El te de moda
Potser heu sentit parlar del té matcha? No? Pues no esteu a la moda perquè és d’allò més trendy entre les celebrities del moment. Però, perquè? Deixem els anglicismes i parlem clar perquè potser el te siga te i la moda siga sols una moda. Anem amb la botànica!
Parlarem primer de l’espècie Camellia sinensis (L.) Kuntze, el té. És un arbust de fulla perenne, que pot créixer fins a 17 m d’alçada. Les fulles són verdes i brillants i ben conegudes però també té flors ben fragants i fruits verdosos amb unes poques llavors a al interior.
Camellia sinensis. Fes clic per llegir l’article El te, una beguda mil·lenària
Es reconeixen dues varietats: Camellia sinensis var. sinensis (te xinès) i C. sinensis var. assamica (te d’Assam, te de l’Índia). Tant el te negre com el verd procedeixen de la mateixa espècie però el segon pateix un procés de fermetanció.
Apreciat per les seues propietats estimulants i beneficis per a la salut ha deixat crèixer al seu voltant rituals socials com ara la cerimònia del te japonès i l’hora del te britànic. Així, és la beguda no alcohòlica més important en el món amb una producció de més de tres milions de tones anuals.
De la Xina al món
No hi ha concens pel que fa a l’origen del te: Camellia sinensis var. sinensis és, probablement, nativa de l’oest de Yunnan, mentre que C. sinensis var. assamica és nativa de les parts més càlides d’Índia i el sud de la Xina. Els exemplars silvestres trobats podrien ser relíquies d’un conreu passat.
Conreu de te a Tanzània
En alguns boscos malgaixos Camellia sinensis ha estat descrita com invasora
Camellia sinensis ha estat considerada com una espècie invasora en una zona protegida a Tanzània i alguns informes malgaixos indiquen que es comporta de forma semblant en la illa on pot tenir efectes perjudicials sobre la regeneració dels boscos natius que són importants hàbitats de lèmurs.
A la Xina ha estat utilitzat com una infusió medicinal, per mastegar i com una salmorra durant més de 4.000 anys. Va ser introduït al Japó en al voltant de 600 dC per sacerdots budistes que tornaren a casa després d’estudiar a la Xina. Ja al segle XII, totes les classes socials japoneses bevien te i a principis de 1800, en l’apogeu de la Companyia de les Índies Orientals, la Gran Bretanya ja bevia nou milions de tasses de te a l’any.
Polifenols i antioxidants del te. Inforgrafia de Compound Interest
L’última dècada ha vist un enorme interès en les propietats medicinals del te que conté teofil·lina, un compost autoritzat per al tractament de l’asma, flavonoides amb propietats antioxidants i recomanats com antiinflamatoris i antimicrobians.
Pel que fa als efectes estimulants es poden equiparar amb els del cafè ja que el contingut de cafeïna es molt semblant. Alguns estudis suggereixen que el te pot ajudar a prevenir la càries com astringent en productes cosmètics. La composició química del te pot variar depenent les condicions del conreu, del processat de les fulles entre molts altres factors.
I el te matcha va resultar ser te
Efectivament, el te matcha és el que promet, te, però s’usa en pols, com si fóra cafè soluble. Per elaborar-lo els agricultors han de tapar les fulles abans de recollir-les amb la fi d’enfosquir-les. Després s’estenen sobre una superfície plana i es deixen assecar. Abans de moldre les fulles seques cal retirar les tiges i els nervis.
Chasen, pinzell-cullera de bambú usat per remenar el te matcha durant la cerimònia del te japonesa
Una vegada mòlt es tamisa perquè quede amb aspecte de farina. Aquesta pols verda és l’anomenat te matcha. Al Japó es prepara amb aigua tèbia i cal remenar-lo amb una cullera-pinzell especial fet de bambú fins donar-li un aspecte cremós.
Alguns personatges famosos van publicar a les xarxes socials les seues primeres experiències amb aquest té i la fama de la beguda no va tardar en pujar com l’escuma. Jessica Alba o Gwyneth Paltrow entre molts altres ajudaren a popularitzar el consum d’aquesta beguda. És important saber que les marques inverteixen en publicitat a través de les xarxes i moltes publicacions en què una persona famosa aconsella un producte són fruit d’un contracte publicitari.
Gwyneth Paltrow bevent matcha i compartint el moment en Instagram
Desconeixem si és el cas d’aquesta beguda o el furor pel te matcha va sorgir espontàniament el que sí sabem és que té un clar avantatge pel que fa a altres: en presentar-se com una farina és ben fàcil de dissoldre i prendre amb llet, com un batut o en rebosteria, com fan en la pastisseria barcelonina que treballa des de 1983. Ochiai, en la Barceloneta, va rebre en 2014 el premi al Millor Mestre Pastisser de 2014 i ofereixen un ampli repertori de dolços japonesos.
No són massa significatives les diferències entre el matcha i el te verd habitual exceptuant una major quantitat de cafeïna i l’aspecte de farina verda, no obstant, us animen a tastar-lo i a experimentar amb ell, al cap i a la fi, les modes passen però la botànica roman.