Vacances de mar i muntanya
El Centre Excursionista de València ens presenta en Espores el seu programa de viatges per a l’estiu. Tens ganes de viatjar al nord de la península? O simplement de fugir d’una calor excessiva? Ara és bon moment per a planificar-te.
A més de les activitats habituals per a joves i socis, bàsicament els campaments, el CEV organitza dues activitats vacacionals per al públic en general amb la natura com element principal. Una és un viatge a Cantabria, de l’1 al 9 d’agost de carácter cultural, amb excursions suaus i platja, i amb el propòsit de conéixer les terres càntabres tenint com base la meravellosa ciutat de Santander.
Santander. Vista aèria de la península de la Magdalena
L’altra activitat és una estada de 6 dies a les muntanyes d’Andorra, amb un programa d’excursions de nivell mitjà per a trepitjar les muntanyes i valls més atractius, amb alguna visita cultural per a relaxar, tenint la base en un luxós hotel de la localitat de Soldeu.
Una escapada a Cantàbria
“Santander eres novia del mar que se inclina a tus pies y sus besos te da. Santander las estrellas se van pero vuelven después en tu cielo a brillar. Yo también dejaré, en tu bahía, un recuerdo en mi vida que jamás borraré. Santander al marchar te diré: guarda mi corazón que por el volveré.”
Platja Merón. San Vicente de la Barquera
Fa molts anys, Jorge Sepúlveda glossava així les meravelles de Santander i la seua badia. Santander, la perla de Cantàbria, el port de mar que Castella es va agenciar durant la dictadura, no va triar malament. La península de la Magdalena, el Cap Major, la platja del Sardinero o el Passeig de Pereda són tants els tresors que ens esperen a Santander que turistes de tot el món la tenen a les seues agendes per anar algun dia, i aquest dia ha arribat també a l’agenda del CEV.
Però a més de Santander, Cantàbria, ens ofereix una col·lecció interminable de llocs, cadascun dels quals és suficient motiu per fer un viatge. És evident que no podrem veure’ls tots, però hem intentat seleccionar alguns dels millors per al nostre viatge, sense oblidar-nos que és a l’estiu i caldrà gaudir de tan meravelloses platges.
Vista lateral del Palau de la Magdalena. Santander.
Des d’Unquera fins Otañes, l’encant de les platges, els penya-segats, els miradors i les vil·les marineres es fonen en una mar de sentits amb el Cantàbric de fons. És la costa central del nord, un enclau turístic per excel·lència, amb joies com la monumental Santander, la històrica Santillana del Mar, l’estiuenca Laredo, la fortificada Santoña o la pesquera Castro Urdiales, exponents d’una Cantabria plena d’indrets per descobrir.
Com a contrast dels paisatges costaners, les terres de l’interior de Cantabria són agressives i sobreprenents. Les muntanyes dels Pics d’Europa, amb les seues moles calcàries, grutes, barrancs, i amb pobles perduts construïts en pedra, com Potes o Fuente De s’esguiten entre esglésies, santuaris i monestirs com Sant Toribio de Liébana. Malgrat tot, no hi ha que oblidar la recompensa gastronòmica que ens espera després d’un intens dia de vacances, els formatges elaborats a les coves de la muntanya, o les fabes, son exemples ben coneguts.
Una escapada a Andorra
El Principat d’Andorra ocupa un dels trams més cuidats i assossegats de la serralada pirinenca. Malgrat la seua popularitat, Andorra és encara per a molts una terra per a descobrir, sobre tot l’Andorra natural, una part tranquil·la, neta, silenciosa, amb rius clars, cels amplis, alts i blaus; amb boscos, flors i immenses praderies que en estiu són testimonis de capvespres i eixides de sol de verdadera llegenda.
Andorra
Andorra és reconegut com el país més antic d’Europa. Ludovico Pío, fill de Carlemany ja el va esmentar com a territori autònom els anys 805 i 819 en dos pergamins, i podem afirmar que des de tan remots temps, la seua forma de govern ha canviat molt poc.
San Joan de Caselles. Andorra. Imatge de Groundhopping Merseburg
D’aquesta antiguitat es pot trobar constància en nombroses restes històriques, antics camins ramaders o de pelegrinatge, i velles traces industrials com la Farga Rossell. Però va ser per la rivalitat entre els senyors de Foix i els comtes d’Urgell com Andorra va assolir un tracte especial mitjançant un “pareatge” o tractat de conciliació que va confirmar el seu carácter autònom.
Però han sigut les seues muntanyes i els esports d’hivern els que han arrossegat un turisme massiu que en estiu deixa pas a un turisme tranquil, relaxat i més que res sostenible, en el qual anem a integrar-nos.