Jardins

1 març 2013

El gegant austral

El Jardí Botànic de Sidney a més d’un dels botànics més importants del món és l’únic que compta amb una peculiaritat extraordinària, en ell conviuen plantes exòtiques i animals salvatges, i es troba a una de les zones més cèntriques i importants d’una de les urbs més grans del món.

Els jardins botànics al llarg de tota la seua història han mostrat les plantes del lloc on es troben però també espècies exòtiques provinents de llocs molt llunyans. Així, en ells s’han pogut observar exemplars dels cinc continents. Evidentment, Austràlia, per la seua llunyania i desconeixement pràcticament fins al segle XIX, ha estat el major proveïdor d’aquest tipus d’espècies exòtiques i cridaneres.

Però què és el que ocorre en el cas contrari? Què és el que passa quan es crea un jardí botànic en un dels llocs de major atractiu vegetal i animal del planeta? A Austràlia, concretament en una de les seues majors ciutats, Sidney, la tradició científica britànica va deixar la seua petjada amb una representació de l’exuberància natural del país. Els colonitzadors britànics no podien deixar de crear la seua col·lecció de tresors naturals i per açò van decidir engegar, en la primera dècada del segle XIX, el que es convertiria en el primer jardí botànic austral i en la primera institució científica d’Austràlia. 

 

jb_sidney


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els Reals Jardins Botànics de Sidney tenen el seu origen en la granja que el governador Phillips va establir en la badia de Farm Cove en 1788, en una de les primeres zones habitades pels colons britànics. El projecte de la granja no va anar massa bé. Així i tot, Phillips va trobar la manera de fer més fèrtil una terra en principi estèril. Anys després, el governador de Nova Gal·les, Lachlan McQuarie, va crear allí el seu jardí privat, que amb el temps es va convertir en un gran jardí botànic obert a la ciutat gràcies al primer jardiner colonial Charles Fraser. L’any 1831 el Royal Botanic Gardens & Domain va obrir les seues portes al públic. 

 

jbsidney_antigua

jbsidney_Governor-Lachlan_macquarie

Lachlan McQuarie


 jbsidney_Charles_Fraser

Charles Fraser

Els Reals Jardins Botànics de Sidney compten amb més de trenta hectàrees de vegetació en el centre de la ciutat, cosa que constitueix un autèntic tresor. La seua situació és excepcional, situat just darrere i a l’est de la famosa Opera House, s’ha convertit en un lloc on residents i turistes gaudeixen del contacte amb la natura enmig de la gran urb. La diversió i l’esport juguen un paper molt important en les activitats d’aquest Botànic sense deixar de costat la faceta investigadora i divulgadora, doncs en les seues instal·lacions es troba l’Herbari Nacional de NSW i Centre de Recerca i Conservació de Plantes.

 

Els jardins que componen el parc són de molts tipus i alberguen plantes de tot el món. Té un jardí de begònies, un altre de camèlies i un d’especialitzat en plantes rares i amenaçades. A més, es pot veure un jardí oriental amb plantes mai abans conreades a Austràlia, amb espècies de Xina, Japó, Tailàndia, Vietnam, Coreja i Bhutan. 

 

jbsidney_piramid

jbsidney_tropicalcentre

Tropical Centre

 

Entre les instal·lacions més antigues del parc hi ha el palmar, que data del 1862 i constitueix una de les col·leccions de palmeres més importants del món. A banda, el Palace Rose Garden, amb prop de 1800 exemplars de roses, ocupa l’espai de l’antic Palau del Jardí, un edifici monumental construït per a la Gran Exposició Internacional de 1879-80, que desgraciadament va quedar totalment destruït per un incendi el 1882. Aquest gran jardí de roses va ser reconstruït i obert al públic en 2006. 

La vegetació autòctona també està present a través de jardins com el Cadi Jam Ora: First Encounters, dedicat als cadigal, el poble aborigen que habitava Sidney abans de la colonització, amb les plantes que hi havia originalment en el lloc. Al Rainforest Walk es pot tenir l’experiència de caminar a través de la selva i veure espècies australianes que tenen un rol molt important per al medi ambient.

 

 jbsidney_rosas

Rose Garden

jbsidney_aborigenes

Cadi Jam Ora: First Encounters

L’hivernacle de falgueres es va obrir en 1993 gràcies a la donació de la Fairfax Foundation. En ell s’explica per què són diferents d’altres plantes. El Succulent Garden és una recreació dels medis àrids, on es té la rara oportunitat de contemplar les plantes que creixen en el desert. Finalment, el Sidney Tropical Center reuneix les plantes més espectaculars en un edifici de forma piramidal impactant.

 

jbsidney_suculentgarden2

 

jbsidney_suculentgarden4

Succulent Garden

 

No obstant açò, més enllà de la riquesa vegetal del Jardí Botànic, hi ha un altre valor afegit, la fauna salvatge que habita pel Jardí. És espectacular la colònia de ratapinyades del Jardí Botànic. Poden arribar a pesar més d’un quilo i mesurar entre 22 i 27 centímetres del cap als peus, amb una longitud amb les ales esteses de fins a un metre. Es tracta d’una de l’espècie de ratapinyades més grans del món. Solament en els Jardins Botànics de Sidney hi ha una població flotant que pot arribar als 22.000 exemplars en el cim estacional.

 

jbsidney_murcilagos

 

L’hàbit de penjar-se dels arbres provoca danys molt seriosos en el patrimoni natural del parc. Sense anar més lluny, s’han perdut 18 per aquest motiu, i 300 arbres i plantes s’han vist afectats. I les papallones són també una part important de la fauna dels Jardins Botànics de Sidney. Els seus responsables destaquen la colònia de papallones Perla Blanca (Elodina angulipennis), única a Sidney. Aquesta colònia viu en dos magraners autòctons del jardí de plantes rares i amenaçades.

 

jbsidney_mariposa2

 

Més info: http://www.rbgsyd.nsw.gov.au

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend