Plantes

9 oct. 2014

Un suculent cap de setmana

El passat cap de setmana la associació Amigos de los Cactus y otras Suculentas (ACYS) va celebrar el tradicional encontre de tardor al Jardí Botànic. Si no assistireu, ara us donem els detalls. Però t’esperem a la pròxima!

Així va ser el cap de setmana carregat de punxes, exposicions, visites guiades, intercanvis d’esqueixos i xerrades informatives sobre la cura i manteniment dels cactus que ACYS i el Jardí Botànic celebraren el primer i assolellat cap de setmana d’octubre.

 

Capçalera

Imatge de la web del Jardí. Jornada de Cactus i Suculentes

ACYS i el Jardí Botànic
L’associació té la seu al Jardí Botànic, al qual està vinculat des de 1992 quan el director del Jardí, aleshores Manuel Costa Talens, va fer el suggeriment que donaria peu al naixement d’aquesta associació.

El Jardí compta amb una bona col•lecció de cactus i suculentes situada a l’extrem nord-oriental del Jardí, junt a l’Horta amb una extensió de 1200m2 dedicats al conreu d’aquests supervivents adaptats a la vida més dura i exigent. Classificats segons un criteri biogeogràfic, els cactus sempre donen què pensar. Procedents de deserts tan allunyats entre ells, com és que els exemplars africans s’assemblen tant als americans?

 

agave

Agave, Secció de Crasses del JBUV

 

Un bon exemple de convergència evolutiva, de com les espècies triomfen o fracassen i se seleccionen segons les pressions ambientals. Això sembla que els ha passat als cactus, no cal més que fixar-nos en el àloes africans i les agavàcies americanes i trobar-ne les 7 diferències. No és tan fàcil. Si vens aquest cap de setmana al Jardí podràs gaudir del fruit de les paleres (Gèrene Opuntia), les figues de pala llueixen ara el millor aspecte possible. Però no sigues massa valent que cal saber pelar-les bé.

També dedicat als cactus més sensibles al fred trobem l’espai anomenat Caseta del Romaní. Reconstruïda fa uns anys per acollir cactàcies tan variades com les del Gènere Mamillaria, les formes de les quals varien des d’ovoide, globós a cilíndric.

 

mamillaria

Exemplar del Gènere Mamillaria. Imatge de FlickR

La Plaça Carles Pau es va convertir en un mercadet durant el cap de setmana en què podíem comprar tot tipus de cactus i l’Estufa Freda va acollir una mostra d’originals exemplars i fotografies que curiosament compartia espai amb l’exposició benèfica de Pilar Carpio destinada a la colònia de gats que viu al Jardí i per si no hi havia prou art la sala els més menuts participaren en un concurs de pintura i dibuix de cactus.

 

mercadet

Imatge de la web de ACYS. Mercadet a la Plaça Carles Pau.

Sempre aprenent coses noves

Tècniques d’empelt i reproducció amb planters de llum artificial. Aquest va estar el tema del taller que Miguel Mestre, vice-president d’ACYS va impartir sense punxar-se com també s’organitzaren grups de curiosos que escoltaven les explicacions del president de l’associació qui ens va desvelar un secret: a la Caseta del Romaní hi viu una impostora, una Euforbiàcia que es fa passar per cactus. Un altre exemple de convergència evolutiva.

A més, un dels tresors més valuosos d’aquest hivernacle són el Lithops o plantes pedra que fan honor al seu nom. En Espores els vam dedicar un article que pots consultar fent clic a la imatge de baix.

 

Lithops

Vicente Bueno ens contava amb ganes anècdotes i curiositats dels cactus que trobàvem al nostre pas. Saps quina és la diferència entre l’espina d’un roser i la punxa d’un cactus? Als rosers les espines ixen sobre les tiges i si arranquem una queda un cicatriu mentre que en el cactus, les punxes són les fulles modificades fins l’extrem. Degut a les altes temperatures dels ecosistemes que habiten han reduït la superfície d’evaporació de les fulles fins convertir-se en agulles. O, sabies que el tequila s’obté de la destil.lació de most d’atzavara?

 
Per si no coneixies l’associació ACYS ara és bon moment per visitar la seua pàgina web o fer-li clic al “Me Gusta” de Facebook. A la web trobaràs fitxes descriptives dels gèneres de cactus més espectaculars, les properes cites per als congressos o encontres, la història de l’associació i un bloc, de què no recordareu el nom però sí el contingut, dedicat a uns quants gèneres de cactus en què ens donen consells sobre com conrear-los i de més.

 

romani

Imatge de la web de ACYS


Pocs van ser els qui passaren pel Jardí i es resistiren a aprendre més sobre cactus, comprar-ne un a la Plaça Carles Pau, escoltar les explicacions de Vicente Bueno, intercanviar un esqueix o decidir-se per l’espècie de cactus que plantar al seu jardí per evitar curiosos.

En qualsevol cas, volem agrair des del Jardí l’assistència tant dels visitants accidentals de la jornada com dels qui s’acostaren a propòsit ja enamorats dels cactus. Així com a ACYS que cada any fa que ens punxe un poc més la curiositat.

 

Imatge de capçalera de FlickR

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend