Inspiració natural: DIY, amb suro! (II)
Amb ganes de manualitats? Torna el nostre blog col·laborador amb el DIY d'octubre però seguim amb el suro. Baladre Crafting Creativity ens cobreix d'aquest material lleuger, aïllant, resistent, fàcil de treballar i ¡bonic! Segueix-nos i gaudeix el suro després de conèixer un poc més les seues característiques.
El mes de setembre i amb l’arribada de la rutina tardor vam decidir dedicar el nostre atac d’inspiració botànica al suro però un mes no va ser suficient. Així que tornem amb el cap ple de més idees ‘fetes de suro! Però reprenguem abans les nostres indagacions sobre les propietats i el comerç i deixem per al final el DIY.
El nostre suro també viatja i presumeix de propietats
Del total de la facturació del sector surer espanyol, més del 50% pertany a les exportacions. Les principals destinacions de les exportacions espanyoles són els mercats europeus que acumulen més del 80%, sent França, Portugal i Itàlia els mercats de destí de les mateixes. Entre els països americans, destaquen els EUA, Argentina i Xile que representen un 10% del total exportat.
Fes clic per llegir la primera part d’aquest article
Pocs materials manifesten alhora tantes característiques útils. Vegem algunes! Comencem per la seua lleugeresa deguda al fet que el 88% del seu volum és aire, el que es tradueix en una densitat baixa. També és elàstic: la capacitat de recuperar el volum inicial després de patir una deformació que justifica, entre altres, la seua utilització en tapament. El suro pot comprimir-se fins a la meitat de la seua longitud sense perdre cap flexibilitat, i recupera la seua forma i volum quant deixa de pressionar.
A més, la superfície del suro queda entapissada per micro ventoses que li permeten una gran adherència i dificulten el lliscament. És impermeable, la difusió de líquids i gasos a través del suro és molt dificultosa gràcies a la suberina i als ceroides presents a les parets de les seues cèl·lules.
Sorprèn la seua resistència a la humitat el que li permet envellir sense deteriorar-se, per aquest motiu diverses àmfores de vi trobades dins de la mar conservaren el seu tancament de suro en perfectes condicions. I tampoc ens deixa indiferents la capacitat del suro per generar calor; al voltant de 7.000 kcal / kg, com el carbó vegetal! És fàcilment manejable: modificant artificialment el contingut en aigua del suro, mitjançant bullit per exemple, es faciliten els processos industrials, principalment els de tall, al tornar-se més tou i elàstic. Té un baix contingut en aigua el que dificulta la proliferació de microorganismes.
I com no és un fantàstic aïllant tèrmic i és que la funció natural del suro és protegir les parts vives de l’arbre que el genera. La seua estructura alveolar (impedint circular l’aire), el baix contingut en aigua i la manca de conductivitat dels seus compostos li permet complir la seua funció d’aïllant de forma efectiva. Presenta una resistència al pas de la calor trenta vegades superior a la del formigó.
Suro per tot arreu!
Alguns dels seus usos són ja molt antics. En molts casos, materials sintètics l’han substituït parcialment. Però, en realitat, en la majoria de les seves utilitzacions ‘no té rival! Comencem per la construcció naval on s’empra des aïllant tèrmic i antivibracions fins a paviments antilliscants, cinturons i armilles de salvament, boies, etc. En la fabricació de maquinària s’utilitza en bancades flotants reductores de vibracions, juntes per a motors, transformadors, etc. La indústria del vidre i la ceràmica també utilitza granulat i pols de suro, discos per polir i maons refractaris.
Per no cansar enumerant els diferents usos, només cal recordar que, a més, el suro s’utilitza en la construcció, la indústria del fred, els accessoris per a automòbils i aeronàutica, la indústria química i farmacèutica, la impremta i en la fabricació d’articles esportius. I com a component en els instruments de vent com a tancament per evitar la sortida de vent a les claus i altres zones. Fins i tot a la sola de multitud de sabates i, cada vegada, en més accessoris com bosses o paraigües.
Imagen de Corkor
Però potser la utilització més clàssica i la més important des d’un punt de vista econòmic siga la de tapament de vins i altres begudes. La fabricació de tap de suro suposa el 85% del volum de negoci del sector surer a Espanya i al món. Si ens referim a l’ocupació generada, probablement hauríem de parlar almenys del 90%. Malgrat les campanyes de desprestigi que tan injustament estan desenvolupant els fabricants d’altres sistemes de tapament, molt menys idonis tant des del punt de vista mediambiental com de la criança dels vins, el tap de suro no té rival per a aquesta finalitat, fins al punt que suro i vi constitueixen una conjunció indissoluble.
A nivell mediambiental, tot són avantatges!
El bosc sureda és un dels ecosistemes de major valor en termes de biodiversitat a Europa, albergant algunes de les espècies animals més emblemàtiques i amenaçades dels ecosistemes mediterranis, com l’àguila imperial, la cigonya negra o el linx ibèric. La conservació de la sureda redueix el risc d’incendis, ja que la surera és molt resistent al foc gràcies a la protecció que li proporciona la capa de suro que l’envolta i la seua ràpida capacitat de rebrotar.
Descubre las estrategias de las plantas para sobrevivir al fuego
Així mateix, és un fre a la desertització, gràcies a la capacitat de les sureres de retenir el terreny en les seues arrels al mateix temps que amb les seues copes frenen la intensitat de la pluja, reduint l’escorrentia de l’aigua i evitant l’erosió del terreny. En aquest sentit, té un paper rellevant en el cicle de l’aigua ja que la matèria orgànica del sòl frena l’aigua de la pluja, mitiga el seu efecte erosiu i absorbeix l’aigua, el que constitueix un factor favorable a la alimentació dels aqüífers.
I també la protecció contra el canvi climàtic donada la llarga vida del material. El CO2 queda dipositat en els productes de suro durant molt de temps. S’ha calculat que un tap de suro fixa el doble del seu pes en CO2. El suro és un material natural, orgànic, renovable i biodegradable i 100% reciclable. Ara que ja ens hem centrat i coneixem el suro a fons anem a donar-li un altre ús més i ho anem reutilitzar perquè ens ajude a lluir unes parets així de fantàstiques, preparats? Anem!
El tauler de suro de sempre, però més bonic!
Sí, tenir un tauler de suro a l’habitació sense retrocedir als anys en què anàvem a l’escola és possible! Anem a fer un DIY tauler amb estampat chevron en blanc, Només cal de materials pintura blanca i cinta de carrosser anem pas a pas:
– Vés marcant línies per aconseguir l’estampat clàssic chevron
– Quan ho tingues pinta tot el tauler de blanc
– Espera a que s’asseque la pintura i treu amb cura la cinta de carrosser
– Col·loca el tauler on més t’agrade, triomfaràs!
Eres més de lletres? Aquestes són 100% naturals, orgàniques i biodegradables. Una ganga! A què has vist en un munt de llocs aquestes lletres de cartró o fusta per decorar? I les has vist de suro? Doncs també n’hi ha! A més les de suro les pots fer servir com a tauler de notes, i queden genial!
No sense les meves plantes! Test de suro
Amant de la botànica fins a la medul·la? Doncs també tinc una idea per a tu! Fixa’t perquè és molt senzill de realitzar. Apte per a mini plantes o suculentes. La veritat que és rebonic!
Totes aquestes imatges i moltes més, les trobaràs a la meua tauler de Pinterest dedicat a la secció espores – Inspiració natural d’aquesta revista, passa’t per allà i inspira’t de la forma més natural!