Etnobotánica Plantas

19 Mar 2016

¡A tocar las palmas!

Ya es Domingo de Ramos en Elche y se han puesto las pilas como cada año desde hace unas décadas ya. Hoy os hablamos del taller más emblemático de la ciudad ilicitana que mantiene la tradición y la artesanía de las palmas que lucirá desde el Rey hasta el Papa.

Serrano Valero és un dels tallers més veterans de la ciutat des d’on es distribueix un total de 200.000 unitats però la producció és més del dobles i és que les palmes es repeteixen també per tot el territori espanyol. Però no tot són flors i violes ja que, a banda de la crisi econòmica, el morrut roig posa en perill la font de matèria prima, les palmeres. Però ja hem parlat del morrut en aquesta revista i per això no entrarem en el tema.

compo manosImatge de serranovalero.es

En Diumenge de Rams és els cristians commemoren l’entrada de Jesús de Natzaret a Jerusalem dies abans de la seua passió, mort i resurrecció. La data és movible però sempre entre març o abril. Els il·licitans acompanyen la imatge de Jesús portant les palmes blanques provinents del Palmeral d’Elx. La festa va ser declarada d’Interès Turístic Internacional el 1997 i se té testimoni que se celebra des de 1371.

Des de fa més de cinc generacions, la família Valero-Serrano s’ha dedicat al treball de la palma blanca i als seus exquisits fruits. Però, saps com s’elabora un palma de les que lluïm en Diumenge de Rams?

CompoA la dreta veiem com es col.loca la caputxa a la palmera. Imatge de la web serranovalero.es

La primera de les feines és la selecció de les palmeres, preferentment mascles i sanes. Després, cal lligar i posar la caputxa negra per a la qual cosa cal pujar a la palmera i tapar el feix de palmells i així romandrà la palmera durant un any. I és que aquesta, és una feina llarga, costosa i molt laboriosa. En no rebre la llum del sol, la palma no es torna verda i és aquesta palma la que haurà de rebre un tractament per conservar-la.

Així, el preu de les palmes pot oscil·lar des d’un euro, les més senzilles, fins a mil euros, les més elaborades que com hem dit, poden acabar en les mans dels reis o del Papa. Però, quin són els productes que tenim disponibles pel que fa a la palma? Si recuperem la palma tal i com està després d’emblanquinar-la, tindrem la palma llisa, que té al seu torn diferents tipus segons la llargària i el color. Així, tenim:

compo palmasDalt: palmes arrissades de diferents altures. Baix, de esquerra a dreta: palma blanca, palma entrefina, batalla i facho

Palma blanca: des de 30 cm fins a 3,5 m de color groc
Entrefina: de 3 metres a 3,5 metres amb la punta un poc verda
Batalla: de 2 metres a 3,5 metres amb la punta més verda
Facho: de 2 m. a 3 m. Palma verda i sense punta

Amb la palma llisa s’elaboren solapes amb motius distints. Però, quan treballem la palma llisa obtenim la palma arrissada que s’obté de trenar la primera que també, al seu torn, podem classificar en:

Arrissada 1 Pis: màxim 40 cm
Arrissada 2 Pisos: entre 40 cm i 50 cm
Arrissada 3 Pisos: entre 60 cm i 80 cm

FOTO PALMA PAPAPalmes de la família Valero-Serrano en el Vaticà

També poden tindre forma d’espiga, de vara o de creu guia però no acaba ací l’oferta perquè, sols per encomanda, s’elaboren les palmes arrissades especials amb més de 3.5 metres d’altura!

Però la tradició es mescla amb les noves tecnologies en la família Serrano-Valero i per això us deixem els contactes en xarxes per si voleu fer algun encàrrec a aquesta empresa familiar les peces de les quals, no sols queden en Elx sinó que omplin Espanya i arriben, fins i tot arriben al Vaticà!

Twiiter: @PalmaBlancaSV

Facebook: www.facebook.com/pages/Serrano-Valero

Saber més:

Etiquetas
Revista de divulgación científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic se hace responsable de la selección de bloguers pero no de los contenidos y opiniones en los articles de los mismos.
Send this to a friend