Agricultura 2.0
Hui, en Espores, volem apropar-te als recursos web relacionats amb l’agricultura. Perquè el treball al camp no està al marge de l’era digital.
Moltes vegades no és suficient amb els consells i el que sempre s’ha fet. Els els canvis en la legislació i en la normativa pel que fa a les pràctiques agràries, són matèries en què cal estar al dia, i quina millor forma que amb un senzill ordinador.
Imatge de FlickR
Però no parlem dels jocs que floreixen a les xarxes socials en què has de mantenir camps de conreu i granges per aconseguir punts. Parlem de la realitat online de l’agricultura. Per això, dediquem aquest recull a tots els qui volen iniciar-se en el sector, encara que esperem també us siga útil als qui ja es guanyeu la vida amb la terra i els seus fruits.
Recursos bàsics
Explorem els recursos que el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) ens permet consultar en la seua pàgina web. Conté diferents epígrafs com la pesca i la ramaderia però anem a centrar-nos en l’agricultura.
Campanya per a la millora de l’alimentació. Imatge del Facebook de MAGRAMA
Una de les seccions que més ens interessa és la dedicada a les llavors. Com ja sabeu, aquest any, el Jardí Botànic de la Universitat de València ha dedicat la campanya divulgativa anual a El Valor de les Llavors, per això volem destacar aquesta secció del MAGRAMA, d’accés públic, que permet consultar el tipus de varietat, si és o no OMG i els resultats dels assajos de valor agronòmic.
En Productos Fertilizantes no sols podràs saber si el producte que busques està inscrit o no al Registro sinó que també podràs conèixer la normativa pel que fa a la mecanització, per exemple, quins són els vehicles que exigeixen matriculació.
Imatge de FlickR
Molt útil i també a aquest portal està el Sistema de Información Geográfica de Parcelas Agrícolas (SIGPAC) i també una guia per a la gestió integrada de plagues (GIP) que pretén establir un protocol d’actuació per a l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.
Recursos verds
El passat abril, la Diputació de València, a través de la Escuela de Capataces Agrícolas (amb seu a l’Albufera) va signar un conveni amb la Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE) i amb el Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (Cerai).
Mercadet ecològic en Port Saplaya organitzat per Cerai. Imatge del Facebook de Cerai
En qualsevol d’aquests enllaços trobaràs informació sobre cursos, encontres, assessorament i moltes més activitats relacionades amb l’agricultura ecològica.
A pesar que em compartit ja l’enllaç al Facebook del Jardí, insistirem perquè conegueu la notícia que ens ha fet aplegar la Diputació de València. Tal i com van dir fa poques setmanes a la Jornada: Horts urbans, una resposta social, a què vam dedicar un article en Espores, els estudis sobre horts urbans i periurbans han estat conclosos i publicats a la seua pàgina. En un to divulgatiu i molt assequible, podrem descarregar-nos guies sobre conreu hortofructícola o ús d’aromàtiques, entre altres. Fes clic i descarrega’t els documents.
Imatge de FlickR
Un poc més generalista és la guia que Clemente Viven ens permet descarregar-nos a la seua pàgina web. La agroguia respon als nostres dubtes mes a mes i espècie per espècie. Fes-li una ullada.
Com deiem al primer paràgraf, l’agricultura no queda al marge de la cultura digital i per això esperem que siga útil el recull d’enllaços i pàgines a què pots accedir amb un sol clic. Això voldríem, que l’agricultura fóra tan senzilla. Ànim!
Imatge de capçalera de FlickR