Botànica en temps de refredats

Un bon refredat requereix una bona solució i les plantes medicinals poden ajudar-nos a alleujar els símptomes, i fins i tot funcionar com a antibiòtics. La medicina natural és un remei perfecte exempt d'efectes secundaris.

Els sobtats canvis de temperatura que caracteritzen als mesos tardorencs són el principal desencadenant dels refredats, que solen ser d'origen viral i tenen en el repòs el seu millor aliat. No obstant açò, davant els seus molests símptomes com esternuts o maldecaps, el millor és prevenir. I si parlem de prevenció és fonamental una bona alimentació. Tradicionalment s'aconsella el consum d'aliments rics en vitamina C, especialment amb fruites d'aquesta temporada com taronges, mandarines i llimons. Altres fruites interessants són per exemple els kiwis, les aranges o les llimes, ja que la vitamina C no solament augmenta l'activitat del nostre sistema immune, sinó que a més redueix els símptomes catarrals pel seu fort poder antioxidant.

 

plantas_ctricos_Copiar

Una alimentació equilibrada és fonamental perquè el nostre sistema immunològic es mantinga fort. Ara la fruita de temporada és rica en vitamina C, un component que pot servir-nos per a prevenir refredats.

 

No obstant açò, més enllà de la prevenció, la medicina natural també pot tirar-nos una mà quan el refredat i els seus símptomes ja s'han manifestat. Les plantes a utilitzar i la manera són d'allò més variat, ja que els tractaments tradicionals arrepleguen desenes de plantes específiques per a tal fi, i caldrà tenir en compte la simptomatologia. 

 

I és que hi ha moltes plantes medicinals que podem utilitzar com anticatarrals, i la majoria poden trobar-se en les farmàcies i amb diverses presentacions, des de càpsules a infusions passant per olis essencials. En principi tots aquests remeis, per ser naturals, no tenen efectes secundaris, però cal anar amb compte. En determinats casos especials, com per exemple els asmàtics, alguns remeis poden estar contraindicats, i caldrà sempre una consulta prèvia amb el metge de capçalera o farmacèutic. 

 

plantas_infusiones

plantas_eucalipto

Les infusions són la millor forma de consumir els remeis naturals. Eucaliptus i menta en bafs o infusions són les plantes més recomanades per a obrir les vies respiratòries.

 

Possiblement, la pròpolis és la reina dels anticatarrals naturals, i ja el seu ús com a antisèptic data de l'antiga Grècia, on Aristòtil ja va dir d'ella que era el "remei ideal per a les infeccions de la pell, nafres i supuracions".  Així, la natura ens ofereix aquesta solució per a evitar infeccions de l'aparell respiratori i reforçar el sistema immunitari, i que històricament s'ha utilitzat per al tractament de refredast de les vies respiratòries altes, grip, sinusitis, otitis o laringitis. La pròpolis actua creant un ambient asèptic en el nostre organisme, lliure de virus i de bacteris.  

 

Altres antibiòtics naturals serien l'all i l'equinacea. Tradicionalment el primer s'ha usat en els refredats, ja que té grans propietats bactericides que ajuden a acabar amb els bacteris, evitant que s'expandisquen per l'organisme empitjorant-lo. És important tant augmentar el seu consum durant el refredat com utilitzar-lo com a mètode preventiu de forma continuada.

 

plantas_miel

plantas_propoleo_Copiar

La mel i els seus derivats estan molt aconsellats com anticatarrals.

 

L'equinacea, per la seua banda, és una altra planta medicinal que també té un alt poder antibiòtic. Però no solament s'encarrega d'acabar amb els bacteris, també augmenta la immunitat del nostre cos contra l'atac dels agents patògens externs. Tot i que és una planta molt segura, no s'ha de pendre molt de temps seguit, i normalment es consumeix en gotes. També està contraindicada en embarassades, menors de dos anys i en pacients amb al·lèrgies i patologies hematològiques.

 

Si els teus símptomes són... 

Per a la congestió nasal el més convenient és fer bafs que faciliten l'obertura de les vies respiratòries. S'aconsellen herbes depuradores com l'eucaliptus, l'espígol, el ginebre, l'alfàbrega, la menta o el timó. L'espígol i l'eucaliptus també s'empren per a la descongestió nasal en pomades, locions o olis aplicats en el pit i en l'esquena.

 

plantas_marrubio

La manera més comuna de preparar una infusió de marrubi és tenint en compte la proporció d'una cullerada per cada tassa que es vaja a consumir. El procediment de preparació és el mateix que per a qualsevol tisana. Es poden beure tres tasses diàries abans o després dels menjars.

 

Un altra planta expectorant recomanada per a la congestió és el marrubi. Conegut com mal roig, es tracta d'una planta habitualment usada per a actuar sobre l'aparell digestiu, encara que en alguns casos és usat com a tònic estimulant, expectorant, balsàmic, fluidificant, bronquial i diürètic. No es sol consumir sola però és un dels principals components en tisanes expectorants.

 

Per últim, respecte a les esgarrifances, es recomana el suc de taronja amb canyella i mel. La canyella té un efecte calòric que estimula la transpiració i alleuja les esgarrifances pròpies del refredat. D'igual forma, el timó és un excel·lent antisèptic i expectorant per a la tos, però a més també calma les esgarrifances i la sensació de febra. La forma més adequada de prendre el timó és fent una infusió amb les seues fulles i flors.

 Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà