Oci verd

12 abr. 2013

Germinacions. Diàlegs sobre art i ecologia

Pot l’art contribuir a la defensa de la natura i al desenvolupament d’una consciència ecològica? Unes jornades de la UPV proposen treballar la sinergia entre ciència i creació artística per a la defensa del patrimoni natural.

Què és la biodiversitat? Quins són les estratègies més eficaces per a preservar-la? Com desenvolupem la consciència ecològica? Pot ser a través de l’art? El projecte cultural Germinacions. Diàlegs sobre art i ecologia intenta respondre aquestes i altres preguntes, creant un espai de discussió i intercanvi entre diferents àmbits del coneixement al voltant del tema de la salvaguarda de la diversitat biològica.

La ciència ecològica estableix que la biodiversitat és intrínsecament valuosa ja que representa un factor fonamental per a l’estabilitat dels ecosistemes dels quals depenem per al nostre desenvolupament humà. No obstant açò, el sistema de producció i consum del món actual representa la principal amenaça a la diversitat biològica. I és que les activitats antròpiques alteren els hàbitats naturals espoliant-los dels seus recursos (hídrics, minerals, energètics, etc.) i destruint els equilibris biològics que els caracteritzen. L’agricultura convencional contribueix també en gran mesura a reduir la biodiversitat a causa de l’expansió dels monocultius i l’ocupació de tècniques agrícoles contaminants i de biotecnologia.

 

Germinaciones_web

Enfront d’aquestes problemàtiques, Germinacions aspira a enfocar l’atenció de la comunitat acadèmica i de la ciutadania en els aspectes crítics del model de desenvolupament vigent des d’un prisma ecològic. A més, el projecte tracta de donar visibilitat a experiències concretes que s’han dut a terme en diferents àmbits de recerca per a la conservació de la biodiversitat i la construcció d’un desenvolupament autènticament sostenible. Especial atenció es dedicarà a la cultura i en particular al rol de l’art com a eina per a catalitzar un canvi de sensibilitat cap a la natura, i afavorir un posicionament crític i creatiu del públic en relació a les temàtiques mediambientals.

En concret, el projecte es desenvoluparà al voltant de dos esdeveniments principals: una conferència oberta al públic en la qual participaran exponents del món acadèmic, cultural i de l’activisme ecologista. Entre uns altres, intervindran José Albelda (professor de la Facultat de Belles arts de la UPV, especialitzat en art i natura), José Luis Porcuna (investigador de l’Institut Valencià de Recerques Agràries i President del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional), Maite Cháfer (professora de l’Escola d’Enginyeria Agronòmica i investigadora de l’Institut d’Enginyeria d’Aliments per al Desenvolupament de la UPV) i Isabel Mateu (Directora del Jardí Botànic de la Universitat de València).

 

agroecologia2

La conferència s’enfocarà en diverses qüestions crucials. Partint de l’estudi de la crisi ecològica actual, s’analitzarà de quina manera la recerca científica i l’agroecologia poden contribuir a la preservació de la biodiversitat, i a la restauració i al manteniment dels equilibris ecosistèmics. A continuació tindrà lloc una taula redona en la qual participaran Tonia Raquejo i José Parreño, tots dos professors de la Universitat Complutense de Madrid, al costat de l’artista Lucia Loren. S’examinaran els punts d’encreuament entre art i ecologia i en particular el paper de la pràctica artística en la transició cap a un model de societat més respectuós amb la biodiversitat i en general amb la biosfera.

De forma paral·lela, es realitzarà un taller creatiu de dos dies en el Jardí Botànic de la Universitat de València. El taller s’articularà en dues fases: una classe teòrica impartida per Pilar Crespo i Sara Vilar, docents del Departament d’Escultura de la UPV, i unes sessions pràctiques coordinades per Lucia Loren (www.lucialoren.com). La trajectòria d’aquesta jove artista espanyola reflecteix la intenció de visibilitzar els vincles i les relacions d’intercanvi entre ésser humà i natura mitjançant la creació d’intervencions en el paisatge realitzades amb materials naturals.

 

GERMINACIONES2

Al hilo del paisaje, Lucia Loren


L’artista ha participat en nombroses exposicions, plasmant obres site-specific en diversos entorns naturals i rurals, en molts casos realitzades gràcies a la participació de la població que habita el lloc. Entre elles: El Bosque Hueco en Pobla de la Sierra (Madrid), Naturalmente Artificial en el Museu d’Art Contemporani “Esteban Vicente” de Segòvia, Paisaje Nómada en l’àmbit de “Artifariti” III Trobades Internacionals d’Art en Territoris Alliberats del Sàhara Occidental, Brotes per a la Fundació Berruti en Valdemanca (Madrid), etc.

 

GERMINACIONES3

El Bosque hueco, Lucía Loren

 
El taller preveu l’activació de pràctiques artístiques col·laboratives, i culminarà amb el desenvolupament d’una obra col·lectiva creada a partir de materials orgànics i inspirada en els temes centrals del projecte. La peça serà exposada en el Jardí Botànic amb la finalitat d’aproximar el públic al tema de la salvaguarda de la diversitat genètica i en general del medi ambient a través d’una experiència estètica.

Germinacions tindrà lloc del 18 al 20 d’abril 2013, preveu la col·laboració de la Facultat de Belles arts Sant Carlos, de l’Escola d’Agrònoms de la Universitat Politècnica de València, del grup de Recerca R+D Arte y Ecología: estrategias de protección del medio natural y recuperación de territorios degradados i del Jardí Botànic de la Universitat de València.

 

És possible realitzar la matricula del taller a través del següent enllaç:
www.cfp.upv.es/formacion-permanente/cursos/taller-germinaciones–dialogos-sobre-arte-y-ecologia_idiomaes-menuupvtrue-cid32787.html

Més informació i programa:

www.jardibotanic.org/culturaicomunicacio.php?id=675

Etiquetes
Llicenciada en Belles arts
La seua trajectòria artística i recerca doctoral se centren en l'estudi de la relació entre art, natura i ecologia.
extern Signatura Espores
Send this to a friend