Converteix els residus en recursos

Suma't a la campanya de l'associació "Retorna" per un model estatal de gestió dels envasos més sostenible, el Sistema de dipòsit, devolució i retorn, implantat des de fa anys als països europeus més ecològics.

Utilitza el transport públic, tanca l'aixeta i apaga la llum quan no els gastes, recicla els envasos de plàstic, missatges verds que ens bombardegen constantment i que segueixen fidelment la famosa regla de les tres "R": reduir, reciclar i reutilitzar, per a conduir-nos a una societat cada vegada més ecoeficient quant al consum de recursos i, sobretot, la producció de residus.

 

Però, realment estem aconseguint-ho? El nostre sistema actual de consum, basat en la cultura d'usar i tirar i on qual preval el lema de "quants més envasos millor", està generant altíssims percentatges de residus, 1,5 kg per persona al dia, que suposa uns 580 kg de fem a l'any. Un fem dominat pels envasos dels quals tan sols es recicla el 30%. Aquest baix índex d'eficàcia és degut a la proliferació dels envasos d'un sol ús, una mala gestió dels residus i la insuficient col·laboració ciutadana a l'hora de separar-los correctament. Per tant, la reutilització apareix com una opció complementària o fins i tot millor, des del punt de vista ecològic, ja que aconsegueix reduir el nombre de residus produïts a més de donar-los un valor afegit.

 

Iniciatives com la tornada a la bossa de tela o el carret de la compra, en substitució de les bosses de plàstic, implantades ja als nostres comerços, o fins i tot la venda a granel per la qual ja opten alguns centres com ecorganic, estan despertant a la nostra societat eixa actitud eco-responsable tan positiva que aposta per la reutilització. Un canvi de mentalitat necessari que ens acosta al model de països europeus més avançats en aquesta temàtica com Noruega, Suècia, Finlàndia o Alemanya.

 

RETORNA2

 

Un cas concret i de gran interès és la plataforma "Retorna", creada per diferents entitats ambientals i socials espanyoles per a reclamar la introducció en el nostre país del sistema de recollida d'envasos a través dels punts de venda, conegut com SDDR, Sistema de dipòsit, devolució i tornada. Funciona com un lloguer d'envasos en el qual diposites una fiança que se t'abona quan els retornes, per la qual cosa "només paga el que contamina". A més, com cada tipus d'envàs se separa per a reutilitzar-se amb la mateixa finalitat s'estalvia també energia i diners. Un mètode molt eficaç que ja funciona en diferents parts del món i que Retorna ha portat per totes les províncies com un tour, per a que tothom conega els seus avantatges i es familiaritze amb el sistema. De moment s'està debatent la seua implantació amb la nova llei de residus.

 

Però a més, Retorna ha nascut per a promoure un canvi en el model de producció i consum contribuint a desenvolupar campanyes, instruments i polítiques de "Residu zero", és a dir, que reduïsquen al màxim els residus i maximitzen la prevenció, la reutilització i el reciclatge de qualitat.

 

{hwdvideoshare}id=33|width=560|height=340{/hwdvideoshare}

 

Amb Desembasura!, la seua última campanya, pretén aportar solucions davant la gran quantitat d'envasos que diàriament són abandonats, abocats o incinerats a les nostres ciutats, rius, platges i boscos, i que no són tractats correctament. Així, ens convida a participar en la creació del primer mapa de punts negres estatal en els quals s'acumula fem. Una plataforma on els usuaris poden enviar informació i fotografies sobre els llocs que consideren importants a través de la seua web, o les aplicacions que han desenvolupat per al mòbil, i compartir la informació a través de les xarxes socials. El projecte culminarà amb l'organització de jornades voluntàries de recollida per a netejar les zones amb més acumulació de residus abandonats.

 

Més informació:

www.retorna.org

www.desembasura.org

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Mitjà