Al Jardí, en primavera, més que plantes
Eva Pastor torna a Espores per convidar-nos a gaudir de la primavera al Jardí. Està convençuda que és el millor moment i posat que és festiu i que no teniu excusa, deixeu-vos convèncer, calceu còmode i veniu a fer-nos una visita. Qui sap quines sorpreses tenim preparades!
El clima és un important factor a l’hora de planificar el nostre temps d’oci, i sembla que amb la primavera les activitats a l’aire lliure són cita obligada. Per això, ací vos contem totes aquelles opcions que teniu en acostar-vos a un Jardí Botànic. N’estic segura de que algunes ja les sabeu, però d’altres no són tan conegudes. Ens acompanyeu?
Planifica el teu temps lliure
És evident que quan pensem en passejar per un Botànic el primer que ens ve al cap és gaudir d’un oasi verd i tot el que això comporta. Caminar, respirar aire pur, relaxar-nos, llegir, quedar amb algú, gaudir de les plantes i la seua ombra, fer-nos alguna foto… els jardins són espais on tothom vol estar, i més quan fa bon temps. Així, en un Botànic gaudirem d’un lloc verd cuidat al màxim.
Vista des de la Plaça Carles Pau del Jardí Botànic de la Universitat de València. Imatge de José Marín Segovia
Però si el que volem és anar una mica més enllà i estem interessats en les plantes i el medi ambient, en l’ecologia i la botànica, en les ciències naturals en general, i estem pensant en formar-nos, aquesta també és una bona opció. S’organitzen cursos, tallers, seminaris i conferències tant per a públic aficionat com especialitzat, tant si el que volem és aprendre a classificar plantes en les nostres eixides de camp com si perseguim una cosmètica casolana ecològica. Amb professorat especialitzat, a un Botànic rebrem tota la formació en aquest sentit, i ens acolliran tant si som un interessat individual com si el que volem és que la nostra classe del col·legi o l’institut gaudisca d’una activitat extraescolar de ciències relacionada amb les plantes.
Taller de creació artística per a grans i menuts. Fer clic per a més informació
A més, conscients també de que avui dia l’oci familiar és força important, la programació dels Jardins inclou oferta per a grans i menuts. A València trobarem el cap de setmana el ioga en família, tallers de creació de pares i fills, i moltes més opcions que inclouen als xiquets de casa, quan de vegades és tan difícil fer activitats que incloguen coneixements i passar-ho bé. Unes activitats entre les que està el Bookcrossing, la pràctica d’abandonar llibres en llocs públics, després d’haver-los enregistrat a la seua pàgina, per a que algú els adopte durant un temps i els llegeixca abans d’alliberar-los. Una gran família d’amants de la lectura que troba en els Jardins Botànics el seu públic diana perfecte en un entorn segur que s’allunya del típic banc enmig del carrer.
Cultura + Plantes
Pel que fa a l’activitat cultural, els Botànics a poc a poc es consoliden com agendes completes de concerts, cicles documentals, exposicions d’art i natura, intercanvis de llavors, recitals, mostres de plantes, performances… Algunes opcions seran verdes i altres no tant, però en totes tindrem el millor entorn per gaudir-les. En el cas que la divulgació estiga rere l’objectiu d’aquestes activitats, tindrem la garantia de contar amb els millors especialistes que les avalen, i quan es tracte d’una agenda d’oci convencional, contarem amb l’avantatge d’acostar-nos a un espai a l’aire lliure immillorable.
L’últim diumenge de cada mes oferim visites guiades gratuïtes pel Jardí
I fins ací unes opcions que de segur ja coneixíeu o que ja havíeu pensat, però en realitat a un Jardí Botànic podem fer moltes més coses, tal volta no tan habituals. D’una banda, posar en contacte als xiquets amb la natura. De vegades, en viure a una ciutat es fa complicat sortir al camp i els nostres infants desenvolupen una espècie de falta de contacte amb allò verd. Acostar-los als jardins és una manera de criar-los envoltats de plantes, perquè així descobreixen les seues formes, aromes, textures i colors, per a que siguen conscients del canvi de les estacions, per a que se senten més connectats amb la terra i deixen de banda, encara que siga per unes hores, el contacte amb l’asfalt. Sens dubte un Jardí Botànic és la millor alternativa quan volem escapar ràpid de la voràgine urbana.
I també podem contar amb el Jardí per reunir-nos, però no ja a nivell personal sinó professional o associatiu. Penseu amb un grup habitual que tingueu, amb aquelles vegades que no sabeu on anar per tractar un tema o organitzar-vos, podeu aprofitar una visita al Botànic com a espai de trobada. I és que al Jardí hem rebut de tot, des d’aficionats a la fotografia realitzant una sessió especial a l’aire lliure, fins a persones de la tercera edat practicant tai-chi. Però una reunió professional és altra opció. Anar lluny de l’oficina o de les habituals cafeteries crea un ambient relaxat que és l’idoni per ser creatiu, tenir noves idees, plantejar temes difícils o tenir un entorn amable per a trencar el gel. Proveu-ho, no se’n penedireu.
Lavandula dentata, la planta del mes
Quant a les noves tecnologies, penseu que al Jardí estan els millors escenaris per a les fotos de les nostres xarxes socials. Ja tothom conta amb algun espai a Facebook, Twitter, Instagram etc i vol tenir el major nombre de seguidors o mostrar les instantànies més boniques. Col·leccions de plantes aquàtiques, carnívores o tropicals, entre altres, ombres, flors, escorces, fulles, palmeres, troncs centenaris, escultures, les temàtiques són infinites i el vostre públic de la xarxa estarà encantat. I no oblideu seguir a les xarxes al vostre Jardí Botànic preferit, estareu al dia de tota la seua agenda i podreu compartir les millors imatges!
Per acabar, només dir-vos que aquest no és un article de promoció de les nostres activitats, donat que massa bé les conegueu i gaudiu ja si llegiu espores. El que vull es convidar-vos a ser usuaris actius d’un Botànic, el de València o el que tingueu més a prop arreu de la península. Que considereu estos espais singulars com una oferta d’oci igual de vàlida que un altra, que descobriu tot allò que amaguen, que és molt més que les col·leccions de plantes, tot i que aquestes són el més important, el seu origen i la seua vertadera essència. En www.jbotanicos.org trobareu tots els Botànics d’Espanya i Portugal que formen part de l’associació de jardins AIMJB. I no s’oblideu d’incloure a més, en els vostres viatges arreu dels continents, la visita turística als Jardins Botànics dels diferents pobles i ciutats. Tan atractius com un museu o una important avinguda, també enriquiran la vostra escapada.
Ja ens direu si us hem convençut!