Art i natura

9 maig 2018

Illustraciencia, premi i reconeixement de la il·lustració científica i de natura

Fragment 'Couroupita guianensis', de Gustavo Surlo

Illustraciencia, el premi internacional d'il·lustració científica i naturalista, obri la seua sisena edició, mantenint el seu objectiu inicial: premiar i divulgar el treball dels professionals de la il·lustració científica i naturalista. El Jardí Botànic de la Universitat de València ha tingut el plaer d’acollir en més d'una ocasió la selecció d'obres d'aquest certamen amb l'objectiu d'acostar la ciència i la natura a la societat.

Des de fa segles, personal científic o dedicat a la il·lustració ha format part dels equips d’exploració que viatjaven a noves terres. La seua missió era registrar totes les espècies desconegudes i comprendre la seua anatomia i comportament. Actualment, les càmeres fotogràfiques ens aporten informació visual valuosa d’allò que retratem. No obstant això, no sempre ens permeten analitzar al detall la textura o el color d’un individu  ̶ que no de l’arquetip d’una espècie ̶  sense les interferències del moment del dia o el clima. A través de la il·lustració científica, en canvi, es pot representar una espècie vencent aquests inconvenients. Podem mostrar-la des de l’angle necessari, en la posició més adequada per al seu estudi i ressaltar els seus trets més característics… fins i tot si eixa espècie ja està extingida. Això és el que aconsegueix únicament la il·lustració científica.

El certamen Illustraciencia

El Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) convoquen la sisena edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i de Naturalesa, Illustraciencia. Es tracta d’un certamen que selecciona, d’entre nombrosos participants internacionals, les millors 40 il·lustracions científiques i de natura. El guanyador o guanyadora de cada categoria, il·lustració científica i naturalista, rebrà un premi de 600 euros. Una de les propostes serà triada com la guanyadora de la votació del públic i rebrà un diploma acreditatiu.

A més de crear un catàleg virtual i organitzar cursos, tallers i altres activitats, Illustraciencia crearà una mostra itinerant amb les 40 obres seleccionades, que s’inaugurarà en el MNCN i recorrerà altres museus i espais culturals acostant la ciència a la societat. En més d’una ocasió, el Jardí Botànic de la Universitat de València ha acollit la mostra per a delit dels seus visitants.

Com comenta Miquel Baidal, coordinador de Illustraciencia, l’objectiu “és impulsar la il·lustració científica. Esperem amb ànsies els dibuixos de la nova convocatòria i convidem a tots els interessats a afilar els llapis, preparar els pinzells i encendre les tauletes gràfiques perquè ompliguem la xarxa d’il·lustració i ciència”.

El certamen compta, a més, amb el finançament del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) a través de la seua convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica i de la innovació.

El món vegetal a través de la il·lustració

La botànica juga un important paper en el camp de la il·lustració científica. Açò queda patent en l’obra de grans autores com Maria Sybila Merian, pionera de l’entomologia moderna (l’estudi dels insectes), Margaret Lilian Flockton, primera litógrafa i il·lustradora botànica del Real Jardí Botànic de Sydney, o Ellen Hutchins, primera dona botànica d’Irlanda.

Margaret Lilian FlocktonWaratahs (circa 1895), il·lustració de Margaret Lilian Flockton. Els Waratahs (Telopea) són un gènere de grans arbustos o xicotets arbres natius del sud-est d’Austràlia, de Nova Gal·les del Sud, Victoria i Tasmània. El nom watarah ve dels pobles aborígens al voltant de l’àrea de Sidney.

Entre les propostes seleccionades en anteriors edicions del certamen, trobem diverses obres sobre botànica, com Couroupita guianensis, de Gustavo Surlo. La seua il·lustració, a més de mostrar un clar sentit de l’estètica, ens aporta informació sobre l’aspecte de les fulles, les flors, el fruit i la textura de la tija d’aquest arbre, conegut comunament com a bala de canó. Aquest tipus de detalls defineixen a l’espècie i permeten classificar-la en els diversos gèneres o famílies del regne vegetal. És per açò que es tenen molt presents a l’hora de valorar una bona il·lustració científica botànica.

Couroupita guianensis Gustavo Surlo
Couroupita guianensis, de Gustavo Surlo, seleccionat en 2015. És un arbre pertanyent a la família Lecythidaceae. La floració es dóna en ramells que ixen del tronc, els quals poden arribar als dos metres de llarg. En aquesta il·lustració observem els detalls de les flors, el fruit i les fulles, en què destaca la seua distribució en relació a les branques i la disposició dels nervis. Tècnica: aquarel·la.

Un exemple similar a l’anterior és Ginger, de Sofiya Kruglikova, que mostra diferents elements característics del gingebre, com les tiges de la planta, que poden arribar fins als dos metres d’altura, les flors i diversos talls de l’arrel.

40 Ginger Sofiya Kruglikova
Ginger, Sofiya Kruglikova, seleccionada de la cinquena edició de Illustraciencia. La tija subterrània del gingebre (Zingiber officinale) planta, o rizoma, creix de forma horitzontal emetent arrels i brots, el que es coneix com a gingebre. En el cas d’aquesta espècie, aquest mecanisme constitueix un sistema de reproducció vegetativa. En la il·lustració es mostren diferents elements característics de l’espècie, com les tiges de la planta, les flors i diversos talls del gingebre. Tècnica: aquarel·la.

Illustraciencia és una iniciativa que va sorgir en 2009 per a recolzar, premiar i divulgar el treball dels professionals de la il·lustració científica i naturalista. Els candidats i candidates que vulguen enviar les seues propostes a la nova edició de Illustraciencia, podran fer-ho des del 23 d’abril al 20 de juny de 2018 a través de la pàgina web www.illustraciencia.info. El jurat seleccionarà 40 obres que es publicaran en la web el 16 de juliol. Aqueix mateix dia començaran les votacions del públic, que duraran fins al dia 23 del mateix mes. Els treballs guanyadors s’anunciaran el 24 de juliol. Es pot seguir tota l’actualitat del premi en el blog i en Facebook, on es poden veure totes les propostes presentades.

Etiquetes
Divulguem i premiem la il·lustració científica i de natura des de 2009. Organitzem el premi internacional Illustraciencia, exposicions itinerants i cursos d'il·lustració científica. El nostre lema: aprenem dibuixant!
extern Signatura Espores
Send this to a friend