitat d’ampliar l’ús d’aquesta eina per a poder emprar-la d’una forma educativa, adequant-la i elaborant un projecte educatiu al seu voltant. En el projecte s’uneixen el component científic que aporta el CIDE, l’àmbit de participació i ciència ciutadana a través de l’ús de l’aplicació Bioclima i la part educativa (formal i ambiental) que aporta el CEACV.

El CEACV ha desenvolupat un material didàctic específic per al projecte en el qual s’arreplega tota la informació bàsica sobre fenologia i biodiversitat vegetal, per a poder comprendre el contingut conceptual sobre el qual gira el projecte. A més, en ell, s’ha preparat una part dedicada a l’ús de l’eina Bioclima, que és un element important d’activitat per als docents i alumnat que s’impliquen i participen en el projecte. També s’ha elaborat una situació d’aprenentatge associada a aquests continguts per a ús en els nivells de final de secundària i batxillerat per part dels o les docents que ho implementen. Juntament amb aquest material didàctic principal, s’han preparat uns altres que complementen aspectes relatius principalment a la biodiversitat vegetal valenciana, com una senzilla clau de determinació de les principals espècies vegetals silvestres valencianes, diversos vídeos formatius i alguns quaderns de camp per a treballar aspectes de l’ecologia de les espècies utilitzades, que complementen tots els continguts relatius a la fenologia. A més, també s’ha inclòs un important apartat per a conéixer la biodiversitat valenciana a través del Banc de Dades de Biodiversitat (BDB) i com utilitzar-lo per a incloure en ell dades o per a usar-lo per a obtindre informació i com aplicar-la.

Amb tot això, i en col·laboració amb el CEFIRE de Sagunt, s’ha posat en marxa una línia de formació per a docents relativa al projecte. En aquest procés de formació es dota als i les docents dels coneixements i eines per a treballar amb el seu alumnat els continguts del projecte. Al mateix temps que utilitzen aquests recursos des d’una vessant educativa, també recopilaran dades per a les bases de dades de Bioclima i del BDB i podran desenvolupar projectes relatius a la biodiversitat vegetal en els entorns naturals i rurals pròxims als centres educatius on s’hi troben. A tot això s’uneix el component d’educació ambiental que ha de portar associat tot el projecte, generant conscienciació en els i les participants (alumnat i docents) sobre els efectes del canvi climàtic, la necessitat d’actuar per a frenar aquest procés i la importància de la participació del conjunt de la societat en l’acció efectiva i real contra l’emergència climàtica.

Un projecte en el qual es combina el coneixement de la biodiversitat vegetal valenciana i les seues característiques, els cicles fenològics d’aquestes espècies, el seu estudi científic a través de la participació ciutadana activa, i tot això és aprofitat per a desenvolupar situacions educatives amb una clara vessant de conscienciació ambiental i motivació a l’acció per a la millora de l’entorn.

Biòleg i educador ambiental
Membre de l'associació de voluntariat ambiental "La Codolla" d'Agullent. Entusiasta plantador d'arbres per tot arreu.
extern Signatura Espores
Send this to a friend