Café per tot(s)

Els subproductes i residus del cafè poden emprar-se para tot tipus d'usos, i ara alguns experts aposten per llançar-los als tractaments per a l'eterna joventut.

 

Una addicció, un estimulant o una excusa per a eixir a prendre alguna cosa amb els amics, el cafè pot suposar moltes coses, a més es tracta d'una indústria important al món que genera més de 120 milions d'ocupacions i té vendes anuals de més de 65.000 milions d'euros.

 

Fins ara, els usos que s'havien donat als residus del cafè també eren d'allò més variat, des de pinso per a animals fins a repel·lent casolà per a insectes a causa de la seua forta olor. També l'ús en jardineria és molt coneguda, i la seua riquesa en nutrients el converteix en un bon fertilitzant i una bona "pastura de cultiu" de fongs i bolets.

 

També s'ha parlat del seu ús com a material de construcció, o a la mateixa llar, des d'ambientador natural per a armaris i calaixos, fins a desatascador de canonades, o com a complement per netejar olles, paelles o mobles. Fins i tot les seues possibilitats com a 'biocombustible' són conegudes, per exemple per a l'obtenció de biogàs.

 

Però el seu ús en cosmètica no és nou, i hi ha qui assegura utilitzar-lo com a "tint natural" per donar un poc més de color al cabell. No obstant això, la nova proposta presentada per un grup d'investigadors del CSIC va més enllà d'aquestes aplicacions i obri nous camps en l'ocupació dels residus del cafè en la indústria farmacològica. Ara, s'estudia amb la possibilitat d'emprar aquests residus per realitzar cremes antioxidants i antienvelliment.

 

Segons va explicar la bioquímica del CSIC Dolores del Castell a Efeverde, gràcies a tècniques mediambientalment netes s'han extret els compostos antioxidants de l'anomenada pell de plata, que és la pell que recobreix el gra del cafè, i que es deixa anar en torrar-lo. El nou producte ja ha sigut patentat i els investigadors del CSIC ja han realitzat alguns estudi in vitro i en viu amb uns cucs, als qui s'ha aconseguit allargar la vida aplicant-los el tractament. 

Font: CSIC y EfeVerde

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà