La defensa d’un parc
Una vegada més Gandia està present en els mitjans de comunicació. Aquesta veïna ciutat costanera protagonitza una resistència d’allò més interessant. Una associació de veïns s’oposa a les obres de recuperació del ja famós Parc de Sant Pere. Però, perquè?
Ja fa un any que estan previstes les obres de millora del Parc de Sant Pere de la ciutat de Gandia, segons el govern de l’Ajuntament actual. Així que el dilluns 9 de març haurien d’haver començat però, quan els operaris intentaren entrar per realitzar el seu treball, un grup de persones es van oposar impedint l’entrada al parc.
Un projecte de millora d’allò més polèmic
Guillermo Barber, president de la Junta de Districte de Roís de Corella, va insistir en la roda de premsa del mateix dia 9 de març, que les actuacions en el Parc de Sant Pere no sols no pretenen talar cap arbre, sinó que milloraran l’accessibilitat, entre altres tasques de manteniment.
Imatge del Facebook de l’Ajuntament de Gandia
L’objectiu d’aquesta mesura és instal·lar 2 parcs infantils nous i una zona de gimnàstica i de rehabilitació per a persones majors. Segons l’Ajuntament i Barber, no s’usarà formigó, de forma que les zones de gespa es mantindran i s’habilitaran els vials amb arena compactada per evitar les barreres arquitectòniques. A més, es construiran dues entrades més al parc i es renovaran els fanals, els bancs i les papereres. Totes aquetes intervencions estan valorades en 230.000 euros procedents dels fons de la Diputació de València.
Imatge de mocavi
Imatge de mocavi
En aplegar els operaris a l’espai verd i poc més tard de l’hora de l’esmorzar va aplegar un grup de residents, representants de l’associació Salvem el Parc i membre de diferents partits politics. Cap a les 11h del matí hi havia unes 50 persones que volien mostrar el seu desacord amb l’actuació al Parc de San Pere. Poc després, els veïns ocuparen el parc i tancaren les portes d’accés.
L’associació de veïns
Veïns defensant un espai públic on els ciutadans puguen gaudir de la natura. Així és com la plataforma es defineix en la seua pàgina de Facebook. Amb més de 3.000 likes els gandians lluiten pel seu parc tant en viu com online.
https://www.youtube.com/watch?v=v=iGroLEQ47oA
Si grimpar per les parets del parc per defensar-lo no és suficient, l’associació veïnal ha encetat un change.org per recollir firmes i els va més que bé. A la pàgina expressen la seua disconformitat amb la transformació del seu estimat espai verd en una plaça amb espai per a concerts i quiosc al preu de 550.000 euros. Admeten necessari i convenient una intervenció per millorar el que ja tenen i troben imprescindible que els polítics s’acostumen a escoltar el que el ciutadans volen dir.
S’oposen a qualsevol actuació sense un estudi d’impacte ambiental ja que el Consell va enviar un escrit al consistori indicant que no és necessari realitzar aquest document per tractar-se de sòl urbà, però sí és recomanable en habitar en aquest parc aus protegides.
Imatge de mocavi
El col·lectiu també té intenció de presentar una demanda de suspensió d’obres. Qui també va anirà als tribunals és el PSPV de Gandia per interposar una denúncia davant el Jutjat del Contenciós Administratiu i demanar la paralització cautelar.
Última hora
Després d’una lluita veïnal com poques, Arturo Torró, l’alcalde de Gandia, ha cedit utilitzant com a mediadora a la líder de Compromís, Lorena Milvaques i les obres no s’iniciaran durant les falles. També convoca a una reunió aquest divendres amb el col·lectiu veïnal després d’haver-los negat durant mesos la informació sobre el projecte de reforma, la qual cosa va motivar la protesta.
Imatge de mocavi
Les obres queden, de moment, en guaret mentre duren les festes falleres a la ciutat. Seguirem el rastre d’aquesta història de defensa d’un parc que ens recorda a algunes anteriors de què hui dia no ens podem penedir com l’Albufera o el llit del riu Túria. Perquè són els parcs i jardins allò que la gent més gaudeix i per això, defensar-los… no està de més.