Conservació

17 maig 2014

Invasions del segle XXI

En matèria de medi ambient estem obligats a mantenir-nos sempre al dia. Les espècies invasores són una de les principals amenaces de la nostra biodiversitat, i també elles necessiten la nostra atenció constant. Què passa actualment en el nostre continent amb les invasores?

Europa, avui més que mai, se sent amenaçada. Una preocupació que ocupa a centenars de polítics, gestors i científics és l’entrada de noves espècies portades d’altres parts del globus terrestre, i que troben en la vella Europa un nou espai on establir-se, lliures dels predadors naturals i de les espècies competidores que en els seus llocs d’origen mantenen les seues poblacions en equilibri. D’aqueixa manera, ací s’estenen causant danys en la biodiversitat autòctona i un dol econòmic de magnitud considerable. Un problema més de la globalització.

 

Ara bé, un problema tan seriós que d’ell s’estan ocupant tots els governs dels estats membres, així com el mateix Parlament Europeu, ja que s’està analitzant l’impacte que aquestes invasions tenen en la nostra economia i les xifres són impactants. Els experts estimen que cada any ens gastem els europeus 12 bilions d’euros per a mitigar els danys que causen les espècies invasores.

 

INVAS5

 

Aquesta despesa es deriva de les actuacions d’eradicació i control d’aquestes espècies, però també de la reparació de danys causats sobre infraestructures, les pèrdues sobre l’agricultura o explotacions forestals i pesqueres, els problemes de salut com al·lèrgies i infeccions, i finalment la prevenció, vigilància i recerca, a les quals cada vegada es dediquen més recursos per a evitar aquests problemes, en ocasions greus. Tots els governs, inclòs el parlament europeu, estan intentant desenvolupar normatives i designar fons que permeten el control d’aquesta nova tragèdia, que cada any ens sorprèn amb noves plagues. La Comissió Europea ens informa sobre la proposta de la Unió Europeaen aquest enllaç

 

 

Per la nostra banda, actualment a Espanya estan vigents la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, i el Reial decret 630/2013, de 2 d’agost, que regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, modificant l’anterior Reial decret 1628/2011, de 14 de novembre. Però les Comunitats Autònomes també tenen les seues competències, clar, en aquesta matèria. A la Comunitat Valenciana comptem amb el DECRET 213/2009, de 20 de novembre, del Consell, pel qual s’aproven mesures per al control d’espècies exòtiques invasores en la nostra Comunitat.

 

Velles conegudes i noves incorporacions

Entre les espècies més amenaçadores del nostre territori es troben, el morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus), originari de les regions tropicals del Sud-est Asiàtic i Polinèsia, que afecta seriosament a les palmeres, la cotorra argentina (Myiopsitta monachus) de Sud-Amèrica, i la cotorra de Kramer (Psittacula krameri) de les regions tropicals d’Amèrica i Àfrica, que a més d’afectar a diferents cultius danyen esteses elèctriques.

 

INVASIONS2

 

A més, també tenim la mosca asiàtica (Drosophila suzukii) procedent de diversos països asiàtics com Japó, Xina o Tailàndia, que provoca costosos danys en la fruita.

 

Altres exemples àmpliament coneguts són el mosquit tigre (Aedes albopictus), també procedent del sud-est d’Àsia, que ens assetgen a l’estiu amb greus picades. Aquests mosquits afecten a un gran nombre de la població, de manera que alguns ajuntaments estan publicant informació per a la població que inclou mesures de prevenció i recomanacions mèdiques.

 

També l’Arruí (Ammotragus lervia) procedent del nord d’Àfrica està començant a causar problemes en les nostres muntanyes, competint per l’hàbitat de la cabra salvatge.

 

INVASIONS3

INVASIONS4

 

I entre les plantes invasores tots coneixem les figueres de pala (Opuntia spp. i Cylinfropuntia spp.) i les piteres (Agave americana), ambdues procedents del continent americà i molt agressives. Però actualment hi ha noves incorporacions, algunes molt cridaneres, com l’herba de la Pampa (Cortaderia selloana) que ja modifica els nostres paisatges, o unes altres molt més discretes com totes les espècies del gènere Azolla, que colonitzen els ambients aquàtics.

 

I per a saber més:

Les notícies ens arriben diàriament des de tots els racons d’Europa.

 

França

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/6049302/Tourists-warned-as-Asian-hornets-terrorise-French.html

 

Itàlia

www.pinterest.com/emuarchitetti/invasive-plants-italy-piante-invasive-italia

 

Regne unit

www.theguardian.com/lifeandstyle/gardening-blog/2010/feb/24/ethical-living-gardens

www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9225234/Diseased-mosquito-heading-to-southern-England.html

www.mirror.co.uk/news/technology-science/science/animal-invaders-asian-hornet-killer-1723992

www.bbc.co.uk/news/science-environment-23936489

 

Espanya

www.diariovasco.com/20120829/local/apicultores-temen-avance-avispa-201208291702.html

 

Comunitat Valenciana

metode.cat/es/Revistas/Documento/La-invasio-verda

ccaa.elpais.com/ccaa/2012/07/07/valencia/1341690663_797462.html

www.orihueladigital.es/orihuela/cactus_arizona_121210.htm

Conservadora del Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de la Universitat de València. Doctora en Farmàcia i experta en conservació de llavors.
botanic Equip botànic
Send this to a friend