Agricultura

4 nov. 2014

Agricultura 2.0

Hui, en Espores, volem apropar-te als recursos web relacionats amb l’agricultura. Perquè el treball al camp no està al marge de l’era digital.

Moltes vegades no és suficient amb els consells i el que sempre s’ha fet. Els els canvis en la legislació i en la normativa pel que fa a les pràctiques agràries, són matèries en què cal estar al dia, i quina millor forma que amb un senzill ordinador.

 

productor

Imatge de FlickR

Però no parlem dels jocs que floreixen a les xarxes socials en què has de mantenir camps de conreu i granges per aconseguir punts. Parlem de la realitat online de l’agricultura. Per això, dediquem aquest recull a tots els qui volen iniciar-se en el sector, encara que esperem també us siga útil als qui ja es guanyeu la vida amb la terra i els seus fruits.

Recursos bàsics
Explorem els recursos que el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) ens permet consultar en la seua pàgina web. Conté diferents epígrafs com la pesca i la ramaderia però anem a centrar-nos en l’agricultura.

 

Magrama Face
Campanya per a la millora de l’alimentació. Imatge del Facebook de MAGRAMA

Una de les seccions que més ens interessa és la dedicada a les llavors. Com ja sabeu, aquest any, el Jardí Botànic de la Universitat de València ha dedicat la campanya divulgativa anual a El Valor de les Llavors, per això volem destacar aquesta secció del MAGRAMA, d’accés públic, que permet consultar el tipus de varietat, si és o no OMG i els resultats dels assajos de valor agronòmic.

En Productos Fertilizantes no sols podràs saber si el producte que busques està inscrit o no al Registro sinó que també podràs conèixer la normativa pel que fa a la mecanització, per exemple, quins són els vehicles que exigeixen matriculació.

 

maquinaria retall

Imatge de FlickR

Molt útil i també a aquest portal està el Sistema de Información Geográfica de Parcelas Agrícolas (SIGPAC) i també una guia per a la gestió integrada de plagues (GIP) que pretén establir un protocol d’actuació per a l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Recursos verds
El passat abril, la Diputació de València, a través de la Escuela de Capataces Agrícolas (amb seu a l’Albufera) va signar un conveni amb la Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE) i amb el Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (Cerai).

Cerai mercadillo

Mercadet ecològic en Port Saplaya organitzat per Cerai. Imatge del Facebook de Cerai

En qualsevol d’aquests enllaços trobaràs informació sobre cursos, encontres, assessorament i moltes més activitats relacionades amb l’agricultura ecològica.

A pesar que em compartit ja l’enllaç al Facebook del Jardí, insistirem perquè conegueu la notícia que ens ha fet aplegar la Diputació de València. Tal i com van dir fa poques setmanes a la Jornada: Horts urbans, una resposta social, a què vam dedicar un article en Espores, els estudis sobre horts urbans i periurbans han estat conclosos i publicats a la seua pàgina. En un to divulgatiu i molt assequible, podrem descarregar-nos guies sobre conreu hortofructícola o ús d’aromàtiques, entre altres. Fes clic i descarrega’t els documents.

 

naranjas

Imatge de FlickR

 

Un poc més generalista és la guia que Clemente Viven ens permet descarregar-nos a la seua pàgina web. La agroguia respon als nostres dubtes mes a mes i espècie per espècie. Fes-li una ullada.

Com deiem al primer paràgraf, l’agricultura no queda al marge de la cultura digital i per això esperem que siga útil el recull d’enllaços i pàgines a què pots accedir amb un sol clic. Això voldríem, que l’agricultura fóra tan senzilla. Ànim!

 

Imatge de capçalera de FlickR

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend