La planta dels diners

No sabem si és per les fulles, l'agradable olor o per la seua adaptabilitat al mitjà, però la veritat és que  la Plectranthus australis està relacionada amb la creença de que qui la poseeix atraurà a la deessa fortuna. 

Als USA l'anomenen  The Silver Dollar Plant però el seu nom científic és Plectranthus australis. En el nostre país quasi totes les mestresses de casa la coneixen com a planta dels diners, i fins als seguidors del Feng Shui li atribueixen el poder d'atraure la riquesa. També hi ha qui assegura que en lloc de donar-nos diners alleujarà els nostres deutes. El que és clar és que la planta dels diners és molt agraïda, a causa de la seua adaptació al medi, tant interior com exterior, i la seua capacitat i facilitat de reproducció, de fet, arreplegant un esqueix i posant-lo en aigua, en pocs dies ja tindrem una plantó llest per a conrear una nova planta dels diners.

 

Aquesta espècie perenne disposa d'un gran ventall de varietats. De creixement mitjà, origen exòtic, Àfrica i Austràlia, i fullatge exuberant, es desenvolupa adequadament a l'ombra o semi-ombra, per açò és ideal per a qualsevol racó fosc. Es pot situar en el jardí com a planta cobresòls enfiladissa, sempre que el risc de gelades siga mínim, encara que el més freqüent és trobar-la en els interiors o en les terrasses en cistelles o tests. És una planta que s'aclimata bé tant dins com fora de les llars i que pot passar de penjoll a cobresòls en funció d'on la plantem.

 

dinero_1

 

En ser una planta procedent de llocs càlids i tropicals, exigeix un ambient humit i temperatures estables, que no baixen mai dels 5 ºC. S'ha de regar sempre que el substrat estiga sec, a l'estiu tres vegades a la setmana i a l'hivern només amb una és suficient. Cal anar amb compte amb les malalties fúngiques, l'excés d'humitat pot ser perjudicial per a la planta dels diners.

 

Les seues fulles són ondades, xicotetes i dentades, i d'un verd molt colorit, i de la tardor a l'hivern llueix una aromàtica floració de color blau violaci. És en aquesta època quan hem d'aprofitar per a plantar-la i multiplicar-la, es reprodueix per esqueix, divisió de mata i per llavors, la qual cosa alguns diuen que augmentarà la nostra fortuna i multiplicarà els nostres diners.

 

El principal risc que corre la planta és pel que fa a la seua susceptibilitat a les malalties fúngiques, si les fulles comencen a ennegrir-se és perquè la planta té un excés d'aigua i és important vigilar el seu reg.

 

Plectranthus_australis-600

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. 



Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà