En ruta

2 Dic 2017

Whitsunday, viaje a Australia

Imatge de Paul Benjamin. Font: FlickR

Situadas en la franja costera del estado de Queensland, en el noreste de Australia, las 74 islas que forman el archipiélago de Whitsunday forman un gran Parque Nacional que, además de ofrecer paisajes paradisíacos, protegen la Gran Barrera de Coral.

Per als amants del busseig i de les aventures aquàtiques, el surf o la fotografia submarina, aquestes illes ofereixen un munt de pissiblitats. També els amants del senderisme troben en elles una de les destinacions preferides per aquells que volen unir en el seu temps lliure esport, relax, retir i convivència amb la naturalesa i a més fer-ho en un autèntic paradís d’aigües turquesa i platges blanques.

Queensland, la gran reserva natural d’Austràlia

Aquestes illes protegeixen un tresor ecològic, la Gran Barrera de Coral, i van ser navegades per primera vegada pel capità Cook l’any 1770.  L’arxipèlag té el seu origen geològicament fa uns 10.000, con a conseqüència de la separació d’una gran cadena muntanyenca a causa d’una forta pujada del nivell del mar.  En arribar els primers conqueridors europeus trobaren una illa habitada pel poble aborigen Ngaro, les arrels del qual en la zona es poden seguir fins a fa més de 8.000 anys.

Whitsunday-Island-4

Els costums i la cultura d’aquells pobles endèmics unida a la riquesa d’aquests paisatges es va convertir en un gran reclam per als homes del Vell Continent. Així, a principis del segle XX es van començar a construir els primers complexos turístics en la badia de Whitsunday, i des dels anys trenta del segle passat aquests no han parat de construi-se’n. Hui dia, és el principal motor de l’economia. No obstant, les illes que componen l’Arxipèlag de Whitsunday tenen la catalogació de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de l’any 1981.

Whitsunday-Island-snorkel

Un dels grans atractius de les Whitsunday és que conserva el seu estat més salvatge, gràcies a les estrictes normes de visita que s’apliquen en tot l’àrea. Té una extensió total d’1.852.642 km2 dels quals només un 7% és aigua en Queensland hi ha registrades 470 àrees protegides, incloent, a més de 216 parcs nacionals, reserves de la Biosfera, reserves marines, muntanyes, rierols i llacs. Aquests espais de protecció especial ocupen quasi 70.000 km2 (el que significa un 4% de l’extensió total d’Austràlia) dels quals 65.000 són Parcs Nacionals i Científics.

Whitsunday-ngaroWhitsunday Ngaro Siga Trail

Whitsunday, South Molle i Daydream

Totes les Illes Whitsunday es caracteritzen per posseir els densos i frondosos boscos típics de les zones tropicals i per albergar un nombre inusual i elevat d’espècies marines i ornitològiques. Dins del conjunt destaca especialment Whitsunday, l’illa que dóna nom a l’arxipèlag i que és la més gran de totes amb una extensió de 109 km2 i una altitud de 400 metres. Encara que habitada per alguns dels pobles més antics d’Austràlia en l’actualitat està deserta i en ella podem gaudir de Whiteheaven, una de les platges més boniques del planeta gràcies als seus sis quilòmetres d’extensió salvatge amb l’arena blanca i aigües color maragda. En la part oest d’aquesta illa es troben els miradors naturals des dels quals es pot gaudir de fantàstiques vistes a la Gran Barrera en un enclavament privilegiat que també ens permet apreciar l’espectacle del vol de les aus migratòries i de les balenes. D’entre tots aquests miradors destaquen Dudong Beach, protegit pels forts arbres d’un bosc, i Sawmill Beach, que durant anys ha proveït de fusta a tot el país.

whitehaven-islas-whitsunday

Whitsunday-dudongbeachDudong Beach

Daydream Island és és una illa d’amb menuda amb una peculiaritat; al centre hi ha una jungla que li atorga un aspecte tropical i que permet passejar amb la companyia dels lloros. Les seues aigüessón un poc més càlides i les seues aigües estan habitades per peixos de colors. També destaquem les Illes Molle, l’Illa Fraser i l’Illa Green, un paradisíac illot de corals de 12 hectàrees que ens permet l’entrada a la Gran Barrera. Per últim, Cape Tribulation està situada en el proper Parc Nacional de Daintree i un espai únic on es localitzen més de 500 espècies d’aus i format per una frondosa selva que s’enfonsa, literalment, entre els esculls.

Daydream_Island_Daydream Island

capetribulationCape Tribulation

La Gran Barrera de Coral és una de les Set Meravelles Naturals del Món. Formada per més de 3.000 esculls diferents i habitada per una biodiversitat sense límits. Entre la intensa vida marina de la zona destaquen els enormes peixos napoleó, les barracudes de cua groga, els peixos lleó, cloïsses gegants, els peixos unicorn i els famosos peixos pallasso, que solen localitzar-se nadant entre anemones.

Etiquetas
Revista de divulgación científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic se hace responsable de la selección de bloguers pero no de los contenidos y opiniones en los articles de los mismos.
Send this to a friend