Els custodis del bosc de ribera
La Fundació Limne és una associació implicada en la conservació dels ecosistemes aquàtics a través del voluntariat ambiental. Els rius, espais valuosos per la seua biodiversitat, pel paisatge que creen, per la botànica que els acompanya, moltes vegades no tenen el grau de protecció que mereixen. I tu, t’animes a adoptar-ne un?
La custòdia del territori és un model de gestió del ecosistemes que ens arriba de països anglosaxons, on el land stewardship ja fa més d’un segle que està consolidat. Es tracta, bàsicament, d’implicar a la ciutadania en la conservació i millora dels espais naturals. No només això, és un model on s’intenta que tots els agents socials relacionats amb la gestió d’eixe espai o amb el seu ús (administracions, propietaris de terrenys, entitats del tercer sector, etc.) participen junts en el projecte.
Per tal de possibilitar i dinamitzar la custòdia del territori existeixen entitats especialitzades en assessorar i coordinar estes iniciatives, com la Fundació Limne, organització sense ànim de lucre amb sèu al Jardí Botànic i que, des de l’any 2007, treballa per a fomentar la participació ciutadana en la conservació del patrimoni social i ambiental dels ecosistemes aquàtics.
Però com funciona això de custodiar un riu?
A Limne també ens agrada dir que la gent “adopta” un riu. No amb ànim de propietat, sinó amb ganes de cuidar-lo. Tenim la sensació que des de fa dècades es viu d’esquenes als rius i creiem fermament que la societat ha de tindre una relació més estreta amb el riu o barranc que passa pel seu municipi, cuidant el seu bosc de ribera com una inversió en riquesa paisatgística i ambiental. Són ecosistemes vitals, corredors biològics que vertebren el nostre territori.
Custodiar és vigilar, protegir, cuidar i són projectes a llarg termini: una volta trobem un bon punt per actuar dissenyem un conjunt d’activitats anuals que puguen ser executades per voluntaris ambientals, ciutadans que dediquen el seu temps lliure a la millora del medi ambient.
I quines accions poden fer uns voluntaris ambientals per millorar el seu riu o el bosc de ribera?
Moltíssimes. Des de seguiment d’espècies, a neteges de residus, plantacions, recol·lecció d’estaques vegetals, estabilització de motes, retirada d’espècies invasores, millora o creació de refugis per a la fauna, disseny de rutes interpretatives, inspecció de la qualitat química i biològica del riu, recuperació de basses, etc.
Vull adoptar el tram de riu que passa pel meu poble i custodiar el seu bosc de ribera. Com ho faig?
No és un procés fàcil ni immediat. S’han d’analitzar els pros i els contres de cada espai, valorar quines activitats són més convenients per eixe espai, vore a quanta gent podríem implicar, si podríem establir sinergies amb altres entitats i administracions, tramitar permisos, captació de fons, etc.
El primer que et recomanem és que vingues a parlar amb nosaltres, que et sumes a les activitats formatives que fem i a les activitats dels projectes de custòdia que ja estan en marxa. Les activitats de Limne són gratuïtes i obertes a tot el món. És convenient començar poc a poc i conèixer quines són les ferramentes de les que Limne disposa i si responen a la imatge o a la forma d’actuar que t’havies format.
I quins projectes de custòdia té Limne actualment?
A dia de hui coordinem projectes de custòdia a Almassora, Canals, Elx, Enguídanos, Nules, i Quart de Poblet. Al marge d’eixos espais fem activitats formatives per tot el territori on actua Limne (la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer) i també organitzem jornades i campanyes de voluntariat ambiental, com el Mans al Riu, que és una jornada anual de neteja de rius i boscos de ribera on participen uns 15 municipis i vora 250 voluntaris.
També és molt coneguda la nostra campanya de seguiment de la qualitat química i biològica dels rius: els voluntaris que volen participar reben una formació específica i després trien un tram de riu que analitzaran de manera periòdica (dos voltes l’any). Nosaltres els hi proporcionem els materials necessaris per a que analitzen uns senzills paràmetres químics. També analitzen la qualitat biològica en base a un índex del bosc de ribera anomenat QRISI i a l’anàlisi de la comunitat de macroinvertebrats del riu (larves d’insectes, gasteròpodes i altres animalets que ens informen de l’estat de l’ecosistema).
Com m’apunte o m’informe d’eixes activitats?
Entrant a la nostra web www.limne.org tindràs informació de les activitats i notícies de l’entitat, però si ho preferixes pots enviar un e-mail a limne@limne.org especificant que vols col·laborar i, d’esta manera, t’avisarem cada volta que organitzem una activitat, convidant-te a participar.
Si vols apropar-te al medi ambient des de l’acció, col·labora amb nosaltres i ajuda’ns a créixer en la conservació i millora dels espais fluvials. T’esperem!