Plantes

23 ag. 2012

De donzells i fades

El donzell, Artemisia absinthium, és una meravellosa planta medicinal amb la que s’elabora l’absenta. De sabor amarg, el seus extractes s’han emprat per alleujar moltes malalties. Les llegendes també la consideren màgica i útil contra els vampirs. 

En la novel·la Entrevista amb el Vampir d’Anne Rice s’explica com el donzell en grans dosis pot ser mortal fins i tot per als immortals, els vampirs, ja que les persones que s’intoxiquen amb aquesta planta mantenen la seua sang calenta, cosa que pot confondre a aquestos personatges que, en beure-la, també pereixen. Però aquesta és només una de les llegendes que acompanyen al donzell, una planta que molts consideren excepcional pels seus usos medicinals.

 

Ja els antics lloaven les propietats de la Artemisia absinthium, o artemisa amarga, que rep el seu nom en honor de la deessa Artemisa, Diana per als romans, deïtat associada a la fertilitat. I és que aquesta planta estava considerada per molts com la mare de totes les plantes, i la seua relació amb la fertilitat ve pels usos que se li han donat des de l’antiguitat com a medicament per a dolències uterines.

 

AJENJO1

Artemisia absinthium

 

El donzell té molts noms al llarg del planeta, especialment a Europa, Àsia, i  el  Nord d’Àfrica, on es troba habitualment. Així, és coneguda com asensio, ajorizo, artemisia amarga o herba santa. Creix sense dificultat en sòls pobres i sorrencs, especialment en llocs secs i assolellats com llomes àrides i rocoses. A Espanya es cria en les valls pirinenques, en la zona fronterera entre Aragó i València, i en la Serra del Guadarrama. Es tracta d’una planta perenne de rizoma llenyós i tiges rectes, dures i vellutades que poden aconseguir fins a mig metre d’altura. Les seues fulles són allargades i estan dividides en tres lòbuls que es divideixen en altres tres i són molt flexibles. Les flors són abundants i formen unes boletes grogues molt cridaneres. El donzell pot trobar-se durant tot l’any, però a l’hivern perd la tija i les fulles per a tornar a brollar a la primavera, podent una mateixa planta repetir el cicle durant uns deu anys.

 

AJENJO2

Flor del donzell

 

Usos medicinals del donzell

L’essència del donzell està en els òrgans de la planta, que contenen unes substàncies característiques denominades tuyonas i responsables de la seua toxicitat. No obstant açò, el compost que dóna personalitat i que permet diferenciar el donzell d’altres plantes és l’absintiina, el seu principi amarg que provoca un rebuig però que és el mateix que li confereix les seues qualitats com a beguda d’aperitiu.

 

El te de donzell ha ajudat a través del temps a moltíssimes persones a restablir la salut, però tot i que s’ha usat històricament amb diferentes finalitats consumir-la en excés pot tenir efectes irreversibles. En l’edat mitjana, per exemple, era comú prendre tintura de donzell, però es va comprovar que prenent-la en grans quantitats o fent un ús perllongat de la mateixa causava problemes cerebrals i fins i tot la mort. En aquella època es prenia també com a oli en dosis xicotetes i per temps molt limitat.

 

AJENJO3

Diferents parts del donzell dessecades

 

Amb el pas dels anys el donzell s’ha utilitzat, fonamentalment, per a pal·liar dolències de tot tipus: males digestions, diarrees, problemes de renyons, dolors intestinals, hidropesia, dificultats en la respiració, pirosi o cremor d’estómac, grips, problemes urinaris, histèria, mals de queixal, mal alè, menstruacions doloroses, endarreriments menstruals, enverinaments amb plom, pestes i intoxicacions.

 

També s’ha usat en uns altres temps contra les mossegades d’animals i per a evitar infeccions, doncs la seua acció immediata és molt encertada en aquests casos, preparant-se un te i aplicant-lo sobre la ferida. Els principis actius del donzell expulsen de l’organisme les substàncies estranyes, i pres en infusió durant uns dies no resulta perillós, sinó tot el contrari, és benefició per a la salut i l’equilibri de l’organisme en general perquè purifica la sang.

 

Les llegendes i curiositats sobre La fada Verda

A finals del segle XVIII el metge francés Pierre Ordinaire, exiliat en la ciutat suïssa de Couvet, oferia als seus parroquians una panacea anomenada elixir de absinthe, que servia per a curar qualsevol dolència, feta principalment amb donzell i una barreja d’altres plantes como fenoll, anis i menta. Explica la llegenda que, a la seua mort, el doctor Ordinaire va portar la misteriosa recepta a la seua governanta i que aquesta de seguida la va vendre a dues senyoretes de cognom Henriod que es van posar a explotar-la comercialment. En 1797 les germanes Henriod van decidir vendre la recepta a un pròsper comerciant de cognom Dubied, que va muntar la primera fàbrica d’absenta, associant-se per açò amb el seu fill Marcelin i amb el seu gendre Henri-Louis Pernod. Aquest últim acabaria donant nom a la marca d’absenta més famosa. Una beguda que avui dia Suissa reclama com a producte nacional encara que es va popularitzar a França al segle XIX.

 

AJENJO7

 

Però l’ús del donzell era molt anterior. Un papir egipci del 1.600 a. de C. l’esmenta per les seues virtuts tòniques, diürètiques i antisèptiques. Hipócrates el recomanava contra la icterícia i Galeno contra la malària. Etimològicament absinthium vol dir en grec “sense dolçor” o “impossible de beure”. I en francès existeix l’expressió “avaler l’absinthe”, engolir-se el donzell, que significa suportar alguna cosa desagradable o dolorsa amb estoïcisme, sembla que els vencedors en els antics jocs Olímpics eren obligats a beure una beguda barrejada amb donzell perquè, al mateix temps que assaborien l’èxit, no oblidaren les passades amargors i derrotes. Pel que fa al nom de Fada Verda, ve del color de la beguda i les al·lucinacions que pot arribar a provocar.

 

AJENJO4

 

Quant a l’èxit de la beguda segles després, amb l’empresa de Pernod, segurament vingué perquè el seu elixir no era venut per apotecaris, sinó en les tendes de licors i begudes, amb caràcter d’aperitiu digestiu. Així, l’absenta va tenir la seua màxima esplendor a París, durant les primeres dècades del segle XX. Les estadístiques llancen que en 1910 es bevien a França uns 36 milions de litres d’absenta a l’any, enfront dels 700 mil de 1874. També, que dels milers de licors disponibles, el consum d’absenta abastava el 90%, i que en aquells dies existien a París uns 360 mil cafès i cabarets. Hi ha els qui creuen que el boom dels cafès es va deure a la mala condició dels habitatges,  la gent preferia eixir i de pas  socialitzar-se, per això les cinc de la vesprada va passar a ser hora de la fada verda o la fée veure’t.

 

AJENJO5

 

AJENJO6

Van Gogh i altres artistes bohemis de París prenent absenta. Escenes del llargmetratge Moulin Rouge

 

Com a curiosiat, assenyalar queels bevedors empedreïts es van posar a col·leccionar culleres de metall que s’usaven per a fondre sucre per a endolcir l’absenta. Per açò no van tardar a eixir models més i més estudiats, per exemple un amb forma de Torre Eiffel. Alguns bars van arribar a tenir fonts d’aigua gelada, entre ells la Old Absinthe House que encara pot visitar-se en el carrer Bourbon, a Nova Orleans, i que testimonia la fugaç esplendor del donzell als Estats Units.

 

AJENJO8

La bevedora d’absenta, Picasso 1901


Després  va començar a ser usat pels artistes i bohemis com a mètode d’evasió i inspiració, Van Gogh, Baudelaire, Manet, Picasso, Degas i fin i tot Hemmingway que es va fer devot de l’absenta espanyola i aplega a esmentar-la en la seua novel·la “Per qui dobleguen les campanes”. L’excèntrica conducta dels artistes absintheurs i la quantitat de soldats que es feien addictes en el front va fer que la població recol·lectara signatures per a prohibir la seua comercialització. Solament a Suïssa es van aconseguir més de 100.000.

 

Finalment es va prohibir en tota Europa durant molt de temps, excepte a Espanya, Portugal i Andorra, encara que molts escriptors de la dècada dels noranta l’ha reivindicaren com l’autèntica fada verda pel seu poder inspirador. Avui dia torna a ser legal i es produeix principalment a Suissa, França, Regne Unit, Austria i Alemanya. Però és Suissa la que ha guanyat recentment la batalla legal i l’única que podrà comercialitzar-la sota el nom d’absenta de la mateixa forma que va ocórrer amb el xampán francés, que a Espanya es produeix com a cava.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend