Volta al col·le sostenible!
Una nova blogger d’Espores, Silvia Pérez, responsable de La Tenda de la Universitat al Jardí Botànic, ens ofereix una alternativa solidària per tornar a l’escola aquest mes de setembre amb productes de comerç just.
El comerç just (fairtrade en anglés) és una alternativa al comerç convencional que, a més de criteris econòmics, té en compte valors ètics que abasten aspectes socials i ambientals. Aquest tipus de comerç contribueix al desenvolupament sostenible garantint millors condicions laborals per als productors de zones empobrides dels països del sud, així com l’obtenció de productes de qualitat amb garanties de respecte als drets dels treballadors, treballadores i, per suposat, al medi ambient.
Per tal de promoure el consum responsable amb el desenvolupament dels països del tercer món i el medi ambient, La Tenda de la Universitat va iniciar l’any 2008 una campanya per introduir productes procedents de comerç just a les seues tendes físiques i a la web, com una alternativa de compra raonable, solidària i amb una bona relació qualitat/preu. Des de llavors, molts dels productes corporatius es van renovant perquè incorporen criteris de consum responsable com ara samarretes, dessuadores, llapis, carpetes, caramels, bosses i motxilles. Un exemple són les samarretes del Jardí Botànic o les samarretes amb l’escut de la Universitat de València confeccionades amb cotó certificat de comerç just. I per començar la jornada amb energia, després de les vacances, el cafè ecològic BIO 100% Aràbic del Perú, que ha estat cultivat en condicions laborals dignes i amb un preu just per als cultivadors. El seu aroma i la seva extraordinària qualitat social i solidària ho fan un producte únic.
Però el comerç just no sols està implantat a La Tenda. L’any passat, la Universitat de València va rebre l’acreditació com a entitat promotora del comerç just. IDEAS Comercio Justo (Iniciativas de Economía Alternativa y Solidaria) va lliurar al rector Esteban Morcillo el segell acreditatiu, en un acte celebrat a l’edifici de Rectorat. Per tal d’aconseguir aquest segell, la Universitat va demostrar que disposa de productes de comerç just en els seus campus, i que va aprovar i difondre una declaració institucional sobre el tema.
En diferents edificis de la Universitat de València s’utilitzen habitualment productes de comerç just (sucs, galetes, cafè, llet, xocolata) en cafeteries i en càterings. També s’empren samarretes o bosses de la mateixa procedència. D’altra banda, en la Tenda de la Universitat s’ofereixen productes, com ara artesania o regals, amb l’acreditació de comerç just. Així, la Universitat, a més de docència i investigació, ha de projectar cap a la societat valors, entre els quals ha destacat el del comerç just, la sostenibilitat, i el respecte a les condicions laborals dignes.
Tornant a La Tenda, en aquesta ocasió, voldria fer referència a dos productes clàssics renovats: dos models de bolígraf de plàstic i tres llibretes del Xano (mascota de la Universitat de València) fabricades al Centre Ocupacional Municipal Grabador Planes amb paper certificat FSC. Aquest certificat és atorgat pel Forest Stewardship Council, una organització global sense ànim de lucre que proporciona una certificació per a productes forestals provinents de boscos ben gestionats. Els principis que regeixen aquesta certificació són deu i s’apliquen en qualsevol part del món. Estan basats en el respecte a la legislació i els tractats, els drets dels treballadors i els pobles indígenes i el reforç tant del benestar de les comunitats locals, com dels beneficis socials i ambientals a llarg termini dels boscos explotats. Aquestes explotacions han de comptar amb estudis d’impacte ambiental, plans de gestió i de seguiment, estratègies de conservació de la diversitat i un pla de plantacions d’acord amb els principis anteriors.
Les llibretes reuneixen dos criteris de consum responsables diferents: socialment es dóna suport al programa d’inserció de persones amb discapacitat de l’Ajuntament de València i d’altra banda, el paper utilitzat té garantida la seua procedència des d’explotacions forestals sostenibles per la certificació FSC (encara que aquest logo no figura a la llibreta perquè el taller no està certificat dins de la cadena de custòdia FSC).
Pel que fa als bolígrafs, han estat fabricats parcialment amb plàstic reciclat per la marca Bic. D’aquesta manera es compatibilitzen les necessitats de material fungible de la Universitat de València reduint parcialment la petjada ecològica que tindria el mateix consum utilitzant com a matèria primera plàstic nou. Tot això mantenint la qualitat i el preu del producte. Recentment, hem rebut uns nous bolígrafs i portamines fabricats amb el 75% de plàstic reciclat. Tot amb l’objectiu d’oferir a una societat cada dia més conscienciada, la possibilitat de portar la solidaritat i sostenibilitat també a la volta al col·le de tota la família.
Amb aquest primer post volem donar a conéixer La Tenda i la nostra tasca per a un consum responsable. Trobaràs molts més productes de comerç just i reciclats molt curiosos dels que parlarem en altra ocasió. Ja ho saps! Vine a La Tenda i busca els nostres productes o pregunta als nostres treballadors. A més a més cal recordar que, si ets del col·lectiu de la Universitat, gaudiràs del 15% de descompte a tots els productes corporatius.
Més informació: www.latenda.es
LA TENDA, BOTÀNIC
C/ Quart, 80 – 46008 – Valencia
LA TENDA, LA NAU
C/ Universitat, 2 – 46003 – Valencia
LA TENDA, TARONGERS
Campus Tarongers – Aulari Nord – Baix comercial
Av/ Tarongers, S/N – 46022 – Valencia