Plantes

1 oct. 2012

Més vell que Matusalén

Hi ha arbre que, com si es tractara de grans monuments, conviuen amb l’home des de fa milers d’anys a diferents parts del món. Alguns van veure a com es gestava la civilització micènica, la primera d’una llarga llista que donara origen al món que avui coneixem. Més de 2.000 anys ens observen des d’aquestes meravelles de la natura.

Quan Kheops, faraó de la IV dinastia, va ordenar l’any 2640 a.C la construcció d’una gran tomba que per altura i majestat havia d’ocultar el sol, va destinar més de 100.000 esclaus a realitzar aquesta missió. La gran piràmide es convertiria en tot un símbol del seu poder i riquesa, i encara que ell no ho sabia, la seua tomba arribaria a ser l’última de les Set Meravelles del Món Antic a mantenir-se en peus. El que tampoc no imaginava és que ja hi havia grans monuments de la natura que li sobreviurien. Es tracta d’arbres monumentals longeus i que semblen màgics, la majoria més antics que la civilització egípcia, i el descobriment desl quals no aplegaria fins molts anys després.

 

Old Tijkko, el víking

Aquest exemplar de pícea solitaria a Noruega té quasi 10.000 anys, va nàixer quan el Paleolític tocava la seua fi, i des de llavors viu tranquil en la província de Dalarna (Suècia). Està situat a més de 900 metres d’altura, i, de tot el seu cos només es poden veure quatre metres, que són el reflex dels seus últims 600 anys de creixement. La resta, les seues arrels, porten milers d’anys sota terra, fent que estiga considerat com l’arbre més vell del món.

 

MATUSALEN1

 

Matusalén

No és casualitat el nom d’aquest arbre, donat que el personatge segons la tradició hebrea va viure 969 anys, i va engendrar al seu fill Lamec amb 197. Així, Matusalén és sinònim de longevitat. L’arbre batejat amb tal nom és un Pi de Bristlecone, Pinus longaeva, que creix des de fa més de 5.000 anys en les Muntanyes Blanques de Califòrnia. La seua ubicació és pràcticament un secret per a evitar investigacions massa consciencioses, com la que va portar a un investigador a talar un parent d’aquest arbre que fins i tot se’l considerava més vell, anomenat Prometeu, per a esbrinar la seua edat.

 MATUSALEN5

Pando, el gegant tremolós

Al Fishlake National Foresth hi ha qui assegura que estan els exemplars més vells del planeta. Concretament l’estrela es diu Pando (Populus tremoloides) és un àlber, i es creu que té uns 80.000 anys. El seu nom ha acabat usant-se per a tot el bosc d’àlbers de 43 hectàrees i 47.000 troncs que provenen d’un únic espècimen i que van créixer des de les seues arrels. Per sota de la terra tots els arbres estan interrelacionats. També acumulen un altre rècord, el de l’organisme viu més pesat del planeta amb 6.650 tones.

 

MATUSALEN6

 

Llangernyw

Aquest teix comú va començar a créixer a Gal·les al mateix temps que ho feia la piràmide de Kheops. Avui aquest exemplar de quasi 5.000 anys de vida dóna ombra a la coqueta església de Sant Dygain.

 

Llangernyw_yew

 

Sarv-i Abarqu

Aquest xiprer s’alça en una petita regió d’Iran des de fa 4.000 anys, i va començar a créixer quan els habitants de l’Àsia central estaven en procés d’inventar les rodes amb radis. Com a reconeixement, aquest venerable exemplar va ser reconegut Monument Nacional pel govern.

 

arboles_Sarv-e_Abarqu

 

Fitzroya cupressoides

Els làrixs són uns arbres gegantescs de fulla perenne que creixen en la serralada dels Andes y que es consideren entre els més vells del món. Encara que han sigut talats massivament en els últims dos segles, els científics estan protegint un exemplar concret que sempla que aplega als 3.600 anys.

 

arboles_Fitzroya_Cupressoides

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend