GINEBRE, MÉS ENLLÀ DEL GINTONIC

El ginebre és una espècia originària d'Europa que creix als seus boscos humits i freds, i també a Àsia septentrional i Amèrica del Nord. Els seus usos són medicinals, decoratius i gastronòmics.

El ginebre ha sigut des d'antic molt útil a l'home per diferents motius, des del seu ús en la indústria de la fusta a l'elaboració de begudes diürètiques, passant per la seua destil·lació per a fer begudes alcohòliques. La investigació ha donat lloc a innombrables varietats de ginebre, i el seu creixement és bastant lent, adaptant-se a tot tipus de condicions atmosfèriques, encara que es desenvolupa millor en terrenys pobres, àcids i calcaris, la qual cosa fa que en l'actualitat qualsevol puga conrear-lo. El ginebre suporta bé la sequera i és més abundant en zones assolellades, a cel obert, amb poc volum de vegetació al seu voltant.

 

ENEBRO6

Detall del ginebre

 

En termes botànics, el ginebre pertany al gènere Juniperus i per les seues característiques com a conífera, arbòria i arbustiva, pertany a la família de les Cupressàcies, i es calcula que existeixen entre 50 i 67 espècies de ginebre diferents. 

 

ENEBRO5

Bosc de Junniperus communis

 

Pel que fa al seu aspecte, aconsegueix una altura de fins a cinc metres, encara que el més comú és que no supere els dos. Les seues fulles són estretes i llargues, de forma punxant i de color blavós, i es disposen enfrontades o en roda entorn de les branques. Respecte a les seues baies, són unes boles d'un centímetre de diàmetre que en madurar es tornen de color blau marí, convertint-se en la part medicinal del ginebre. Tot i això, no hi ha que oblidar que també poden ser-ho les seues fulles, que diürètiques i antireumàtiques. A més, les baies s'utilitzen a la cuina per a fer adobs i macerar aliments, i per a elaborar salses que acompanyen la carn. És típic en la preparació de la choucroute garnie (col adobada alemanya) i també es pren en amanida tallat molt fi.

 

 enebro_ginebra

Algunes fonts apunten al fet que la ginebra va nàixer en la ciutat holandesa de Leiden en el segle XVI. Anys després un altre holandès va crear la primera fàbrica de ginebra, en la ciutat de Rotterdam

 

Però pel que el ginebre és més conegut és per ser l'ingredient principal de la ginebra, beguda a la qual dóna sabor i aroma. Es creu que els monjos holandesos van crear la ginebra a principis del segle XII per a combatre la pesta bubònica, i en el segle XVI va ser coneguda pels anglesos que la van portar amb ells de tornada a Anglaterra. En 1689 Guillermo d'Orange va prohibir totes les importacions de licors de França, la qual cosa va tenir com resultat la supressió de la Distillers Charter i els ciutadans britànics van obtenir el dret d'elaborar la seua pròpia ginebra augmentant la popularitat del licor.

 

ENEBRO

Desti·llació de la ginebra

 

La ginebra holandesa coneguda també com Geneva o Hollands, es produeix a partir de malt aixafat i fermentat, i alcohols de baixa graduació que són destil·lats per a obtenir el producte final.  La destil·lació resultant és barrejada amb aromatitzants, entre ells el ginebre, i es destil·lada novament fins a obtenir entre 40 i 43 º. Pel seu costat, la ginebra anglesa és produïda rectificant barreja d'alta graduació alcohòlica de whisky o d'altre begudes alcohòliques de forma tal que perden aroma i sabor. Aquests són després reduïts amb aigua i posats en recipients amb els agents aromatitzants.

 

GINEBRA2

 

La ginebra actual és un aiguardent obtingut per la destil·lació de cereals com l'ordi maltejat, la dacsa i el sègol, degudament rectificats i aromatitzats amb baies de ginebre. Tant el sabor com l'aroma s'aconsegueixen per destil·lació, filtració, addicció o maceració del ginebre amb diverses plantes. A Espanya, concretament a Navarra i el País Basc, els aranyons o baies del ginebre s'utilitzen per a l'elaboració d'una altra beguda alcohòlica típica de la zona, el patxaran, i a Suècia amb les baies del ginebre s'elabora una cervesa de sabor molt fort.

 

Propietats medicinals i tradició popular entorn del ginebre

Històricament el ginebre s'ha considerat com beneficiós i protector, i entre els seus principis es troben el seu oli essencial, la resina, el terpè, els àcids acètic i màlic, la juniperina i diversos sucres. Les baies del ginebre s'empren per a alleujar la gota i els dolors reumátics, i per les seues propietats diürètiques es recomana en casos de cistitis, de fet ha estat des de fa segles vinculat a la ginecologia per la medicina tradicional. Els nadius americans també usen les baies com a contraceptiu femení, i l'herborista del segle XVII Nicholas Culpeper assegurava que eren bones per a avançar els parts.

 

enebro_bayas

 

Les seues propietats són també balsàmiques, expectorants, sudorífiques i antisèptiques de les vies respiratòries, i estimulen els sucs gàstrics i les glàndules endocrines. Pot resultar útil als diabètics doncs posseeix propietats com hipoglucemiant, i és altament antisèptic, per la qual cosa s'ha usat per a desinfectar ferides. 

 

enebro

 

En aquest sentit, el ginebre també s'ha usat per a netejar l'ambient, ja que antigament es cremaven les seues arrels verdes com a mitjà per a aplacar a les divinitats infernals, i es feia el mateix amb les seues baies als enterraments per a espantar els mals esperits. El ginebre és esmentat en l'Antic Testament com a refugi del profeta Elías, qui fugint del rei Ajab es va tombar sota unes arrels de ginebre per a passar desapercebut. També la tradició cristiana li dóna un vincle sagrat, ja que segons una llegenda durant la fugida del poble jueu a Egipte els homes de Herodes estaven a punt de capturar a la Sagrada Família i María, desesperada, va tractar d'ocultar-se entre els arbres per a protegir al seu fill. Immediatament un arbust d'esta planta va obrir les seues branques i allí se li va aparèixer Déu.

 

ENEBRO3

Jàson i Medea destil·len ginebre per a dormir a una monstruosa serp. Autor:John William Waterhouse

 

Per últim, el ginebre era una de les plantes favorites de Medea, personatge de la mitologia grega esposa de l'heroi Jàson. Segons el mite, Medea i Jàson, amb l'ajuda d'unes branques de ginebre van poder dormir a la monstruosa serp que guardava el velló d'or. A més, en l'Edat Mitjana el ginebre era usat per les bruixes en els seus encanteris, alhora que era tingut com eficaç contra els mals esperits.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà