La plaga del mes de juny és… L’arna de les tomaqueres
És temps d’amanides! I per això, la plaga del mes de juny és Tuta absoluta, un arna encarregada de llançar a perdre les nostres tomaqueres. Encara estàs a temps de lluir d’horta així que llig i aprèn més sobre aquesta plaga.
Com cada mes, Espores se’ns ompli de d’animalets que fan malbé alguna de les nostres plantes. I en juny ens ha arribat Tuta absoluta, un arna que any rere any destrueix collites senceres de tomaques i uns pocs basquets d’il·lusió hortofrutícola.
El meu hort és un desastre, un article que recull els errors més comuns dels hortolans de primer any
A finals de l’estiu passat vaig escriure un article titulat El meu hort és un desastre en què recollia els errors més comuns que dels horticultors principiant. Així que, com diuen que és millor prevenir que curar, ací va aquest xicotet resum de bones pràctiques per presumir d’amanides i gaspatxos de collita pròpia!
Així i tot, us recorde que mes a mes l’hortolana de capçalera d’Espores ens facilita la informació de les feines hortícoles. Així podràs estar ben aconsellat i presumir d’hort d’una vegada!
La vida d’un arna
Tuta absoluta és una palometa d’uns 7 mm de longitud. L’adult roman amagat durant el dia i sols té activitat del capvespre a l’alba. El cicle biològic dura de 29 a 38 dies i com a bon organisme plaga té una taxa de reproducció altíssima: les femelles, amb una vida de 24 dies aproximadament, poden donar lloc a 10/12 generacions a l’any. Els mascles viuen, de mitjana, uns 27 dies.
Cicle de vida de la Tuta absoluta. Un video de Syngenta España
Els ous es troben en el revers de fulles joves, en els nervis i en les tiges i també en els fruits verds. Tenen forma ovalada (0.3 mm) i color blanc cremós o groc però no és freqüent trobar-los agrupats. Del ous naixen les vertaderes culpables dels danys, les larves, que presenten 4 fases en el seu desenvolupament i que, amb la fi d’alimentar-se, excaven galeries amb què destrueixen els fruits.
Les arnes adultes tenen un color marró cendrós, fan 6 mm de llarg i els mascles són un poc més foscos que les femelles. Les larves són grogues en la primera fase, després assoleixen un color verdós i una banda negra darrere del cap. En l’última fase larvària ja mesuren 9 mm i el seu dors té color rosat.
Causes i conseqüències per a les nostres tomaques
Tuta absoluta va ser descrita per primera vegada en Perú a principis del segle passat però no va arribar a Espanya fins el 2006 i des d’aleshores ha estat atacant tomaqueres i també albergínies, creïlles, cogombre i pimentons. Actua sobre fulles, fruits i flors obrint galeries tal i com ho fa el ben conegut minador.
Les erugues només ataquen els fruits verds i les galeries són símptomes característics de la seua presència en el interior de les quals hi veurem excrements foscos. En cas d’infecció greu, les fulles es moren completament i els fruits es podreixen molt prompte.
Tractaments
Pel que fa als tractaments per combatre Tuta absoluta introduiré les mesures més respectuoses amb el medi ambient i per això parlarem de Bacillus thuringiensis un bacteri que viu en el sòl i que produeix una proteïna amb efecte insecticida que actua sobre els 4 estadis larvaris de Tuta absoluta. El tractament amb aquest bacteri té un efecte quasi nul sobre la fauna perifèrica si s’aplica en les dosi exactes que sindiquen en l’envàs del producte.
Les albergínies també pateixen l’atac de Tuta absoluta
A banda, a nivell cultural també es poden prendre mesures preventives con eliminar les parts de les plantes danyades i les restes d’altres collites. També, cal deixar que passen almenys 4 setmanes entre dos cultius sensibles a la Tuta i establir rotacions de cultiu sensibles i no sensibles al seu atac.
Trampa de feromones. Font Wikipedia. Autor: Chixoy
Pel que fa a les mesures biotècniques cal recordar que la seua eficàcia depèn del moment en què les posem en pràctica, és a dir, com abans millor. Parlem del trampeig massiu amb trampes d’aigua: caldria col·locar de forma massiva, entre 20-40 trampes per hectàrea. El seguiment setmanal de les captures en les trampes ens donarà una idea de la magnitud del problema i per tant de la solució.
Us desitge molta sort amb l’hort aquest estiu! I que any rere any les vostres collites milloren en aspecte i sabor.