EL MITE DE LA ROSA NEGRA

Les roses negres sempre ens han captivat, la literatura n'està repleta i ha sigut cercada per alquimistes i investigadors durant segles. És una varietat estranya i carregada de simbolisme, i la seua existència segueix sent un autèntic misteri.

Les roses són una de les espècies florals més conreades i conegudes des de fa milers d'anys. El seu ús ornamental es remunta a Creta i el seu simbolisme està inevitablement associat amb el seu color. Per exemple, les roses roges simbolitzen la passió i l'amor; les blanques, la puresa, la discreció i la virginitat; la groga, per la seua banda, s'associa tradicionalment a la gelosia i la infidelitat.

 

A Roma, els pètals de rosa van ser molt apreciats, i les patrícies i dames de la noblesa els usaven com a ungüent cosmètic, preparant amb ells màscares facials i banys reparadors i relaxants. També durant l'Imperi van ser relacionats amb Venus, a qui simbolitzaven, en els banquets es deixaven caure en les copes de vi per a retardar la borratxera, i els exèrcits victoriosos eren rebuts sota una pluja de pètals que banyava els carrers de Roma. 

 

rosas_bao_roma

Les roses de Heliogábalo (Lawrence Ànima, 1888). Una de les famoses excentricitats de l'emperador Heliogábalo era sepultar als seus convidats en pètals de rosa

 

L'estès ús de la rosa va fer que també es convertira en una de les flors heràldiques més reconegudes. Així, en 1759 es va crear l'Ordre de la Rosa Daurada per decret papal, una institució que després es va associar amb la rosa creu i que té com a símbol aquesta flor. També és conegut el cas de la casa Tudor, de la qual es deia que tenia la seua pròpia rosa. La rosa Tudor té els pètals exteriors d'un roig intens i els interiors de color blanc, i simbolitza la unió de les dues cases reals, la de York (tradicionalment representada amb una rosa blanca ) i la de Lancaster (amb rosa roja). Enrique Tudor va adoptar aquesta rosa fusionada com a emblema després de casar-se amb Isabel de York. 

 

ROSA2

Representació rosa tudor

 

També les religions van adaptar la rosa a la seua simbologia més mística. Per exemple, en el catolicisme prenguéren una tradició de les primeres civilitzacions d'Occident, i un rosa suspesa sobre una taula significava per a ells que els comentaris que es feren eren sagrats. A més, els rosers també s'acostaven a allò sagrat perquè els rosaris es feien amb escaramujos de roser.

 

Però, què passa amb les roses negres? Tradicionalment es relacionaven amb la foscor, amb les ciències ocultes i amb allò pagà. De fet, són moltes les persones que les llueixen tatuades en el seu cos al·ludint a aquest simbolisme. Històricament han estat més lligades al somni i a la fantasia que a la realitat. La pregunta és, existeixen realment les flors negres?

rosa_negra

El que coneixem com a rosa negra no és sinó una rosa (Rosa sp.) amb pètals molt foscos, d'un color violaci i roig que s'assembla al negre, l'existència del qual és tan real com efímera. Es tracta de la varietat 'Black Baccara', una de les més cobejades del món i una autèntica peça de col·leccionista. També existeix unes rosa encara més fosca, la 'Perla Negra', que es conrea en els anomenats Black rouse nursery, una espècie de vivers en els quals la seua temperatura i ambient està totalment controlat, per ser flors extremadament delicades. Les roses negres s'aconsegueixen per hibridació i la seua reproducció es realitza per estaques.

 

ROSA5

Black Baccara Meilland

 

És molt difícil determinar la procedència d'aquestes flors. Algunes teories apunten al fet que en l'holandesa Casa Bakker es conrea aquesta varietat de rosa des d'antic. Uns altres asseguren que l'espècie és autòctona de Sud-amèrica i que van ser exportades a EUA. Concretament a Uruguai els descendents dels germans Sholder crien i conreen aquestes roses des de fa més de 100 anys.

 

ROSA6

Capoll de rosa negra

 

Respecte al seu color, no existeix una explicació científica totalment fiable de perquè aquestes roses han tintat els seus pètals d'un color tan semblat al negre. Les hipòtesis parlen d'un tipus de pigment natural en la terra on creixien, i també d'una procedència de climes freds i que, amb la neu, els seus capoll es posen negres. Així s'explicaria el naixement d'aquest tipus de rosa negra per les vores i amb un to vermellós molt fosc en la resta del pètal. Ara bé, el color mai és negre, les roses negres naturals no existeixen.

 

Simbologia d'una rosa fantasma

La veritat és que les roses negres com a tals pertanyen més a la llegenda que al món real. No obstant açò, malgrat ser una espècie fantasma està carregada de simbolisme i de referències en la literatura. S'han relacionat amb allò ocult i amb l'estètica gòtica, com ha sabut retratar la literatura èpica. Per exemple, en la sèrie Dragonlance, la rosa negra és símbol de deshonor. En un àmbit una mica més terrenal, les roses negres han sigut cercades durant segles pels alquimistes en els seus gabinets màgics, doncs es tractava d'una flor molt cobejada vinculada a la bruixeria i al culte demoníac.

 

ROSA3

Black Rose, Anarquisme

 

La rosa negra també es vincula tradicionalment amb l'anarquisme, ja que el negre va ser un color representatiu d'aquesta ideologia (bandera negra, el gat negre, l'A emmarcada dins d'un cercle negre o la creu negra), a més i encara que no de forma tan recurrent, la rosa negra també va ser triada com a part d'aquesta representació. Prova d'açò és que en els anys setanta la publicació d'ideologia anarquista més emblemàtica d'EUA i publicada des de Boston s'editava sota la capçalera Black Rose.

 

En alguns casos també s'ha relacionat la rosa negra amb l'auge del moviment nazi, però en aquest cas es tracta d'una relació totalment interessada. El moviment va incorporar de forma eventual aquesta rosa a la seua simbologia en resposta a les activitats d'un grup de resistència pacífic conegut com La Rosa Blanca. Pel que sembla, un grup d'estudiants de la Universitat de Munic, capitanejats pel seu professor de filosofia, van començar a elaborar pamflets contra la biopolítica de Hitler. En 1943, els membres d'aquest grup van ser arrestats i condemnats per traïció, sent sentenciats a mort. Per a frenar la situació i evitar possibles brots de nous moviments similars, el partit nazi va suggerir que la rosa blanca hauria de ser resignificada com a sinònim del traïdor i que al mateix temps s'hauria d'adoptar la rosa negra com a símbol de triomf.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà