La guàrdia del Sol

En una gran extensió, un exèrcit de plantes sembla perseguir a l'Astre Rei. La seua gran inflorescència el vigila des del clarejar fins a l'ocàs, girant al seu pas en una metòdica dansa que avança conforme ho fa el dia. Quan arriba la nit, ve amb ella el descans. El girasol sembla estar creat per a reflectir en la Terra el que el Sol dibuixa en el cel.

Quan Francisco Pizarro va arribar a Tahuantinsuyo (actual Perú) va trobar figures d'or en forma de flor. No es tractava d'una ofrena als déus, sinó més aviat d'una representació que els nadius feien del mateix. A més, hi havia temples erigits en el seu honor i les sacerdotesses eren coronades amb les seues flors. Quan va veure la planta per primera vegada, no va tenir cap dubte, els seus colors daurats i cridaners i la seua imponent grandària feia que aquelles plantes semblaren petites reproduccions del Sol en la Terra.

 

girasol_1

 

Des de llavors, el cultiu de girasol s'ha estès per tot el món en diverses varietats i en els cinc continents. Al principi es va usar com a planta ornamental adornant els grans salons de la noblesa Europea, amb el pas dels anys el seu cultiu a gran escala i la seua explotació el va convertir en una planta d'excel·lent rendiment econòmic i nutricional, amb usos alimentosos i estètics.

 

GIRASOL9

Els girasols, un dels quadres més coneguts de Van Gogh (1853-1890)

 

Rússia, pionera en el cultiu de girasols

Va ser a Anglaterra on l'oli de girasol es va comercialitzar per primera vegada en 1716, però les primeres explotacions de girasol estan documentades a Rússia. La planta havia arribat allí en el segle XVIII en temps del tsar Pedro "El Gran" i el seu cultiu es va adaptar molt bé a les grans estepes, per la qual cosa prompte es va fer comuna en tot el país. L'auge del seu consum es va produir en 1830, quan l'església ortodoxa va prohibir els aliments derivats de l'oli animal.

 

GIRASOL3

 

Evidentment, com l'oli de girasol tenia un origen vegetal, es va produir una eclosió de la seua demanda. En 1833 es va instal·lar la primera fàbrica d'oli a Rússia, els cultius de girasols van arribar a ocupar fins a 800.000 hectàrees, i el govern rus no va escatimar a recolzar estudis d'investigació fitogenètics amb la finalitat de millorar la producció d'oli amb les seues llavors.

 

Vasilii Stepanovich Pustovoit va ser un destacat agrònom rus que va treballar diverses fórmules per a millorar el cultiu de girasols genèticament. La seua gran labor segueix sent recordada avui dia gràcies als premis que porten el seu nom i és el més alt honor conferit a les persones que treballen en el cultiu de girasol i és conferit per l'Associació Internacional de Girasol (ISA).

 

GIRASOL6

GIRASOL8

Llavors de girasol

 

Al llarg del segle XIX, els emigrants russos porten aquestes llavors millorades al continent americà, d'on eren originàries. Ho fan especialment a EUA i Argentina, a Europa l'extensió a gran escala del cultiu de girasol per a l'extracció d'oli de les seues pipes es produeix a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, dos conflictes bèl·lics que van provocar el desproveïment d'oli d'oliva en els països del sud del continent, especialment a Espanya, Grècia i Itàlia.

GIRASOL5

Plantació a Argentina

 

Al nostre país les primeres plantacions documentades de girasols es localitzen a Andalusia a principis dels anys 60, mentre que a EUA en els anys 70 s'estima que hi havia al voltant de 200 milions d'hectàrees dedicades a aquest cultiu. El motiu és fàcil de comprendre, els girasols necessiten poques cures i el procés d'extracció de l'oli és relativament senzill i barat. En l'actualitat, els principals productors d'oli de girasol són Perú, Argentina, Mèxic, Espanya, Xina, França i Rússia.

 

Anotació botànica

Els noms amb els quals es coneix al girasol a tot el món són d'allò més variat. Els més comuns són helianto, girasol, mirasol, tornasolo o sol de les Índies. Si parlem en termes científics, el girasol respon al nom de Helianthus annuus, i és una planta herbàcia pertanyent a la família de les asteràcies.

 

GIRASOL1

 

Posseeix una gran tija que pot aconseguir els dos metres d'altura i que no es ramifica, és a dir, que centra tota la seua energia a produir una tija única i amb una sola flor. Aquesta té una fulles molt grans fins i tot en les varietats més xicotetes i és similar a una margarida, i pot aplegar a inclinar la tija pel seu pes. Els pètals de la flor del girasol són ovalats i de vores serrades, i normalment són de color groc fort, encara que les varietats originàries de Perú tenien també sutges violacis. Existeixen altres varietats de flors més fosques, que inclouen colors com el taronja o el marró.

 

girasol_tallo

GIRASOL2

Varietats de Helianthus annuus 


Pero allò que més crida l'atenció és la seua total dependència del Sol, que li dóna nom i el  efineix. Els girasols són plantes heliotripistes, és a dir, que giren conforme ho fa el Sol, així que el nom més correcte seria el de "mirasol", ja que indica que els girasols practiquen un heliotropisme o fototropisme positiu. Aquesta orientació variable es manifesta quan la planta encara és jove; quan madura, ja no gira i es queda en una posició fixa cap al llevant. Respecte al seu fruit, la pipa, existeixen diferents varietats,  la més comuna és la negra amb estries blanques, però en el continent americà existeixen altres varietats blanques, roges i completament negres.

 

GIRASOL7

Fototropisme positiu

 

Font de Vitamina E

L'oli de girasol està constituït fonamentalment per àcids grassos poliinsaturats entre els quals destaquen l'àcid linoleic i el linolènic, que a més són essencials, és a dir, l'organisme no els pot formar i cal proporcionar-li'ls diàriament a través dels aliments. I és que té molts efectes cardioprotectors en l'organisme: redueix els nivells de colesterol total i altres greixos anomenats triglicèrids en sang; redueix el risc de formació de coàguls sanguinis i produeix vasodilatació, augmentant el diàmetre dels vasos.

 

A més, l'oli de girasol també aporta grassa monoinsaturada en forma d'àcid oleic, però en menor quantitat que la present en l'oli d'oliva. Fins i tot és, després de l'oli de germen de blat, el més ric en vitamina E ja que conté 56 mil·ligrams per cada 100 grams d'oli.

 

GIRASOL10

Les pipes de girasol comparteixen amb altres llavors, com les de carabassa o les de sèsam, propietats nutritives per les quals són recomanables en l'alimentació quotidiana. En la seua justa quantitat, 25 grams, es correspon amb unes 150 calories i és una dosi saludable de greixos insaturats (10 g) i de fibra (1,5 g).

 

Però els usos del girasol van molt més allà i des de l'antiguitat han sigut d'allò més variat. Per exemple, les tribus natives del nord d'Amèrica utilitzaven infusions de les seues fulles per a problemes renals, de pit i pulmonars. Els Hopi les usaven per a calmar les picades d'aranya, i els navajos menjaven les seues pipes per a estimular l'apetit.

 

La tija del girasol posseeix propietats antipirètiques que, unides a les propietats expectorants, converteixen la seua tintura en un remei natural contra tot tipus de grips i refredats. A més, la corfa de les llavors, un subproducte, conté principis actius d'acció sedant i eficaç en el tractament de les migranyes. Juntament amb les pipes de girasol i torrefactades, constitueix un substitut de el cafè lliure d'excitants. Per últm, les corfes també es consumeixen en forma d'infusió per a evitar l'afectació de l'apèndix, mentre que les tiges i pètals poden prendre's com un te, com un vi medicinal o en forma de tintura.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà