Jardí Botànic UV

12 oct. 2024

Inspiració natural: un Halloween botànic

Halloween ja està molt prop! I enguany et proposem un repte molt especial: què tal si ho celebrem de forma més sostenible? Idees per a crear disfresses i decoracions increïbles inspirades en la natura, sense recórrer al plàstic amb BALADRE Crafting·Creativity. Des de corones de fulles fins a màscares fetes amb elements botànics per a donar-li un toc creatiu i eco-friendly a la teua Nit de Bruixes.

Arriba octubre, temps de carabasses, fulles seques i també del ja tan popular Halloween! Però, imagineu per un moment que el plàstic no ha estat inventat i ens hem de disfressar per a la festa. Creieu que seria possible fer-ho? Per descomptat que sí! I és que en un dia com aquest tan arrelat al món vegetal en els seus inicis, ja que es feia per celebrar la fi de l’època de collita, no podia faltar també una nova proposta d’idees sostenibles, botàniques i amigables amb el nostre planeta que us van a enamorar.

L’origen d’Halloween

La súper coneguda festa d’Halloween, també descrita com la Nit de les Bruixes, és una festivitat que se celebra tradicionalment als països anglosaxons, però que any rere any ha anat guanyant popularitat a tot el món, incloent-hi Espanya. Amb més de 2000 anys d’història, aquesta festivitat prové de la celebració celta del Samhain, el 31 d’octubre, un dia que marcava la fi de l’estiu, del temps de collita i de l’inici de l’hivern, però que també estava molt associat amb la mort i el renaixement. I és que el poble celta creia que en aquesta data, la barrera entre el món dels vius i dels morts es tornava més prima, permetent que aquests últims pogueren caminar entre nosaltres, per això disfressar-se era una molt bona opció per amagar-se dels esperits, no creieu?

Amb l’arribada del cristianisme, la festivitat pagana celta es va fusionar amb la celebració cristiana del Dia de tots els sants, per recordar als nostres difunts, que va passar a realitzar-se l’1 de novembre, i d’ací el nom de All Hallows’ Eve que significa en anglès Vespra de tots els sants. Uns dies envoltats d’espiritualitat, veneració, temor i fascinació que en el cas de Halloween han acabat originant tot un imaginari inquietant i misteriós, ple d’històries i rondalles de personatges màgics a cavall entre els dos mons i amb tradicions i rituals de tot tipus. Com el famós Trick or treat, on els més menuts van de casa a casa demanant dolços, simulant una espècie d’ofrena als esperits i altres èssers que podien visitar-nos eixa nit, perquè estigueren contents i no ens espantaren.

A Espanya, Halloween va començar a popularitzar-se a partir dels anys 90, gràcies en part a la influència de la cultura estatunidenca i a la globalització. En l’actualitat, ja es és comú veure festes temàtiques, decoracions especials en comerços i famílies gaudint d’aquesta festivitat tan divertida i esgarrifosa. Un celebració anual però fugaç on moltes vegades es poden generar tot tipus de residus innecessaris que podem repensar per minimitzar la nostra petjada ecològica.

Conscienciació per a un món millor

Personalment, considere que és molt important divertir-se i disfressar-se, de fet, als humans ens encanta caracteritzar-nos! Encara que igual d’important és conscienciar sobre l’impacte ambiental que té l’ús desmesurat de plàstics en festivitats com Halloween i promoure alternatives més sostenibles. En lloc d’optar per vestuari, decoracions i accessoris de festa d’un sol ús o que venen de l’altra part del país o del món, una proposta més orgànica, verd i sostenible podria marcar una gran diferència.

Comptes de comprar disfresses fabricades amb materials sintètics i amb poca qualitat, es podria fomentar la creativitat i la reutilització mitjançant l’elaboració de disfresses fetes a mà amb teles reciclades o, fins i tot, amb elements naturals com a fulles, branques o altres materials biodegradables com el cartó o el paper. Quant a la decoració, en lloc d’adquirir adorns plàstics prefabricats que prompte es convertiran en un residu difícil de gestionar, es podria optar per elaborar les nostres pròpies decoracions amb paper i cartó o utilitzar elements naturals com a carabasses, fulles seques, pinyes, flors o branques, que a més de ser més sostenibles, li donaran un toc únic i original a la celebració.

I encara que siga un poquet de faena, de segur que podeu comboiar a xicalla, família i amics per fer-ho tots junts i amb els avantatges de sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental que suposen. Mireu!

1. Materials reciclables: tant el cartó com el paper són materials fàcilment reciclables, la qual cosa significa que en finalitzar la vida útil de la disfressa o decoració, aquests materials poden ser reciclats i reutilitzats en la fabricació de nous productes, contribuint així a la reducció de residus.

2. Baix impacte ambiental: a diferència de les disfresses fabricades amb materials sintètics, les disfresses de cartó o paper tenen un menor impacte ambiental en la seua producció, ja que aquests materials són biodegradables i el seu procés de fabricació sol requerir menys recursos naturals i energia. La indústria tèxtil, per contra, és la segona més contaminant del planeta, així que reutilitzant peces de roba i teles de casa podràs estirar al màxim el seu ús.

3. Creativitat i personalització: el cartó i el paper són materials versàtils que permeten una gran llibertat creativa a l’hora de dissenyar i personalitzar disfresses. Això fomenta la creativitat i la imaginació, a més de promoure un enfocament més artesanal i únic en la confecció dels abillaments o la decoració.

4. Durabilitat i resistència: malgrat ser materials lleugers, el cartó i el paper poden ser sorprenentment duradors i resistents, especialment si se’ls dona un tractament adequat. Això significa que les disfresses fetes amb aquests materials poden ser reutilitzats en futures celebracions o esdeveniments, prolongant la seua vida útil i reduint així la generació de residus.

5. Conscienciació ambiental: en optar per aquests tipus de solucions en lloc d’alternatives més contaminants, no només per com estan fets els productes sinó per com han de arribar fins a vosaltres, moltes vegades en temps rècord, es promou la consciència ambiental i s’envia un missatge positiu sobre la importància d’adoptar pràctiques sostenibles en totes les facetes de la nostra vida, incloses les festivitats.

Us ho imagineu? Des de la revista Espores, teniu l’oportunitat d’inspirar-vos i celebrar Halloween d’una manera més respectuosa amb el medi ambient, demostrant que és possible gaudir d’aquesta festivitat de manera creativa i divertida sense necessitat de recórrer al plàstic d’un sol ús.

Mans a l’obra!

Reutilitzeu la roba de la vostra iaia i convertiu-vos en pitonissa; un vestit de núvia que ja no es vaja a gastar i vualà, amb un bon maquillatge ja teniu una núvia cadàver; amb un llençol vell blanc i dos foradets podem fer un fantasma. I així un sense fi d’idees poden sorgir si poseu a treballar les vostres neurones.

Una pràctica que m’agrada molt és la d‘usar fulles i elements botànics per a crear disfresses o màscares, ja que pot donar com a resultat dissenys únics i sorprenents. Amb enginy es poden crear autèntiques obres d’art, el límit està en la teua imaginació!

1. Corones: utilitza fulles grans i acolorides per a confeccionar corones o diademes que complementen una disfressa temàtica, com per exemple de fada, nimfa o deessa de la natura. Pots unir-les amb filferro o fil verd i afegir flors o altres elements botànics per a donar-li un toc extra de màgia.

2. Màscares: crea màscares facials utilitzant fulles seques o fresques de diferents formes i grandàries. Pots pegar les fulles sobre una base de cartó o paper per a major rigidesa i decorar-les amb detalls com a llavors, branquetes o molsa per a completar el disseny. Aquestes màscares són ideals per a disfresses de criatures del bosc o éssers màgics.

3. Capes, túniques de fulles: recol·lecta fulles seques i pega-les o cus-les sobre una base de tela lleugera per a confeccionar capes o túniques que imiten l’aparença de l’escorça dels arbres o les ales de papallones. Aquest tipus de peces afegiran textura i realisme a la teua disfressa de natura.

4. Accessoris botànics: a més de fulles, considera incorporar altres elements botànics com a branques, molsa, flors, llavors o fruita seca en les teues creacions. Aquests accessoris poden utilitzar-se per a adornar disfresses, màscares, barrets o fins i tot sabates, agregant un toc orgànic i autèntic al teu abillament.

Pel que fa al cartó, personalment pense que qui té una caixa té un tresor! Avisa als teus coneguts de que necessites materials i recopila el màxim número de cartó que la teua llar puga assimilar. La xarxa està plena de DIYs d’allò més fàcils i enginyosos per a fer disfresses i màscares, però també ho podeu gastar per a fer elements decoratius. Si tens espai enjardinat, un cementeri de monstres amb caixes, sempre és una molt bona opció, però sinó poden ser la base per fer un vaixell pirata o una minicasa de hansel i gretel, per exemple, o ja amb peces de cartó més menudes podeu elaborar les vostres pròpies rates penades penjants o aranyes per tot arreu. Per no parlar del paper! Garlandes, rètols i dibuixos decorant habitacions, acompanyant begudes i berenars divertits o tot tipus d’elements vegetals.

I que seria d’una festa de Halloween sense les tradicionals carabasses tallades amb cares sinistres! No deixeu passar l’oportunitat de fer la vostra pròpia en família o, fins i tot, d’organitzar un concurs entre els assistents a la festa. Branques, pinyes i les fulles seques també poden ser la base de diferents manualitats, aneu a arreplegar-les a la natura i imagineu junts. Branques convertides en varetes màgiques i graneres de bruixa, pinyes vampirs o fulles fantasma… són només algunes idees, però estic segura que surgiran molt més.

Finalment, recorda sempre recol·lectar els teus elements botànics de manera responsable i sostenible, evitant danyar la flora local. Així mateix, assegura’t que els materials siguen segurs per al seu ús en disfresses, especialment si estaran en contacte amb la pell.

Feliç eco-halloween!

Aprofite aquest post per a anunciar que tant la Revista espores, com jo som finalistes en els Premis EDU-CON promoguts per AEDE, l’Associació Educadors Digitals Espanya, aquests premis busquen agrair i promoure la labor dels professionals digitals que comparteixen els seus coneixements en la xarxa i el treball de la qual fins ara no havia sigut oficialment reconegut i valorat.

La segona edició d’aquest congrés tindrà lloc el pròxim 19 i 20 d’octubre a València, i des d’ací donem l’enhorabona a tots els finalistes. Estem desitjant participar d’aquest esdeveniment i fer-nos conéixer una miqueta més per a arribar a molta més gent!







Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend