Jardineria

27 maig 2013

Orquimadrid 2013

La fira ha mostrat una vegada més l’apassionant bellesa i la gran diversitat d’un grup de plantes, les orquídies, molt apreciades en jardineria i que compten amb nombrosos afeccionats que gaudeixen amb el seu cultiu. El Jardí Botànic de la Universitat de València ha participat d’aquest certamen de bellesa floral.

Els passats 18 i 19 de maig es van celebrar les jornades OrquiMadrid 2013, la més recent edició del certamen bianual que organitza el Club d’Amics de les Orquídies (CAO). Les jornades es van desenvolupar en el Pavelló Villanueva del Reial Jardí Botànic de Madrid (C.S.I.C.), patrocinador de l’esdeveniment al costat del Centre de Jardineria Bourguignon, i van participar productors nacionals i internacionals, clubs d’afeccionats i jardins botànics com el Reial Jardí Botànic Juan Carlos I d’Alcalá d’Henares i el Jardí Botànic de la Universitat de València.

 

ORQUIMADRID6

ORQUIMADRID9

 

Aquestes jornades tenen com a objectiu principal mostrar al públic la diversitat i bellesa de les orquídies, i acostar aquest grup de plantes als afeccionats, facilitant l’adquisició d’exemplars i de materials per al seu cultiu, i assessorant en tècniques de cultiu i propagació. En aquest sentit, l’esdeveniment principal de les jornades va ser l’exposició d’exemplars en el Pavelló Villanueva, amb una àmplia i variada mostra d’orquídies tropicals. A més els visitants podien adquirir planta viva en els llocs de venda de diversos conreadors nacionals i internacionals, com OrientyOrchids i RioSeco (Espanya), ONA Orquídies (Brasil) o Ecuadorquídeas (Equador), entre uns altres, que van facilitar l’accés a espècies i híbrids poc usuals en el mercat.

 

ORQUIMADRID4

ORQUIMADRID5

 

Encara que OrquiMadrid també va ser un espai per a la informació, sobre orquídies silvestres, col·leccions d’orquídies tropicals dels jardins botànics i tècniques de cultiu i propagació, especialment en els stands del Club d’Amics de les Orquídies, Reial Jardí Botànic Juan Carlos I i Jardí Botànic de la Universitat de València. Concretament, en el nostre stand es presentaven dos panells sobre la col·lecció d’orquídies del Jardí i sobre els treballs de recerca i conservació d’orquídies silvestres de la Comunitat Valenciana que es desenvolupen en el centre, així com abundant material divulgatiu. A més, l’OVAL (l’Associació de Orquidiòfils Valencians), que col·labora amb el Jardí Botànic en el manteniment de la col·lecció d’orquídies, va aportar nombres del butlletí de l’associació.

 

OEQUIMADRID1

ORQUIMADRID2

 

Com a complement a l’exposició, durant les jornades es van impartir quatre conferències de temàtica relacionada amb les orquídies. Gerardo Torres, comissari de l’exposició, ens va parlar sobre el gènere Anguloa, orquídies conegudes com a “Tulipes dels Andes” per l’estructura tancada de les seues flors, i sobre l’optimització de substrats per a millorar el cultiu. Carlos Espill, del viver ONA Orquídies, va presentar el gènere Hoffmannseggella (relacionat amb Laelia i Cattleya), que correspon a un grup d’orquídies de Brasil d’hàbitat rupícola, indicant interessants detalls sobre el seu cultiu.

 

Finalment, per part del Jardí Botànic de la Universitat de València, es va impartir la conferencia “Orquídies silvestres de la Comunitat Valenciana”, en la qual es van presentar les espècies més comunes en el nostre territori i els seus hàbitat més característics, i es va particularitzar l’ecologia, distribució i problemàtica de les espècies més rares i amenaçades de la orquidoflora valenciana.

 

ORQUIMADRID8

Dactylorhiza incarnata

ORQUIMADRID10

Platanthera chloranta

Biòleg i investigador vinculat al Jardí Botànic de la Universitat de València
Treballe amb plantes silvestres i vegetació natural, i bona part de l'any el meu despatx és la natura. M'agraden les plantes, els ocells, els trens, els llibres i la música (soc un fanàtic de David Sylvian i Sigur Ros). Quan a casa no em troben, estic al balcó gaudint de la meua col.lecció de Lithops i aloidees.
extern Signatura Espores
Send this to a friend