Arbres i paraules, lectures recomanades

portada

Aquest passat 31 de gener celebràvem el dia de l’arbre al Botànic, i aprofitant aquesta data especial, des de la biblioteca del Botànic obrim una finestra per a parlar de llibres on els protagonistes son la botànica, l’horticultura i la jardineria, entre altres. Lectures verdes per mostrar les nostres col·leccions i difondre les novetats relacionades amb la nostra biblioteca, i que millor per començar que amb uns protagonistes magnífics, els arbres.

Els últims anys s’han publicat nombrosos llibres que exploren les connexions entre les plantes i les relacions d’aquestes amb el seu entorn i amb els humans. Per això, sobre aquest tema, et recomanem quatre llibres de la nostra biblioteca que parlen sobre arbres, boscos, com interactuen amb altres éssers vius, com ha estat la relació amb l’home al llarg de la història, en diferents cultures i civilitzacions, i com és ara i què podem esperar del futur. 

La nostra primera recomanació és Los árboles te enseñarán a ver el bosque, una obra escrita per Joaquín Araújo, escriptor, naturalista i divulgador fermament compromès amb la protecció dels boscos. Un llibre ple de poesia, on ens explica la importància dels arbres i dels boscos per a la humanitat i la natura en el seu conjunt a través d’històries en les que ens parla sobre la simbiosi, els incendis, la fusta, el clima, i que a més està replet de referències a les seues experiències personals. Tanta és la seua passió per la natura, que ha aconseguit plantar tants arbres com dies ha viscut, i com mostra en la seua dedicatòria, amb el desig que el seu net puga passejar sempre sota les ombres del bosc que ha fet créixer el seu avi.  

Segons l’autor, “un llibre bomber i brinzal, emboscat i radial”, que mira amb ull crític la societat i en el que aquesta s’ha convertit, i que tracta de recordar-nos els nostres orígens: “Som el que som perquè vam ser bosc”. Aquest llibre compta, a més, amb una xicoteta guia de camp amb il·lustracions de diferents tipus de fulles per als lectors més aficionats al món de la botànica.  

Una excel·lent elecció per a tots aquells amants dels boscos i apassionats de la natura, això sí, només per als qui puguen asseure’s a llegir sense presses, gaudint de cadascuna de les pàgines i que desitgen veure’s immersos en la lectura, fins que les seues oïdes comencen a percebre els quasi subjugants i imperceptibles sons de la natura. Fins que se senten dins del bosc. 

libroverde.org

Pel que fa a La vuelta al mundo en 80 árboles, de Jonathan Drori amb il·lustracions de Lucille Clerc, viatja a través del temps i les cultures per a demostrar, amb dades científiques, el paper que tenen els arbres en tots els àmbits de la vida humana. Arbres dels cinc continents que ens ofereixen refugi, matèries primeres i inspiració. Un llibre que aposta per narrar les històries de diferents espècies d’arbres que existeixen al llarg del món.  

Un llibre que no deixarà indiferent a cap lector que vulga submergir-se en una investigació botànica dels cinc continents i que, a més, anima a viatjar i a conèixer el regne vegetal i els diferents usos excèntrics i curiosos que se’ls ha donat a les plantes al llarg de la història, com saber que els rosers de Damasc van ser les favorites des del segle XVI per als jardins de l’imperi Mongol, que el crisantem es pot utilitzar per a produir insecticides o que la Magnolia grandiflora va ser emblema de l’exèrcit confederat en la Guerra Civil dels Estats Units i també de la bandera de Mississipi. Si t’interessa conéixer curiositats sobre la natura de les diferents cultures i descobrir les històries sobre la importància de les plantes i per a què han sigut usades, aquest és el teu llibre. 

En tercer lloc, Las canciones de los árboles: un viaje por las conexiones de la naturaleza, conta històries d’una dotzena d’arbres d’arreu del món, des del grèvol fins al pi blanc japonés, passant per l’avet de nadal o fins i tot l’àlber de Virgínia, així el seu autor, David George Haskell, també recorre el globus a través de diferents espècies. Arbres d’una natura molt diferent: arbres en reserves naturals, arbres que habiten les ciutats i els camps… Parla de records, de llum, de minerals, de conservació, conta històries ancestrals, per a demostrar que estem tots units en una “comunitat d’éssers vius”. 

Si t’atreveixes a endinsar-te en aquest llibre, descobriràs una infinitat d’interaccions entre les arrels dels arbres i els éssers vius del seu entorn. Podràs conèixer les històries de cadascuna de les espècies que apareixen en els diferents capítols, a més d’entendre la vida que esdevé i s’expandeix en la terra, davall dels nostres peus i que no podem veure a simple vista. Amb aquest llibre, l’autor ens convida a veure amb una altra perspectiva la naturalesa i a atrevir-nos a escoltar-la. 

I ja amb un punt de vista diferent, La vida secreta de los árboles, de Peter Wohlleben, explica les habilitats dels arbres per a comunicar-se, per a sobreviure, per a ser refugi de la biodiversitat, per a viatjar gràcies a la dispersió de les seues llavors, per a col·laborar amb altres organismes que els envolten, i altres característiques sorprenents que va desgranant en cada capítol. 

Aquest és un llibre indicat per a aquells lectors curiosos que busquen una lectura més desenfadada, donat que mostra històries moltes vegades desconegudes que succeeixen en l’ecosistema dels boscos. Un llibre que combina investigació amb experiència personal, i que conta peculiaritats dels arbres perquè puguem comprendre’ls, perquè segons l’autor, “només aquell que els coneix sent el desig de protegir-los”. 

I fins ací, les nostres primeres recomanacions de lectures verdes, llibres amb els que descobrir qualitats sorprenents dels arbres a través de les experiències i els coneixements dels autors, amb dades científiques, escrits en un llenguatge divulgatiu. I recordeu que estem a la segona planta de l’edifici d’investigació del Botànic, i que pots contactar amb nosaltres si vols rebre més informació o animar-te amb alguna d’aquestes obres. Esperem que aquests llibres us acompanyen i us cuiden, perquè com diu un dels autors, Joaquín Araújo, “res ens cuida tant com cuidar del que ens cuida, cuidar de la Natura i sobretot, cuidar del bosc”.  

Bibliografia

Araújo, Joaquín. Los árboles te enseñarán a ver el bosque. Barcelona: Crítica, 2020. 360p.
Drori, Jonathar y Clerc, Lucille. La vuelta al mundo en 80 árboles. Barcelona: Blume, 2019. 240 p.
Haskell, D. George. Las canciones de los árboles : un viaje por las conexiones de la naturaleza. Madrid: Turner, 2017. 302 p.
Wohlleben, Peter. La vida secreta de los árboles : descubre su mundo oculto : qué sienten, qué comunican. Rubí (Barcelona): Obelisco, 2018. 219 p.

Etiquetes
La Biblioteca del Jardí Botànic de la Universitat de València
La Biblioteca del Botànic té com a missió donar suport tant als professionals del Botànic, en la recerca i documentació de les col·leccions botàniques, com als usuaris externs que estiguen interessats en el món de les plantes.
botanic Equip botànic
Send this to a friend