EL PRÍNCEP AFRICÀ

El baobab és un dels arbres més majestuosos i curiosos del món. Originari d'Àfrica també és conegut com arbre botella per la seua peculiar forma, semblen estar plantats a l'inrevés.

El planeta dibuixat per Antoine de Saint-Exupéry en El Petit Príncep només té dues plantes, una rosa i un baobab. En el llibre, el pilot adverteix al jove príncep del perill dels segons, que brollen i creixen amenaçant amb destruir l'asteroide on viu, per açò és necessari arrancar-los quan són arbustos, un treball fàcil però que requereix constància.

 

Per a molts, els baobabs són usats en aquesta part del llibre com una metàfora sobre els pensaments irracionals, els quals cal evitar que cresquen, i així també evitar el risc de que provoquen una vertadera catàstrofe. També podrien comparar-se amb els problemes quotidians que el príncep trobarà en el seu planeta, que són fàcils de solucionar però que requereixen certa constància.

 

BAOBAOK

 

En tot cas, l'ús del baobab per part de Saint-Exupéry no és casual, era un arbre que habitava en un continent llunyà, igual que el planeta del protagonista del llibre, i que també creix en la solitud. A més, és un reflex de la passió de l'autor pel continent africà, que tantes vegades havia sobrevolat com a pilot comercial.

 

La llegenda de l'arbre botella

Els baobabs estan en l'origen de nombrosos mites i llegendes arrelades en la memòria d'Àfrica. Segons una d'elles, quan el món va ser creat els déus van repartir llavors entre tots els animals perquè les plantaren. La del baobab va ser lliurada a la hiena i aquesta, una mica maldestra i enutjada per haver-les rebut en últim lloc, va decidir plantar-les a l'inrevés. D'ací l'estranya impressió que produeixen els baobabs, com si les seues arrels estigueren en l'aire.

 

El baobab creix a Àfrica Central i és espècie nativa de les regions semiàrides de l'Àfrica Sub-Sahariana. Pertany a la família de les Bombacaceae, amb 150 espècies. La seua altura pot sobrepassar els 30 metres, però el seu tronc pot superar els 20 de diàmetre, i poden viure normalment més tres mil anys.

 

baobab_noche

 

El baobab és anomenat arbre botella no solament per la seua forma, també per la seua escorça esponjosa i les cavitats interiors buides, en les quals pot arribar a emmagatzemar entre 6.000 i 100.000 litres d'aigua. A més, des de l'antiguitat aquest arbre era utilitzat per al consum de la població local, i els seus fruits i fulles eren coneguts per les seues propietats.

 

El fruit del baobab mesura entre 10 i 45 centímetres, té forma irregular, ovalada, i està constituït d'una banda externa llenyosa, molt resistent, coberta d'una pelussa groc-verd. A l'interior hi ha una polpa deshidratada, amb aspecte polsegós, blanquinosa i de sabor lleugerament àcid, i que tanca múltiples llavors. Barrejant la pols de la llavor amb aigua s'obté un suc anomenat llet de baobab, o gubdi obuoy, que té més proteïnes, calci i ferro que la llet humana, i per açò és utilitzat com a aliment infantil. Fins i tot, els seus fruits són rics en vitamina C, i de les seues llavors s'obté oli, utilitzat en la gastronomia local. 

 

baobab_fruto

 

Pel que fa a les fulles, representen una font nutricional molt important, sobretot en aquells ambients àrids i pobres en vegetació. Solen consumir-se crues o bollides, o dissecant-les i molent-les fins a obtenir una pols. Quant a la fusta dels baobabs és esponjosa i s'usa per a diferents finalitats, com construir sostres per a habitatges, per la seua capacitat aïllant i absorbent. Amb l'escorça es fabriquen cordes per a embarcacions.

 

L'Avinguda dels Baobabs

Les característiques dels baobabs han fet que durant segles els vilatans creguen que estan habitats per esperits, i per açò dipositen al costat d'ells ofrenes com rom i grans. El baobab més gran del món està a Sud-àfrica, té sis mil anys, mesura vint-i-dos metres d'alt i quaranta-set de circumferència. Aprofitant que el tronc és buit i presenta una obertura natural, l'amo del terreny va instal·lar a l'interior de l'arbre un bar amb capacitat per a seixanta persones.

 

Es coneixen vuit espècies diferents, una creix a Àfrica continental, una altra a Austràlia i les sis restants només a Madagascar. Però per desgràcies tres d'elles es troben en perill d'extinció. L'espècie més gran és coneguda com baobab de Grandidier, en honor al naturalista francés Alfred Grandidier, que va explorar l'illa durant la dècada de 1880. D'aquesta espècie són els exemplars que componen l'Avinguda dels Baobabs, a la regió de Menable, en l'oest de Madagascar, que captiva a viatgers de tot el món que atrets per la bellesa i immensitat d'aquests prominents arbres la visiten cada any.

 

En reslitat es tracta d'una de les reserves cuidades d'aquesta espècie més importants del món i requereix molts esforços de conservació. L'any 2007 al conjunt, format per una dotzena d'exemplars, se li va concedir l'estatus de protecció temporal pel Ministeri de Medi ambient, Aigua i Boscos, la qual cosa significa un primer pas per a la conservació del primer monument nacional del quart arxipèlag més gran del món.

 

baobab_3

baobab_avenida

 

La presència de baobabs fora del Continent Africà es deu als navegants i viatgers àrabs, francesos o portuguesos, que exportaven els seus fruits. Per açò avui dia podem trobar aquests arbres a Aràbia, Austràlia, Centreamèrica (Cuba i Haiti), Florida, Nova Zelanda, Filipines, Antilles i també Europa (Alacant, Espanya).

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà