Investigació

13 gen. 2019

Apps botàniques, n’hi ha una per a tu

Anem a introduir-vos diverses aplicacions gratuïtes sobre plantes que podem trobar al nostre abast i que a més ens poden acabar resultant molt útils. Segons les teues preferències i gustos t’agradaran més un tipus o altre, però totes aporten el seu granet d’arena al món de la botànica. Anima’t a descobrir una tecnologia de la que no voldràs eixir i tria la teua.

Actualment tenim una àmplia quantitat d’aplicacions (apps) a la nostra disposició, de tot tipus i continguts. Podríem parlar de qualsevol però ens anem a centrar en la nostra preferència, les plantes. Després de realitzar una cerca prou àmplia vos hem seleccionat algunes apps, i les hem classificat en quatre apartats segons objectius i temàtiques: la identificació de plantes, l’organització dels nostres horts urbans, l’atenció a la seua manutenció i, per últim, les plantes per a jugar i entretindre’ns. Així que ja ho sabeu, totes les aplicacions de les que vos anem a parlar tenen una cosa en comú: reuneixen característiques apropiades per endinsar-nos encara més al món de la botànica.

Botànica per als més curiosos

Les apps d’identificació de plantes estan molt demandades i trobarem una àmplia varietat d’opcions disponibles per a la seua descàrrega. Sent un fanàtic o fanàtica de la botànica i de tot el que l’envolta has de donar-los una oportunitat. Si no tens cap coneixement però t’encanten les plantes i vols saber-ne més, la identificació és una bona ferramenta que et pot ajudar a aconseguir aquest objectiu. En este cas, les aplicacions estan fetes per a aprendre nou vocabulari, propi de la descripció de plantes, com és el cas d’Arbolapp

1 ARBOLAPP

Ha estat realitzada pel Real Jardín Botánico de Madrid, associat al CSIC, i el seu ús no implica una connexió a internet ja que funciona de manera autònoma. Està basada en la identificació d’arbres específicament, tal i com el seu nom indica, i conté 143 espècies d’arbres autòctons de la península i de les Illes Balears. Si el que busquem son arbres de les Illes Canàries podrem utilitzar un altra aplicació creada pel Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo.

El funcionament és prou simple i fàcil d’aprendre. Tenim dos tipus de cerca, la guiada i l’oberta. Per una banda, la guiada ens proporciona certes opcions a escollir segons les característiques de la planta. Així, hem d’anar triant les que corresponguen amb el que tenim davant, tal i com ho fa un vertader botànic amb les complicades claus dicotòmiques. Conforme vas seleccionant característiques l’aplicació et dirigeix a altres, segons la informació que hages proporcionat abans. Per altra banda, la cerca oberta ens dona sempre totes les característiques disponibles sense tenir en compte el camí que estàs seguint.

1 ARBOLAPP 2

Es tracta d’una aplicació molt útil, però com hem dit es basa en 143 espècies, així que per a realitzar una identificació més específica i extensa necessitaríem un major nombre d’aquestes. Suposem que poc a poc aniran expandit la seua xarxa.

Natusfera en canvi és una aplicació de ciència ciutadana on la població pot ajudar a la comunitat científica. És de la que fan ús projectes com Liquencity, del qual vam parlar a l’article anterior. Tot i que és una aplicació menys intuïtiva, funciona a la perfecció i ens serà d’una gran utilitat.

2 NATUSFERA

Amb ella podem compartir les nostres fotografies i observacions amb altres naturalistes i així intercanviar informació. Les teues observacions seran registrades i podràs connectar amb altres usuaris per a facilitar la identificació de certes espècies, ja siguen animals o plantes. A més, podem senyalar la ubicació exacta on els hem trobat i ajudar als científics i científiques a crear dades útils sobre la distribució d’espècies. A més d’aprendre estaràs contribuint d’una manera directa amb la biologia, proporcionant informació útil per a les investigacions, tal i com ho faries si et dedicares a la ciència!

Una vegada fem la nostra foto, ens donen la opció de seleccionar l’ajuda de la comunitat de Natusfera per a la identificació de l’espècie. Després d’aquesta fase ja podem pujar a la plataforma la nostra observació, i es classificarà segons el que vote la comunitat. Com a categories hi ha: grau casual, espècie necessària d’identificació, i grau d’investigació. Un altre punt positiu és que l’app s’ajusta directament a l’idioma que tu tingues al teu telèfon mòbil, encara que hi ha alguns ajusts que sempre seran en anglès.

Altres aplicacions que podem trobar són més comparatives, i al fer una foto a la planta que volem identificar ens la comparen amb imatges de plantes similars. Així podem decidir quina espècie s’ajusta més a la que tenim davant.

3 picturethis

Per últim, unes altres que ara trobem molt de moda en el món de la botànica són Picturethis i Plantnet. Amb aquestes, prou simples i fàcils de manejar, en quant fotografiem l’espècie a identificar ens apareixen a l’instant les possibles candidates que coincideixen amb la imatge proposada. En Picturethis ens donen la possibilitat d’afegir més d’una foto i a més indicar si es tracta de la flor, la fulla, el tronc o el fruit, per així proporcionar una informació més detallada.

Hem de tenir en compte que aquestes dos aplicacions no estan basades en una comunitat científica, com ho fa natusfera, i per tant la fiabilitat dels resultats no és tan elevada. Plantnet es configura instantàniament amb l’idioma que tenim al nostre telèfon mentre que Picturethis és una app exclusivament en anglès.

Cultius autodidactes

Anem a passar a un altre tipus d’aplicacions de plantes per no quedar-nos només amb les d’identificacions. Si cultives de tot i t’agradaria aprendre més sobre cures de cultius i el seu creixement, aquestes són el teu tipus d’app. Vos presentem dues aplicacions molt completes per ser encara millors productors.

4 ihuerting

La primera de la que anem a parlar es diu Ihuerting. Un app molt útil amb la que primerament elegeixes la planta que vas a cultivar, i aportes la informació necessària que t’agradaria tindre per al seu creixement, com cada quant de temps la vols regar, tirar-li pesticides… així la controles de prop. Et proporcionarà una descripció de l’espècie que estàs cuidant i un apartat de plant care (cures de plantes) on t’anirà aconsellant.

ihuerting ejemplo

Un altre apartat que ens llevarà molts mals de cap és el de les plagues. Es basa en diagnosticar quina malaltia podria tindre el nostre cultiu segons els símptomes que hi observem, i ens dirigeix immediatament a l’insecte que podria estar parasitant la nostra planta.

A més de tota aquesta informació et proporcionen una comunitat on pots participar com a usuari compartint les teues receptes i nodrir-te de moltes altres, pel que a banda de botànic podràs convertir-te en tot un xef. Es tracta d’una aplicació molt completa i educativa, ja que pots ser autodidacta mentre cuides de xicotetes hortes. L’únic punt negatiu que podríem extraure és que té publicitat inclosa

5 plantit

I passem ara a Plantit, una aplicació molt similar feta pels nostres veïns portuguesos que només està disponible amb la seua llengua però que s’entén a la perfecció. Igual que en Ihuerting, comencem per elegir el cultiu desitjat per a la nostra horta, i després ens explica les característiques que hauria de reunir aquesta planta per a que el seu cultiu tinga èxit, com cada quant regar-la, com plantar-la, etc.

aplicativo gratuito horta casa plantit

Ens ensenyen també el seu calendari de sembra, de plantada i de collida detallat, i a més ens indiquen quants dies han de passar des de que plantes el cultiu fins que el col·lectes. Fins i tot dona l’opció de registrar la teua planta i dur un seguiment per a que no et pergues cap detall de la teua horta.

Cures i recordatoris

Per als més despistat aquestes seran aplicacions molt útils. Podem trobar algunes com Gardenia, tant per a principiants com experts en la matèria, amb la que aconseguim un manager de jardí personal que duu un registre de les nostres plantes. Segons planifiques i ajustes els recordatoris de cada espècie l’aplicació t’avisarà de l’hora de regar, podar… A més de seguir de prop les característiques i les cures de les teues espècies et pot donar informació sobre el temps climàtic que farà a la teua ubicació orientat a les teues plantes.

Altres aplicacions també molt útils són Plantcare Reminder, Groww y Grow it, d’un estil molt paregut a Gardenia, amb avisos per a la cura del teu jardí. De les tres, la primera sembla molt original, ja que quan elegeixes la planta que vols cuidar pots copiar el seu icono al teu escriptori i tu mateixa pots vore com va progressant sense necessitat d’entrar a l’app. Si fa temps que no l’has regat i ho requereix, la imatge de la planta no tindrà un aspecte molt afavorit, per tant és molt visual i fa que pares més atenció en la cura del teu jardí.

Jugant amb la botànica

Per últim anem a anomenar certes aplicacions de jocs amb les quals ens podem entretenir de tant en tant. Amb elles no aprendrem tant sobre plantes però passarem un temps divertit i fins i tot recuperarem algun que altre hàbit saludable.

201088144

Un joc molt popular és Plants vs Zombies. Qui no ha imaginat alguna vegada que el seu jardí és envaït per un allau de zombies? Bé, tal volta no siga tan comú, però en això es basa aquesta graciosa aplicació que tracta d’una amenaça dels zombies a la teua parcel·la i tu t’has de ocupar de protegir-la amb diferents espècies de plantes. Cadascuna te les seues qualitats i les podem combinar per poder crear un atac del qual els zombies no tindran escapatòria!

Un altre joc és Plant Nanny – Water Reminder i es basa en que has de cuidar a una planta regant-la, però cada volta que la regues has de beure aigua tu també, així que és una aplicació dedicada a eixa gent que no s’hidrata durant el dia, millorant la seua salut. A més, si passa molt de temps des de que no has regat a la teua planta t’ho recordarà amb un avís al teu telèfon, i t’avisarà de que hauries de beure més aigua!

pantallazo plantnanny

Altres jocs prou divertits i peculiars són Plant Evolution World y Happy Plants, aquesta última enfocada més als xiquets per a que aprenguen d’una forma divertida i didàctica dades curioses sobre les plantes.

I fins ací el nostre recorregut per les apps més útils, curioses i divertides relacionades amb les plantes. Com veiem ens envolta un món digital molt ample amb diverses opcions per al nostre goig. Segons la nostra personalitat ens agradaran més unes aplicacions o altres, i per això hem d’aprofitar aquesta curiositat i no perdre cap detall del que passa davant dels nostres ulls.

Etiquetes
Graduada en Ciències Biològiques per la Universitat de València
Biòloga, música i viatgera. Em relaxen molt les ones del mar i la caiguda de sol, em quedaria hores observant-les. No siguem egocèntrics, en la Terra no solament vivim els humans!
convidat Signatura convidada
Send this to a friend