Jornades Ibèriques d’Horticultura Ornamental
Si t’agrada la jardineria i t’interessen els mètodes de cultiu de plantes ornamentals, passa’t per les VI Jornades Ibèriques d’Horticultura Ornamental. De l’1 al 3 d’octubre, coincidint amb Iberflora en Fira València, trobaràs molts temes interessants.
El Jardí Botànic de la Universitat de València col·labora en la celebració de les VI Jornades d’Horticultura Ornamental que se celebraran de l’1 al 3 d’octubre de 2014 en el recinte Fira València. Estan pensades tant per a professionals com per al públic en general, prèvia inscripció oberta fins al 15 de setembre.
Els temes previstos en aquestes jornades són molt diversos i s’agrupen en les àrees de sanitat vegetal, producció viverística i jardineria i paisatge, que conformen les tres sessions del programa. Durant la sessió de sanitat vegetal s’abordaran temes tan actuals com les malalties emergents i exòtiques en el cultiu de plantes ornamentals (conferència de Maria Milagros López, IVIA), els riscos del comerç internacional en l’expansió de malalties i el control de plagues, tant en vivers, com en espais verds. Sobre aquest últim tema, es debatran aspectes del maneig i control del morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) al Jardí Botànic de la Universitat de València, i de la revisió d’enemics naturals per al control biològic d’aquesta devastadora plaga.
La sessió de producció viverística és la més extensa de les tres. S’inicia amb una conferència sobre l’ús de la llum en l’horticultura ornamental de la Professora Susana Carvalho, de la Universidade do Porto. També es tractarà el problema de la cada vegada més necessària substitució de l’ús de torba en els substrats (comentat amb anterioritat en Espores) i les alternatives que ofereixen els residus orgànics. Un repte en el qual també s’impliquen tres empreses patrocinadores d’aquesta trobada (Gramoflor, Projar, Pindstrup). Un altre dels patrocinadors, ICSA, presentarà una eina de gestió i control on-line de variables que afecten al creixement. Diferents investigadors, espanyols i portuguesos, mostraran els seus avanços en els estudis dels efectes de les condicions de cultiu sobre el desenvolupament de les plantes o la producció d’olis essencials.
També s’abordarà l’ocupació de micorizes per a facilitar el reg amb aigües depurades de diversa qualitat i l’estudi de la millora del sistema radical per a aconseguir una gespa de major qualitat. En aquesta intensa sessió es tractarà igualment l’ús d’abonaments encapsulats d’alliberament lent (Everris-ICL, patrocinador de la trobada), es parlarà de diferents estudis nutricionals i d’un sistema d’eliminació de lixiviats mitjançant aiguamolls artificials, que serà objecte d’una exhibició al final de les jornades.
Els temes relacionats amb la propagació i el material vegetal, també tindran cabuda en aquesta sessió, en la qual es discutirà sobre la propagació in vitro en la millora de plantes ornamentals, així com de la cerca constant de materials amb potencial ornamental, tant de flora autòctona com de cítrics ornamentals o altres plantes. Finalment, es dedicarà una secció de comercialització i marques, de gran interès en un sector tan competitiu, en el qual les marques de qualitat, com ara la de les bones pràctiques es converteixen en necessitat. Aquesta secció s’obrirà amb la comunicació de MPS-GAP, patrocinador d’aquest esdeveniment, i continuarà amb la participació de tècnics experts en economia que abordaran aspectes relacionats amb l’anàlisi de variables de màrqueting, l’ús de mitjans socials i l’estudi comparatiu de diferents protocols de certificació de producció de flor i plantes ornamentals.
La Sessió de Jardineria i Paisatge s’obrirà amb la conferència de Rafael Narbona, president de l’Associació Espanyola de Paisatgistes, sobre l’ús de la vegetació en els projectes de paisatgisme. Posteriorment, s’exposaran aspectes diversos de l’àmbit de la jardineria i el paisatge, com la jardineria vertical, les cobertes verdes, i la naturalització i fitodepuració (aquesta última ponència, oferida per Projar, patrocinador d’aquest esdeveniment). Per a finalitzar s’oferirà al públic un debat entre destacats professionals de l’àmbit de la Jardineria i el Paisatge.
A la vesprada del dia 2 d’octubre, es realitzarà una visita guiada pel Jardí Botànic de la Universitat de València en la qual es podrà comprovar sobre el terreny el resultat de les pràctiques hortícoles i de control de plagues que ací es realitzen.
L’última activitat es realitzarà en la zona d’expositors d’Iberflora, amb un taller del projecte europeu CLEANLEACH nascut de la col·laboració de l’IRTA i de tres Pimes de la Unió Europea (Naturalea, Buresinnova i Salix), per al tractament de lixiviats generats en vivers mitjançant la combinació d’un filtre d’arena lent horitzontal i aiguamolls artificials.
Més informació en jiho14.sech.info