Cinc propòsits botànics per a un 2025 més verd
Amb l’arribada del nou any, toca fer llistes de propòsits. Que si anar al gimnàs (almenys al gener), que si menjar millor, que si llegir més... Però a Espores volem afegir un toc verd als objectius clàssics i aprofitar el canvi d’any per fomentar hàbits més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Així que ací teniu cinc bons propòsits botànics per a 2025, ideals per a connectar amb la natura, millorar el nostre entorn i contribuir a un futur més verd. Uns consells que Eva Pastor ens va oferir al programa La Via Verda d’À Punt i que ara compartim amb vosaltres. Accepteu el repte?
Llegir amb consciència ecològica: més natura, menys paper
Si t’apassiona la lectura i vols donar-li un toc més sostenible, aquest propòsit és per a tu. I és que l’amor pels llibres no està renyit amb la cura del medi ambient, i per sort, hi ha moltes maneres de gaudir de la lectura amb consciència ecològica. En primer lloc et recomanem que t’acostes a La Biblioteca José Pizcueta del Jardí Botànic de València on trobaràs una gran selecció de llibres sobre plantes, natura i ecologia, perfectes per alimentar la teua curiosistat verda. I el millor de tot? Te’ls acosta al Jardí amb la Bibliomòbil, on podràs triar un llibre que t’inspire, buscar un racó especial, gaudir de l’ombra dels arbres i llegir envoltat de vegetació. I si busques recomanacions, tens la secció #PlantesContades, amb històries per a tots els gustos: des de llibres il·lustrats fins a divulgatius com Esto no estaba en mi libro de botánica de Carlos Magdalena, assajos com Diarios del bosque de Richard Powers o fins i tot novel·les i poemaris inspirats en la natura.
Però, abans de devorar llibres, parem atenció al paper. Sabies que l’origen del paper es troba en el papir Cyperus papyrus? Aquesta planta, que pots veure a la zona d’aquàtiques del Jardí, va ser clau per a l’escriptura a l’antic Egipte. Amb passat molts segles des d’aleshores i el paper ha evolucionat fins a convertir-se en un element imprescindible de la nostra cultura, però també en un recurs que cal gestionar amb responsabilitat. Hui en dia, el consum de paper és desorbitat: l’any 2023, només a Espanya, se’n van gastar més de sis milions de tones! Aquesta xifra escandalosa suposa un gran impacte ambiental, tant en la desforestació com en el consum d’aigua i energia necessaris per a la seua producció. Així que si volem ser lectors responsables, podem optar per triar llibres electrònics quan siga possible, reutilitzar i intercanviar llibres en llocs com les biblioteques o les llibreries de segona mà, i, per descomptat, incloure més literatura botànica en les nostres lectures. Perquè llegir sobre natura no sols ens enriqueix, sinó que també ens ajuda a estimar-la i protegir-la.
Adopta una planta
Segur que alguna vegada us heu proposat cuidar una planta… i potser no va acabar bé. Fulles grogues, terra massa seca o, per contra, arrels ofegades per excés de reg. No patiu! Enguany ho farem més senzill: escolliu-ne una i cuideu-la amb paciència i constància. Escollir una única planta ens permetrà conèixer-la a fons, entendre les seues necessitats i trobar-li el lloc ideal. Recordeu que les plantes no s’han de col·locar només on queden boniques, sinó on millor poden viure segons la llum, la temperatura o la humitat de l’espai. A més conèixer el seu cicle vegetatiu, des de la germinació fins a la floració i la maduració, ens permetrà saber quines cures necessita en cada moment. Reg, abonament, trasplantaments… cada fase té els seus secrets! Així que, si no tenim massa mà amb les plantes, començar amb una sola i posar-hi tota la nostra atenció és la millor opció. Informar-nos, tenir paciència i sobretot gaudir del procés. I si voleu aprendre més sobre plantes i jardineria, el Jardí Botànic de València impartirà cursos des de febrer fins a maig perquè pugueu aprofundir en el món vegetal i posar en pràctica nous coneixements per posar-vos mans a la terra!
Posa nom a la natura
Quantes vegades heu dit “eixa planta que té ma uela en el pati” o “l’arbre del cantó”? Enguany cal canviar el xip! Aprenent el nom de dues plantes al mes, en coneixerem vint-i-quatre a final d’any! Podem començar amb les de casa, aquelles que ens envolten cada dia però de les quals mai recordem el nom, seguir amb el nostre barri, observant parcs i jardins amb una mirada més curiosa. I si volem portar el repte a un altre nivell, podem explorar els boscos mediterranis i descobrir la riquesa vegetal del nostre territori. Per a facilitar-nos la tasca, podem fer servir guies botàniques i aplicacions mòbils que ens ajuden a identificar espècies amb una simple foto. I per als més atrevits, per què no aprendre també els noms científics? Encara que al principi semblen complicats, tenen la seua lògica i ens permeten conéixer millor les relacions entre les plantes. A més si voleu aprofundir encara més en el repte al Jardí Botànic de València organitzem rutes guiades per a reconéixer espècies vegetals dins del cicle De Ruta amb el Botànic. I per als més curiosos, podeu endinsar-vos en el fascinant món de les plantes endèmiques. Sabíeu que al territori valencià tenim 127 endemismes? Per exemple, la Linaria arbensis, exclusiva del nord-est d’Alacant, o la Silene hifacensis, una espècie iberobalear. Quantes sabreu identificar en acabar l’any?
Un propòsit saludable: més contacte amb la natura
Si el vostre propòsit és fer més exercici, per què no caminar entre arbres en lloc de fer-ho entre cotxes? A València tenim una autèntica joia verda, el llit del riu Túria que amb els seus nou quilòmetres de recorregut, ofereix una ruta perfecta per a caminar, córrer o simplement gaudir d’una passejada tranquil·la entre arbres, plantes i l’aire fresc que fa que la ciutat sembli un lloc més saludable i amable. D’altra banda també podem provar els “banys de bosc” o Shinrin-yoku, una pràctica japonesa que consisteix a passejar tranquil·lament pel bosc i gaudir dels sons, les olors i les textures. Estudis han demostrat que redueix l’estrès i millora la salut física i mental, i fins i tot ja hi ha alguns jardins botànics, com el de Sóller a Mallorca, on s’organitzen activitats d’aquest tipus. Si vius a la Comunitat Valenciana tampoc tens cap excusa perquè tenim la sort de comptar amb vint-i-dos parcs naturals i nombroses microreserves de flora protegides per la UNESCO. Així que, no ho aquest 2025, aprofita per a connectar amb la natura!
Més enllà de gaudir de la natura: defensa de la biodiversitat
Gaudir de la natura està molt bé, però protegir-la és encara millor. I per aconseguir-ho, cal passar de l’admiració a l’acció! Hi ha moltes formes de contribuir, des de participar en iniciatives de renaturalització urbana fins a fer-se voluntari en projectes de conservació. Per exemple, associacions com Limne treballen en la protecció de riberes fluvials, una tasca fonamental per a la biodiversitat i encara més rellevant després de fenòmens extrems com la DANA. També podem unir-nos a un Bioblitz, una activitat de ciència ciutadana on s’intenta registrar el major nombre d’espècies possibles en un temps determinat. O participar en les Biomaratons de Flora al mes de maig, organitzades per la Societat Espanyola de Botànica, que ens permetran contribuir a l’estudi i la protecció de la flora amb l’ajuda d’experts.
Però la nostra implicació no ha de quedar-se només en activitats puntuals. Podem fer canvis en el nostre dia a dia per tindre un impacte positiu, les xicotetes decisions que prenem cada dia i que acumulades al llarg dels anys poden tenir un impacte positiu en el nostre entorn. Una d’aquestes decisions i que prenem cada dia és l’elecció dels aliments que consumim. Escollir productes locals i de temporada, a banda de ser una opció més sana (els productes son més frescos i saborosos), pot reduir la petjada ecològica associada al transport de grans distàncies o a la producció intensiva en hivernacles, i per descomptat recolzem l’agricultura de proximitat i afavorim l’economia local. Però per a fer-ho bé, el primer que cal saber és quins són els productes de temporada, així que ja és hora d’oblidar-nos de demanar carxofes en juliol o maduixes en desembre, encara que tinguem moltes ganes de menjar-ne. En lloc d’això, podem respectar els cicles naturals dels aliments, descobrir els sabors autèntics de cada estació i aprofitar els aliments en el seu millor moment.
Cada petita acció compta. Allò important és començar, i al llarg de l’any veure com les nostres accions individuals es poden convertir en un canvi més rellevant. Així que, quin serà el vostre primer pas per a defensar la biodiversitat aquest any?
I si sou dels que penseu que una imatge val més que mil paraules ací us deixem el vídeo de la participació d’Eva Pastor en el programa À Punt La Via Verda, on va explicar la seua proposta de cinc propòsits verds per al 2025.