DENT DE LLEÓ

La dent de lleó no només és curiosa per la seua forma, les llavors voladores i l'aparent fragilitat. Es tracta d'una planta amb moltes propietats i molt utilitzada en la medicina tradicional.

Tots hem agafat en alguna ocasió una dent de lleó i hem bufat per veure volar les seues llavors i demanar un desig. En alguns llocs també se'n diu que porta bona sort. La dent de lleó rep desenes de noms i sol trobar-se en terrenys secs i en els camins. Durant la seua “joventut” crida especialment l'atenció pel color de la seua flor, groc intens, mentre que a la tardor les seues llavors blanquinoses inunden els camps secs. Aparentment es tracta d'una planta fràgil, però les seues propietats antioxidants i la riquesa en vitamines B i C i ferro la fan molt útil per tractar les anèmies i altres malalties. A més, també és rica en minerals i molt baixa en greix i hidrats de carboni, sent un tònic depuratiu molt eficaç.

 

DILEON2

 

Com puc consumir la dent de lleó?

La part més utilitzada com a medicinal són les fulles, encara que les arrels, famoses pel sabor amarg, s'utilitzen per exemple per fer infusions substitutives del cafè, un preparat que s'obté de secar, torrar i moldre l'arrel. El sabor és molt semblat al del cafè però no conté cafeïna i és molt més suau per a l'estómac.

 

La recol·lecta de la dent de lleó pot realitzar-se en diferents fases depenent de les parts que vulguem extreure. Les arrels se solen extreure a la tardor, i han de guardar-se en un recipient hermètic per deixar-les secar. Les fulles solen aconseguir la seua màxima qualitat a la fi de primavera, i poden recol·lectar-se i guardar-se en una bossa de roba. 

 

La dent de lleó pot consumir-se fresca, en amanides i barrejada amb altres verdures i plantes comestibles. No obstant això, la forma més comuna de consumir-la és en infusió, especialment com a tisana depurativa. La infusió de fulles seques d'aquesta planta medicinal és favorable per a les articulacions i com a reductor de l'àcid úric i el colesterol. Si es fa amb les arrels depura la sang de toxines i protegeix el fetge d'una possible degeneració causada per intoxicació alimentària o intoxicació química, i també en casos de cirrosis.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà