Transport urbà sostenible

Transport urbà sostenible http://www.fotolibre.org/displayimage.php?album=526&pos=8

A mig camí entre una motocicleta i una bici tradicional, les bicicletes elèctriques prenen força al mercat. Es tracta d'una alternativa de transport urbà neta, eficient i ràpida. 

 

La bicicleta elèctrica funciona igual que una bicicleta convencional a la qual s'ha incorporat un motor elèctric però que necessita del pedaleig continu per a la seua activació. Permet a l'usuari desplaçar-se a velocitats de fins a 25 quilòmetres per hora sense massa esforç físic. Si tenim en compte que la majoria de desplaçaments en ciutat no superen els 3 quilòmetres, quina millor forma de desplaçar-te per la ciutat que amb aquest tipus de transport?

 

Es tracta de vehicles eficients, nets i que no emeten cap tipus de gas a l'atmosfera, per la qual cosa són útils com a mitjà de transport a la ciutat i també al camp. A més, el seu consum d'energia és mínim: vuit cèntims d'euro per cada 100 quilòmetres és la mitjana que s'estima per recarregar la bateria d'aquestes bicis. Ara bé, conta amb dos desavantatges importants com són el preu elevat, entre 1000 i 6000 €,  i que els carrers i vies de moltes de les nostres ciutats no estiguen encara adaptades per assumir estructuralment aquest tipus de vehicles.

 

A pesar que a Espanya el desenvolupament d'aquests vehicles sols té voras 6 anys de vida, ja existeixen fabricants que dissenyen bicicletes exclusivament elèctriques destinades a convertir-se en un dels transports més demandats en un futur proper. De moment, la davantera la tenen les marques d'automòbils, que ja s'obren a aquest nou mercat, i les principals com  Lexus, Peugeot o Volkswagen ja han desenvolupat prototips. Trobem també els més avançats, com Smart, que espera llançar el seu primer prototip al mercat aquest 2012, la Smart ebike, no obstant això encara queda temps perquè la seua fabricació puga ser rentable i arriben a un nombre d'usuaris significatiu.

 

A Europa aquest tipus de transport ja està en auge i en pocs anys la seua venda s'ha multiplicat. En 2009 es van vendre més de 500.000 models de bicicletes i la quantitat continua pujant. 

{hwdvideoshare}id=29|width=|height={/hwdvideoshare}

EfeVerde

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà