Trévol d'aigua

Aquesta planta s'utilitza per aumentar la gana i estimular les secrecions digestives, així que en general també afavoreix la digestió. Es recomana en cas d'atonia digestiva, pesadesa d'estómac o gastritis crònica, i els seus efectes són similars als de la genciana.

 

El trèvol d'aigua (Menyanthes trifoliata) s'usa en fitoteràpia des del segle XVI, ja que al no ser planta mediterrània no va arribar a ser coneguda pels metges de la Grècia clàssica. Actualment és molt escàs i en alguns països és una espècie protegida. Per trobar-lo caldrà anar a pantans, llacunes i basses d'Europa occidental i d'Amèrica del Nord, si és a Espanya es troba únicament a la regió pirinenca, en basses i aiguamolls, o a algunes parts de Galícia.

 

TREBOL3

 

Les fulles d'aquesta planta aquàtica contenen meniantina, un glucòsid amarg responsable de les seves propietats tòniques sobre l'aparell digestiu. A més, conté també flavonoides i alcaloides que podrien explicar les seves propietats febrífugues, laxants i emenagogues, és a dir, per estimular la menstruació. Fins i tot s'usa en els estats gripals.

 

Per consumir-la s'usa una infusió de les fulles, prenent-la abans de menjar. També es recomena el consum en pols, o del propi suc de la planta fresca, o fins i tut la tintura, però sempre amb molta cura, perquè les dosis elevades són purgants i emètiques. 

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà