2014, un any arborícola
Jacobo Llorens, President de la Asociación Española de Arboricultura (AEA) fa balanç de les actividatss i iniciatives que en Valencia 2014, un año de árboles, es van dur a terme des de la associació que presideix en col.laboració amb altres institucions i amb els ciutadans.
L’arbre a la ciutat és patrimoni de tots. Dels ciutadans i ciutadanes que habiten dels visitants que s’acosten a conèixer altres cultures més de prop. Així, la conservació de l’arbrat, seguint uns criteris respectuosos amb la seu biologia, amb un manteniment sostenible econòmicament i la divulgació de les seues virtuts, és responsabilitat de tots.
2014, per i pels arbres
A València, l’AEA juntament amb importants institucions públiques i l’administració, conscienciats, posaren en marxa una iniciativa per divulgar, des de diferents enfocaments, el coneixement de l’arbre i els seus associats. Baix el lema, València 2014, un año de árboles es van programar un seguit d’activitats relacionades amb els arbres, difoses a través d’una agenda anual, en format web, de manera que cada organisme col.laborador donés a conèixer els seus projectes al llarg de aquest any que ja ha acabat.
Logo de Valencia, Un año de árboles
L’objectiu era donar a conèixer quins actes, esdeveniments, jornades, activitats divulgatives estaven previstes, en quines dates i en quin lloc. Així, fent un breu resum, es van organitzar les següents activitats. Apadrinament d’arbres municipals per associacions de veïns i jornades tècniques sobre biomecànica i anatomia de la fusta ofertes per especialistes i interessats en la matèria.
Apadrinament d’arbres municipals: a l’esquerra un arbre de les tulipes (Liriodendron tulipifera), arbre apadrinat per l’Associació de Veïns de Sant Isidre; a la dreta una olivera (Olea europea), arbre apadrinat per Associació de Veïns del Barri de Montolivet.Portal web del Ayuntamiento de Valencia
Jornades tècniques: biomecànica, anatomia de la fusta i campionat de grimpar a Parc Samà, Cambrils. Imatge del portal web Valencia un año de árboles
En el marc de Valencia, Un año de Árboles , el Congreso Nacional de Arboricultura va tenir lloc entre el 23 i 26 d’octubre. El congrés es va organitzar en col.laboració amb l’Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València i el Jardí Botànic de la Universitat de València.
Imatge de la web del Congreso Nacional de Arboricultura
El lema escollit, La contribució de l’arbre a la ciutat sostenible, va posar de manifest la importància del paper de l’arbre a la ciutat, no només en el mediambiental, sinó en altres àrees en què l’arbre té un paper rellevant i hem de posar en evidència .
Iniciatives interdisciplinaris
Per fer-ho; una interessant proposta de ponències que ens van parlar de l’arbre des de punts de vista tan interessants com la psicologia ambiental, l’arquitectura, ciències socials, educació primària i altres.
Tallers per xiquets en el XVI Congreso Nacional de Arboricultura
En paral.lel al congrés, es van realitzar tallers amb temàtiques relacionades amb aspectes tècnics en matèria d’arboricultura, fins i tot activitats dirigides a col.legis i instituts, amb interès en el medi ambient utilitzant com a eix vertebrador l’arbre.
També un concurs fotogràfic realitzat en col.laboració amb Fraisoro Eskola. La temàtica d’aquest any va ser l’arbre i la cultura popular, amb la qual es perseguia obtenir les millors instantànies vinculades amb l’arbre com a lloc de trobada, de reunió o de descans.
Concurs fotogràficc 2014 realizado en col.laboració amb Fraisoro Eskola. Imatge del Facebook de la AEA
Vam proposar rutes en bici que comencen a la zona de Manises i et porten al llarg del Parc Fluvial fins Ribaroja. 11 estacions que pretenen mostrar arbres molt interessants com el Plàtan dels vuit braços (Platanus x hispanica) o un preciós salze blanc d’alçada excepcional (Salix alba).
Plànol de la ruta pels arbres singulars del Parc Fluvial. Descarrega’t el plànol en el teu smatphone fent clic ací
En ser una iniciativa pionera, la seva difusió mediàtica ha estat limitada. Però sense dubte, dóna alè i empeny a seguir en el camí de la col.laboració de tots per la bona cura dels nostres arbres i palmeres. Animem des de la AEA a copiar aquest projecte per part d’altres ciutats ja que, al marge del seu abast, molts objectius igual de lloables s’assoleixen: col.laboració, participació, voluntariat, intercanvi de coneixements, optimització dels recursos, noves experiències, i molt més.
Web de la AEA. Fes clic si vols associar-te
Per últim, i com a president de la Asociación Española de Arboricultura vull donar les gràcies als representants i col.laboradors d’aquesta agenda anual de l’arbre per fer-la possible i a les institucions que representen, Ajuntament de València, Jardí Botànic de la Universidad de València i Universitat Politècnica de València.
Jacobo Llorens,
President de l’Asociación Española de Arboricultura (AEA)