Fotografiant la Rambla de les Truites
Eixir al camp és sempre una oportunitat per a acompanyar-nos d’una càmera fotogràfica i em portar-nos un fantàstic record. Recorreu amb nosaltres aquesta ruta entre Castelló i Terol, i apreneu alguns trucs per a millorar les vostres fotos. Objetivo Valencia ens proposa anar d’excursió mirant a través de l’objectiu.
Servint de boga entre Castelló i Terol, la pedregosa i zigzaguejant llera d’aquest afluent del riu Bergantes està esguitada d’història: carrerades i cabanes de pedra en sec, molins i ponts de diverses èpoques històriques es troben al llarg del recorregut que proposem, el qual parteix del preciós pont del s. XIII de Sant Miquel de la Pobla.
Sant Miquel de la Pobla, també anomenat La Pobla del Bellestar, és una pedania de Vilafranca o Villafranca del Cid, que se situa en el límit NW de l’altiplà del mateix nom, i va ser el nucli original de l’actual població. És un dels llocs més bells i amb més contrastos del Maestrazgo castellonenc, en poder passar en pocs en minuts d’un ermàs de savines i carrasques a un bosc madur de pi roig, roures, arços, teixos i til·lers que s’assenten en les muntanyes confrontants, les quals emergeixen des dels 1.100 m de l’altiplà per a aconseguir en el Tamborero els 1.766 metres d’altura.
Convé advertir que a pesar que la rambla de les truites roman seca gran part de l’any, en època de fortes pluges pot anar molt crescuda i envair la senda en la zona del barranc de la Gotera. La millor època per a realitzar aquesta ruta és a la primavera i tardor, una ruta que parteix del pont medieval del s. XIII de Sant Miquel de la Pobla, situat en la boga entre Castelló i Teruel, i que salva el pas la rambla de les Truites. Travessant aigües baix les cases del llogaret seguirem un pal indicatiu de “Assagador d’Empriu” al costat d’una placa groga amb el símbol d’una cabra, el qual ens introdueix en una carrerada que va baixant cap a la rambla i recorre uns metres al costat d’ella. A aquest lloc arribarem en el nostre itinerari de tornada.
Sense abandonar les marques, la carrerada pren altura i se separa de la rambla, canviant a un paisatge d’antics bancals abandonats i altres construccions de pedra en sec, com cabanes o els propis murs de la carrerada. Durant l’ascens, sempre seguint les marques de la cabra, podem observar a l’esquerra la rambla i l’ermita del Cid. Arribem en una mica menys d’una hora a la zona més alta de la carrerada, des de la qual les vistes de l’altiplà i les muntanyes confrontants impressionen, podent veure’s a la llunyania en direcció NE el castell de Morella.
La carrerada descendeix fins a arribar a un encreuament amb un pal indicatiu, el qual prenem a l’esquerra abandonant les plaques grogues de la cabra i seguint les marques verdes i blanques del SL-V 18.1 fins a quasi el final del recorregut, descendint cap al jaç de la rambla de la Gotera per una senda amb impressionants vistes sobre un meandre. Deixarem de costat les ruïnes del molí d’En Rius per a seguir, aigües a dalt, els murs del molí i, sense creuar la rambla, travessar una zona de boix i argelagues on la senda es desdibuixa parcialment per a tornar a ser clara uns metres més amunt, ja immersos en un altre meandre.
El sorprenent colorit tardorenc dels exemplars aïllats de pollancres, corners, roures, til·lers i aurons destaquen sobre les parets rocoses. Just travessat aquest, naix a l’esquerra una senda ben marcada (compte amb no passar-nos-la) que guanya altura ràpidament fins a un encreuament amb un altre pal. Prendrem el desviament de la dreta cap al Molí Dolz, on creuarem un magnífic pont del s. XIX. La senda segueix remuntant la rambla a mitja altura, de vegades desdibuixada però de forma clara fins a arribar a un altre pal, prenent el desviament de l’esquerra que creua la rambla i ens deixa en la carrerada d’anada, el qual solament haurem de prendre a la dreta per a tornar a Sant Miquel.
Guia pràctica
Situació: Comarca de l’Alt Maestrat, Castelló.
Punt de partida i arribada de l’excursió: Sant Miquel de la Pobla, també anomenat La Pobla del Bellestar, pedania de Vilafranca.
Com arribar: Des de Castelló per la CV-10 i després per la CV-15. Des de Terol per la A-226 i A-227.
Dificultat: mitja
Desnivell: uns 150 metres
Temps: 3h
Cartografia: Fulla 569-II del IGN. 1:25.000.
On aconseguir informació de la ruta o informació turística: Tourist info Vilafranca. Tel: 964 44 14 32, Email: vilafranca@touristinfo.net / info@ajuntamentdevilafranca.es www.ajuntamentdevilafranca.es
Notes fotogràfiques
En aquest recorregut abunden tant els paisatges oberts com els tancats. Per açò, és molt recomanable disposar d’un gran angular com un 10 mm o 18 mm (o un 16 mm o un 24 mm equivalent en format complet). Un teleobjectiu serà de gran ajuda per a captar detalls i aïllar motius.
Així mateix, si tenim un dia total o parcialment assolellat, un filtre polaritzador per a emfatitzar el blau del cel, contrastar la imatge, netejar l’ambient i donar-li volum als núvols encotonats ens serà molt útil. Si per contra, tenim més núvols que sol, un filtre degradat de 3 passos serà un aliat indispensable per a compensar les diferències de llum entre el cel i el sòl, i així no haver de “cremar el cel” ni deixar molt fosc el sòl.
Durant el recorregut tenim suficients motius fotogràfics per a poder delectar-nos: carrerades, arbres monumentals, ponts medievals amb arc de mig punt, masies i molins, paisatges oberts i barrancs… Tot açò dóna fe de la gran mostra de patrimoni natural i cultural que atresorem a la Comunitat Valenciana i, que en general, és desconegut o està infravalorat.
Dominar la fotografia de paisatge, malgrat el que puga semblar, no és tasca fàcil: tots els elements que apareixen en la imatge han d’estar correctament ordenats, per a tenir així una correcta composició i que la fotografia resulte agradable a la vista i no un caos d’elements sense ordre. Moltes vegades no aconseguim plasmar en les nostres fotografies el que els nostres ulls han vist. Açò es deu a la falta de coneixements tècnics (maneig de càmera) i compositius (quins elements incloc en la fotografia i com els ordene).
Per a açò, vos donem una sèrie de consells:
- Si veus alguna cosa interessant, no dispars a la babalà: pensa quina fotografia vols fer i com compondre-la.
- Selecciona el centre o centres d’interès.
- Emplena l’enquadrament amb terços, línies, fugides, diagonals, patrons, colors, adreces, grups imparells, desenfoques, o abstrau el centre d’interès amb l’espai negatiu.
- No per incloure més elements en la fotografia és millor ni més completa. A voltes, incloure el mínim és més efectiu.
- Hi ha llocs increïbles molt prop de la teua casa. Solament has d’observar i descobrir-los. No sempre fa falta viatjar molt lluny per a obtenir grans imatges.
- Cerca les millors hores per a visitar un lloc. Intenta aprofitar albes, capvespres i fenòmens poc comuns (neu, boira, pluja). Fuig del típic cel blau ras.
Si vos atrau la fotografia, vos recomanem que realitzeu un dels nostres cursos de fotografia que impartim en www.objetivovalencia.es. Si el que vos encanta és el paisatge i la muntanya, teniu una estupenda oportunitat aquest pròxim mes de maig de realitzar el Curs de fotografia del paisatge valencià que s’imparteix en el Jardí Botànic de la Universitat de València.