Agricultura

16 abr. 2016

La plaga del mes d’abril és… el trip

Font: IVIA. Foto: A.Tena

Amb la primavera arriben les flors i com no, els insectes que se les mengen. Parlem dels trips, uns insectes difícils d’estimar ja que deformen els fruits i es mengen les flors de les nostres preuades collites. Però, fem un esforç per comprendre’ls!

Tornem amb la plaga del mes i aquesta vegada parlem d’un insecte menut, amb unes ales precaries i que fa una metamorfosi a mitges: els trips. El que sí saben és menjar flors! I és aquesta dieta que comporta nombrosos problemes als agricultors ja que els fruits esdevenen lletjos i poc apetibles. Per això, vull recuperar un article que ja fa un temps es va publicar en aquesta revista en defensa del consum i el comerç de les fruites i hortalisses lletges. La gent guapa menja fruita lletja, recordes?

Naix, creix, es reprodueix… i menja flors!

Els tisanòpters són insectes menuts, amb poc més de mig mil·límetre que molts coneixem com trips. Solen ser de color fosc, marró o negre i el seu nom deriva del grec: tysanos, que vol dir serrell i pteron que vol dir ala. Algunes espècies no tenen ales i usen el vent per desplaçar-se aprofitant els corents càlids. S’alimenten exclusivament dels vegetals gràcies al seu aparell bucal especialitzat en xuclar la saba de les plantes. Es coneixen unes 5.600 especies, moltes de les quals són plagues del conreus.

Fruits afectats per trips. Font: IVIA

Posat que l’ordre dels tisanòpters és tan extens seria un poc aventurat explicar un cicle vital general, per això usarem com organisme model, Pezothrips kellyanus, d’entre els trips, l’únic que ataca les flors del cítrics. Les femelles posen els ous a les parts tendres de la planta, en els pètals quan hi ha flor i en els fruits joves i fulles tendres quan la flor ha caigut. Les nimfes viuen en les flors, entre els pètals i els fruits dels què s’alimenten. Acabat el segon estadi, les nimfes es deixen caure a terra i allí, soterrades baix les fulles passen el tercer i quart estadi, donant per acabat el seu desenvolupament. El cicle complet dura entre 10 dies (a 31-35 ° C) i 26 (a 15 ° C).

Conceptes importants

En la metamorfosi incompleta (hemimetabolisme) l’individu passa per diverses mudes fins transformar-se en adult sense passar per una etapa d’inactivitat i sense parar d’alimentar. Els estadis juvenils són la versió reduïda de l’adult encara que sense ales i immadurs sexualment. També poden tenir menor nombre de segments corporals. Aquest tipus de metamorfosi es dóna en alguns insectes i també en anèl·lids, equinoderms, mol·luscs i crustacis.

TripsDetall d’adult de P. kellyanus. Foto de A. Tena

En aquest tipus de metamorfosi les fases juvenils s’anomenen nimfes. En l’última muda s’acaben de desenvolupar les ales, els genitals, la musculatura toràcica per al vol, el sistema nerviós i alguns sistemes més específics.

D’altra banda, en la metamorfosi holometàbola o metamorfosi completa se succeeixen les següents fases: embrió, larva, pupa i adult. L’etapa embrionària té lloc dins de l’ou del què ix la larva que res té a veure, pel que fa a l’aspecte i la ecologia, amb l’adult. La larva muda diverses vegades abans d’arribar a l’estat de pupa en què ocorren canvis dràstics que inclouen la diferenciació dels teixits i òrgans de l’adult i la destrucció dels de la larva.

Importància agrícola i control

Posat que s’alimenten de les flors o de les fruites, els danys en agricultura i horticultura són considerables ja que provoquen deformitats en el fruits. A més, els trips són vector d’alguns dels virus més nocius, com acontrol virus del bronzejat de les tomaques.

DesastreLlig l’article El meu hort és un desastre

Les escarificacions al voltant del peduncle són un símptoma de la presència de trips, encara que de vegades aquestes marques apareixen en fregar-se el fruits contra les branques. Els conreus més afectats són les llimes, les taronges navel i el pomelos pel que fa al cítrics però hi ha més conreus que en són víctima, parlem del cotó de l’ametller, el cirerer, la prunera, el meló, les tomaqueres o el raïm.

Si l’atac del trip sobre la flor es produeix quan el fruit és molt jove, aquest és avortat. Però els trips tenen una cara més amable i és que se’ls atribueix un percentatge de la pol·linització, encara que no hi ha estudis que proporcionen dades concretes.

Abans de passar a les solucions químiques cal parlar de la prevenció: per evitar que les nostres flors siguen farratge dels trips, haurem d’eliminar les plantes la floració de les quals esclate abans que la del nostre conreu. Pel que fa al control biològic amb enemics naturals, hi ha experiencies que han demostrat l’efectivitat de l’ús de xinxes com depredador de trips en conreus com ara els pimentons.

HUERTABRIL2Pimentons italians. Fes clic a la imatge per conèixer les tasques hortícoles del mes d’abril

D’altra banda també cal minimitzar l’ús d’organofosforats perquè els trips es tornen resistents amb molta facilitat, sobretot si el teu conreu és familiar i una bona alternativa és l’oli de neem, disponible en qualsevol cooperativa.

I fins ací l’article d’aquest mes, sols desitjar-vos molta sort a aquells que ja esteu preparant l’hort per a aquest estiu! Bon diumenge!

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend