Oci verd

18 gen. 2013

Gallocanta, paradís ornitològic

Imatge de Flickr. Autor: Angel

La llacuna de Gallocanta és una de les destinacions més sol·licitades pels amants de la natura i de les aus. Els viatgers arriben fins a aquest punt de la geografia espanyola per a gaudir de les infinites possibilitats d’oci que ofereix aquest paradís ornitològic.

Durant els mesos d’octubre a febrer la Llacuna de Gallocanta es converteix en el centre neuràlgic per als amants de l’ornitologia, que es donen cita en aquest enclavament de la província de Saragossa juntament amb curiosos de tot el món per a presenciar un fenomen natural únic i de gran bellesa: cada vesprejar, durant els mesos d’hivern, colònies formades per milers de grues s’acosten a les ribes de la llacuna per a passar allí la nit durant el seu llarg viatge migratori.

 

La llacuna de Gallocanta s’ha convertit en els últims anys en un lloc de pas obligatori per a aquestes aus camallargues que a l’octubre arriben fins a allí des del nord d’Europa per a passar l’hivern i que a l’estiu tornen als seus llocs d’origen, principalment Bèlgica, Alemanya i Finlàndia. No vénen soles. Són centenars els experts que viatgen amb elles fins a la Comarca del Camp de Daroca, a Saragossa, per a acompanyar-les i observar-les durant el seu periple en el nostre país.

 

gallocanta_vistas

grullas_bebiendo

 

La grua comuna (Grus grus) és l’animal que més fama internacional ha donat a aquest paratge natural, declarat per la Unió Europea Refugi de la Fauna Silvestre, Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC). No obstant açò, la riquesa d’aquest lloc situat entre les províncies de Saragossa i Teruel és única, i són centenars les espècies d’aus migratòries i autòctones que conviuen en la llacuna durant tot l’any.

 

Un petit mar en el cor del Sistema Ibèric

La Llacuna de Gallocanta està situada en el poble saragossà del mateix nom, al nord-oest de la província. A uns mil metres d’altura, es tracta de la major llacuna natural de la Península Ibèrica que a més posseeix una altra característica única, les seues aigües són salades. I és que és una depressió endorreica-estepària (és a dir, que l’aigua que allí s’acumula no té cap tipus d’eixida excepte l’evaporació natural) que va començar a formar-se a la fi de l’Era Terciària, en el Plistocè (fa uns 2 milions d’anys) i que va seguir desenvolupant-se durant tota l’Era Quaternària.

 

Es nodreix dels aqüífers subterranis i per les precipitacions, i té un àrea de 14,4 km², amb una amplària màxima de 2,8 km per 7,7 km de llarg. Amb una capacitat màxima de 5 hm³, la profunditat de les seues aigües sol ser de 45-50 cm, encara que en època d’aigües altes pot arribar fins als 2 metres.

 

laguna_vistas

grullas_zaida

Llacuna de la Zaida

 

Del complex llacunar que existia en tota la conca avui amb prou faenes queden algunes àrees actives entre les quals destaquen, a més de la pròpia llacuna, altres llocs propers com la llacuna de la Zaida, la llacuna de Guialguerrero i dues llacunes més xicotetes en la localitat de Santed.

 

La ruta de les grues

El que ens ofereix el paratge són diverses rutes d’observació de la rica fauna de la zona. La visita guiada comença en el Centre d’Interpretació de la Llacuna, situat en la localitat de Bell, a tres quilòmetres de la llacuna, un centre que forma part del programa d’Educació Ambiental del Govern d’Aragó i compta amb el respatler de SEO (Societat Espanyola d’Ornitologia).

 

En aquest edifici podem trobar tot tipus d’informació sobre la llacuna, incloent visites multimèdia i panells d’observació. A més de consells sobre rutes amb bicicleta i camins de la zona, així com de les varietats de fauna i flora de l’entorn. Un altre dels centres de referència de la zona és el Museu de les Aus de Gallocanta, on trobem informes detallats sobre les varietats ornitològiques dels voltants de la llacuna.

 

hermita_buenacuerdo

Vistes des de l’ermita del Buen Acuerdo

 

La ruta d’observació de les aus comprèn un recorregut a peu per diferents paratges propers a la llacuna i pels voltants de la mateixa, i la visita a tres observatoris naturals. El primer d’ells és el que els vilatans denominen els Aguares, una plana que en èpoques de pluja s’omple d’aigua i que serveix ocasionalment com a abeurador de les aus de la zona, que també es refugien allí durant l’època de cria.

 

El segon observatori natural és el dels Ojos, que rep aquest nom perquè es diu que, quan plovia molt, es formaven en el sòl grans pous d’aigua. En l’actualitat, únicament la vegetació deixa constància d’aquells pous naturals. En aquesta zona podem trobar amb facilitat espècies animals i vegetals autòctones de les zones muntanyenques de l’interior com a senglars, raboses o llebres i molses, timons i argelagues.

 

grullas_1

grullas_llegandolaguna

 

L’altre lloc de visita obligatòria per a aquells que fan la ruta de les grues és l’ermita del Buen Acuerdo, un edifici del segle XII i referent del romànic aragonès pertanyent a les localitats de Gallocanta, Berrueco i Las Cuerlas. Aquest observatori natural des del qual s’observa tota la llacuna es presenta com una llotja de luxe per a admirar la riquesa d’aquest paratge que en els capvespres de tardor es torna vermellós i que és, segons els vilatans, el millor lloc per a observar el magnífic espectacle de la migració de les grues.

 

Zona de protecció per a les aus

Són molts els ornitòlegs de tot el món que s’acosten fins als voltants de la Llacuna de Gallocanta. Entre les espècies que poden observar-se en la zona destaquen les xarxets i els ànecs rabudos i blaus en les ribes de la llacuna o els ànecs cullera, que s’alimenten amb restes orgàniques i d’algues verdes als voltants de la llacuna. Altres espècies que podem trobar en la zona són els ànecs colorits, els porrons comuns o fotges i les bugaderes, una espècie d’au autòctona que es troba entre les jonqueres de la llacuna.

 

anades_rabudos

Ànecs rabudos

fochas

Fotges

lavandera

Lavandera

 

No obstant açò, cal destacar que malgrat la importància d’aquest paratge, durant alguns anys els voltants de la llacuna van patir una important deterioració ecològica. La majoria de les espècies de la zona són nidificants, és a dir, que tenen els seus nius en les terres pròximes a la llacuna. L’arribada de la maquinària agrícola a la zona va fer que molts d’aquests nius foren aixafats, la qual cosa va alçar les veus d’alarma dels grups ecologistes.

 

A pesar que la zona va ser declarada Zona Humida d’importància Internacional l’any 2000, moltes aus van arribar a quedar-se en perill d’extinció, una situació que encara no s’ha resolt. L’última mesura de protecció de la Llacuna de Gallocanta es va realitzar l’any 2006 quan va ser declarada Reserva Natural Dirigida.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend