Art i naturalesa en el CEIP La Pea per l’Estepa de Cartagena

Portada Jara

A principis de 2020, el Jardí Botànic va crear el projecte “Bases per a la conservació de la Jara de Cartagena (Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis), espècie en perill crític” amb la finalitat de recuperar una de les espècies més amenaçades del nostre país. Com tot projecte d'investigació, compta amb una part encarregada de fomentar l'educació ambiental, la divulgació i la participació ciutadana, motiu pel qual el Jardí ha dut a terme durant la passada primavera una intervenció didàctica en el CEIP La Pea, de Vilamarxant, per a fer partícips i conscients als més xicotets d'aquesta situació.

“La part més educativa del projecte tracta de permeabilitzar el coneixement científic perquè la població puga comprendre l’estat general de la biodiversitat vegetal que està en perill i concretar-ho en una espècie concreta”, ha manifestat Olga Mayoral, subdirectora del Jardí Botànic. La botànica ha explicat que aquesta activitat ha servit també per a ensenyar qüestions relatives a la sostenibilitat i a la conservació del medi ambient, però “personalitzant-ho en una planta que a més és bonica, la qual cosa no sempre succeeix”.

Els protagonistes de la intervenció didàctica van ser els i les alumnes de cinquè i sisè d’educació primària del col·legi públic La Pea juntament amb el seu professorat. Va consistir en un procés multidisciplinari en diferents sessions, algunes liderades per membres del Jardí i altres pels propis docents, però sempre en unió, de manera cooperativa.

Dibuixos de 5é de Primaria

Dibuixos de 6è de Primària

La primera sessió va servir per a conèixer les idees prèvies de l’alumnat i complementar el seu coneixement. També se’ls va explicar el projecte que el Jardí Botànic està duent a terme per a conservar l’espècie i se’ls va preguntar com creien ells que podien ajudar també, perquè tota aquesta seqüència finalitzava amb la plantació de la pròpia planta en el camp.

“Normalment, quan es fa partícip a un centre educatiu de la plantació, només es fa des d’un punt de vista didàctic i s’està perdent una mica la gran oportunitat de treballar moltes més coses pel camí, per la qual cosa aquesta proposta el que tractava era de donar-li més consistència a la mera plantació d’una espècie amenaçada” ha apuntat la subdirectora. La plantació va tindre lloc en La Pea, zona que just dona nom al centre educatiu.

En la segona sessió es van fer dues propostes diferents amb el professorat de plàstica: d’una banda, dibuixos de l’Estepa en flor, i per una altra, la representació d’un còmic que mostrava des del moment en el qual el Jardí va descobrir aquesta espècie tan amenaçada fins quan els i les alumnes van col·laborar amb ells per a tractar de recuperar-la.

Aquest pròxim 2 de desembre, els xiquets i xiquetes del mateix centre que el curs anterior estaven en cinquè i que ara estan en sisè visitaran el Jardí per a realitzar una nova activitat, la qual cosa sens dubte serà una bona ocasió per a descobrir tot el que van aprendre i el que encara recorden de l’Estepa de Cartagena.

Etiquetes
Estudiant de Periodisme de la Universitat de València, intent d'escriptora i amant de les històries.
Curiosa per naturalesa, perfeccionista i sentimental. Si poguera ser un arbre, seria una olivera. No sé ser breu i no concep la vida sense xocolate, sense abraçades i sense llibres. Col·leccione records perquè m'espanta l'efímer i m'agraden les històries on les dones se salven a si mateixes.
extern Signatura Espores
Send this to a friend