Oci verd

2 jul. 2013

Ecologia arran de mar

Els nostres benvolguts quiosquets de platja han sigut motiu de polèmica per la Llei de Costes però, poden a més suposar un problema ecològic relacionat amb la producció de residus o el consum energètic? Alguns d’ells tracten de demostrar que no, i que podem ser ecològics també en vacances, i la Fundació Biodiversitat els premia.

L’any passat el Ministeri d’Agricultura va premiar sis quiosquets que complien amb una sèrie d’objectius per a ser més ecològics i sostenibles, es tracta dels Premis Quiosquets Responsables, de la Fundació Biodiversitat. Aquest concurs es va convocar en el marc de les activitats de Conservació de la Costa de la Fundació, per a impulsar el desenvolupament sostenible d’activitats econòmiques i turístiques en el litoral. Uns premis que tenien com a objectiu reconèixer les millors iniciatives ambientals que hagen realitzat o vagen a realitzar els establiments hostalers a peu de platja i les seues associacions per a millorar la seua relació amb l’entorn i la biodiversitat, i que es repeteixen enguany.

 

ecochiringuito2

 

Si repassem les iniciatives dels locals per aconseguir minimitzar el seu impacte en l’entorn trobarem gots biodegradables, repartiment de cendrers, reciclatge de llandes d’alumini, control del consum d’aigua, mobiliari reciclat o de materials sostenibles, plaques solars, miniaerogeneradores, il·luminació amb LED, i fins i tot consum de productes locals, lloguer de bicicletes i completar el servei hostaler amb informació sobre llocs d’interès natural. I és que cal tenir en compte que són establiments amb un elevat consum energètic i producció de brosses a l’estiu per la seua gran activitat però que, passats aquests mesos, romanen completament inactius fins a la temporada següent. Així doncs, promoure mesures respectuoses amb el medi ambient pot portar a reduir els problemes que generen, doncs són espais molt arrelats a la cultura de platja i un sector potent en la generació d’ocupacions de temporada.

 

ecochiringuito4

 

A més de les mesures que ens poden semblar més eco “lògiques”, un local Del Prat, que es va portar el primer premi en 2012, compta també amb una proposta responsable, ja que calculen la seua petjada ecològica sumant les seues emissions, les dels seus proveïdors, i fins i tot les dels mitjans de transport que arriben fins a la platja, a més del seu consum d’elements d’usar i tirar, i la compensen plantant arbres ells mateixos i en col·laboració amb uns altres. Més iniciatives? Donar refrescs a canvis de gots plens de burilles per a mantenir neteja la platja, i compostar tota la brossa orgànica. Fins i tot el tercer premiat, valencià, va protegir les dunes del pas dels seus clients. Bones idees a les quals cal donar valor perquè aquesta iniciativa no es quede en alguna cosa passatgera sinó que supose l’inici d’una tendència que tots els propietaris vulguen seguir.

 

Segona edició dels premis

Els guardons per als locals més sensibilitzats amb el seu entorn costaner van sorgir dins de les actuacions de conservació de costes de la Fundació Biodiversitat, i enguany se celebra la segona edició. El procés és molt senzill, com a primer pas cal adherir-se a un decàleg de bones pràctiques que s’ha desenvolupat i que cal comprometre’s a complir, i a continuació ja es poden presentar les idees o iniciatives per al nostre local i així optar als premis.

 

ecochiringuito6

El quiosquet Nahubeach a Cadis ha construït una cabanya per a albirar aus marines amb panells informatius i reutilitza materials trobats a la platja com a part de la seua decoració, d’entre altres iniciatives ecològiques

 

Aquesta primera setmana de juliol són ja 527 els establiments amb el segell “Sóc un quiosquet responsables”, i 56 són de la Comunitat Valenciana. Trobar el nostre preferit en aqueixa llista ens converteix en consumidors d’un espai compromès amb la conservació del seu entorn, ja que en el decàleg de bones pràctiques es contempla la col·locació d’un punt d’informació i sensibilització ciutadana sobre el valor de l’ecosistema costaner, fomentar la comercialització de productes amb criteris ambientals (locals i amb envasos ecològics) i actuar com a agents dinamitzadors per a la defensa del domini públic marítim-terrestre.

 

ecochiringuito5

 

A més, també cal netejar i conservar l’entorn de la platja en la qual està el quiosquet, proveir de contenidors selectius de reciclatge de brosses, tant per als clients com per a la resta de públic, i adoptar criteris de manteniment sostenibles, relacionats amb els materials, la integració del local en l’entorn, i la minimització del consum d’aigua, gas i electricitat, prioritzant sempre les renovables. Finalment, els quiosquets responsables han de col·laborar en el manteniment i bon estat de les platges quant al control i la prevenció d’abocaments, contaminació, incendis, etc. El termini d’inscripció al concurs acaba d’obrir-se i hi ha de termini fins al 15 de setembre.

 

Una Fundació per al medi ambient

La Fundació Biodiversitat va nàixer el 1998 per a contribuir a la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat, amb el temps ha evolucionat en funció dels nous reptes ambientals i les polítiques internacionals. Així doncs, ara treballa perquè el patrimoni natural siga conservat en pro de la generació d’ocupació, riquesa i benestar en el conjunt de la societat.

 

ecochiringuito3

 

A més, posa l’accent en els els parcs nacionals i a altres espais de singular valor natural, i també aplica un enfocament integral a la gestió sostenible dels recursos naturals i la generació de riquesa en les zones rurals. En aquest sentit obri vies de diàleg entre tots els sectors implicats i promou, mitjançant projectes innovadors, noves formes de fer, de participar i d’avançar en la sostenibilitat del nostre model de desenvolupament.

 

Les seues línies d’actuació estan centrades en la biodiversitat terrestre, marina i litoral, el canvi climàtic, la qualitat ambiental, l’economia i ocupacions verdes i les relacions internacionals.

 

www.fundacion-biodiversidad.es

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.
botanic Equip botànic
Send this to a friend