Dibuixos que són ciència
Quedem pocs dies per concloure la mostra que ara ocupa la Sala Hort de Tramoieres al Jardí: Il·lustraciència 3 recull les 40 obres seleccionades del concurs internacional d’il·lustració científica. Hui, us descobrim alguna cosa més sobre aquesta mostra que acosta l’art i la ciència a tots els públics. Vine!
Si encara no heu passat pel Botànic per visitar la mostra Il·lustraciència 3, hui et descobrim algunes pinzellades sobre la il·lustració de la natura que t’animaran a acostar-te al Jardí abans del dia 4 d’abril. I és que, a pesar que les noves tecnologies tot ho omplin, la ciència reserva un espai per a l’art en què la tinta, el llapis, el pinzell i els píxels es combinen amb una sola finalitat, comunicar millor.
Dibuix vs fotografia
Amb aquest objectiu naix la il·lustració de la ciència, fer més comprensibles els textos científics i per això fa servir ferramentes artístiques. Però potser es pregunteu perquè la fotografia no és suficient per aquest fi i és ben lícit que així ho feu, però us ho explicarem: amb la il·lustració podem aconseguir ajuntar fenòmens impossibles de captar alhora en la natura, com per exemple, un arbre caducifoli sense fulla i el mateix exemplar cobert de fulles. O les diferents fases larvàries d’un insecte, o els òrgans d’algun animal… A més, la fotografia representa un sol individu mentre que la il·lustració pretén donar forma a un organisme ideal. Però no sols parlem d’organismes vius, la ciència també és dibuixa amb formes minerals o astronòmiques, qualsevol vessant científica pot fer ús de la il·lustració per fer-se entendre millor.
I per fomentar aquest objectiu treballa Il·lustraciència, que amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) el finançament de la FECYT i a través de la convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica i de la innovació, convoca, cada any, aquest concurs internacional que fins el dia 4 estarà exposat a la sala Hort de Tramoieres del nostre Jardí.
Com dibuixar un gripau, Sala Hort de Tramoieres al Jardí Botànic
Però des del Jardí no hem volgut que la il·lustració de la ciència s’entenga com una cosa inaccessible i per això podràs gaudir de les obres seleccionades i crear la teua pròpia gràcies a les senzilles instruccions que, sobre les parets, ens ensenyen pas a pas com dibuixar una tulipa, un esquirol, un gripau o una marieta entre altres. Una vegada creat el teu dibuix, podràs pujar-lo a Instagram per formar part del concurs en Instagram tal i com s’indica en la mostra mateixa. Sols has de llegir les instruccions i deixar-te emportar pel llapis i el paper!
Per als més pro
Si ja et dediques a la il·lustració en el teu temps lliure o vols començar a trencar la mà en el sector, us aconsellem la lectura d’aquests dos blogs dedicats a la il·lustració de la ciència on podreu mantindre-vos informats pel que fa als cursos, bibliografia, materials, comerços útils o fins i tot aprendre de l’experiència dels bloguers mateixos. Així, us recomanem el blog de Clara Cerviño, a què podeu accedir fent clic a la imatge de baix.
També, molt recomanable, el blog de Verónica González Ortiz amb un fum de consells pràctic i útils per als qui es dediqueu a la il·lustració o esteu començant. I com no, us deixem també la web de dos il·lustradors de referència com són Carles Puche i Juan Castillo.
La història es repeteix
Il·lustraciència 4 ja està en marxa, és més, ja hi ha 40 seleccionats dels què el jurat haurà de decidir qui són els guanyadors. Si vols participar en les votacions i donar suport a la teua il·lustració preferida sols has de votar ací. Per cert, si vols conèixer el guanyador de la tercera edició, sols hauràs de fer clic en la imatge de baix, l’obra guanyadora.
Jorge Ignacio Mesa, colombià, guanyador d’Il.lustraciència 3
És més que possible que les obres de la quarta edició també passen un temps sobre les nostres parets però de moment, no et queden en casa i vine a visitar la ciència il•lustrada, a més el gratis i una molt bona oportunitat per omplir les vacances dels menuts de la casa, a qui segurament, agradà moltíssim la vessant interactiva d’aquesta mostra. Il·lustra en família!