Lectures

16 ag. 2018

Plantes contades

Coberta 'El herbario de las hadas'

Si hi ha alguna cosa millor que contar un conte, fullejar il·lustracions, descobrir textures, colors, frases màgiques i personatges encantadors, submergir-se en l’encant dels llibres infantils que, per desgràcia, perden alguns llibres quan migren a la secció de literatura per adults, és que estos contes tracten sobre plantes. A la Revista Espores sabem que sou addictes a la natura i a tot el que té a veure amb ella, per això us anem a preparar una selecció dels llibres il·lustrats que ens sedueixen des de les prestatgeries. I sí, també sabem que no podrem classificar-los com infantils, perquè els comprareu per als més menuts de casa i acabareu gaudint-los tots per igual. Encetem la sèrie ‘Plantes contades’.

L’estiu ens regala temps, que és un gran regal. El podem usar de moltes formes, però de segur que una magnífica és dedicar-lo als llibres. Vos recomanem ací tres exemplars amb els que descobrireu un fum de plantes, s’animareu a ser més creatius, i us submergireu en una història increïble que us deixarà amb ganes de més. I tot amb un valor afegit: són tres llibres tan bonics que engalanaran qualsevol lloc on, intencionadament o no, els acabeu deixant.

Herbario

Aquest és un llibre per passar-se hores fullejant, mirant, contemplant, ple de colors, ple d’il·lustracions i, això sí, amb molts noms. És com si l’autora hagués agafat un llistat llarguíssim de plantes i s’haguera posat a classificar-les en funció del seu hàbitat, adaptació, utilitat, colors, etc. Sense un criteri clar, que, tot siga dit de pas, tampoc crec que siga necessari, dibuixa i enumera plantes que agrupa en diferents seccions.

Herbario coberta

Així anem passejant entre les plantes rocoses, ornamentals, enfiladisses, tropicals, roges, blaves, obscures, verinoses, aromàtiques, estrellades, hortolanes, viatgeres, i fins a 51 categories en total. Algunes de les meues preferides són les enamorades de l’aigua, amb nenúfars, joncs i cales; les purificadores, amb les plantes que adornen els patis interiors; les fruites per a mossegar; les híbrides, on s’expliquen creuaments com el de la rosa “La France”; les emblemàtiques, amb espècies típiques d’alguns països, i les plantes màgiques, amb breus històries i llegendes.

Sense adonar-nos rebrem una pluja d’informació botànica i ens perdrem entre noms, conceptes i paisatges, triant de cada pàgina aquell racó o detall que més ens agrade. A més, hi ha cinc planes sobre les fulles i les seues formes. Tot i això, és cert que no puc evitar trobar a faltar els noms científics. Res haguera costat completar els noms comuns amb el gènere i l’espècie de la planta, li haguera donat un valor afegit al volum, i les il·lustracions són tan espaioses que no haguera afectat a la maquetació.

Herbario interior

Herbario interior2

Al final del llibre trobem un índex molt útil amb totes les plantes ordenades alfabèticament i també amb el que l’autora anomena com “les famílies”, que en realitat són les seccions en què ella ha classificat a les protagonistes de l’obra. El cacau, el jacint d’aigua, l’arbocer, el julivert o l ’estèvia no ens costaran res de trobar, i acabarem fent llistats mentals de les nombroses plantes que anirem descobrint.

Hola Natura

La primera fulla d’aquest magnífic quadern premiat amb el World Illustration ens porta una cita de la científica i ecòloga Rachel Carson “[…] estigues on estigues i siguen quins siguen els teus recursos, sempre pots alçar la vista i contemplar la bellesa de l’alba i del capvespre, els núvols desplaçant-se, les estrelles a la nit. […] Reflexionar sobre el misteri d’una llavor en creixement […] plantada en un test a la finestra de la cuina”. Seria un magnífic resum del llibre, un manual per alçar la vista i contemplar el nostre entorn, ser-ne conscient, però ser-ho d’una forma activa, dibuixant, escrivint i pintant tot allò que descobrim.

Hola natura coberta

Els primers exercicis que ens proposa l’autora són sobre la Terra, el Sol i la Lluna, per passar a continuació a les estacions. Aquest llibre podem començar-lo quan vulguem, només cal que anem a l’estació en què ens trobem i que ens disposem a gaudir de cada treball o fitxa naturalista que hem de completar. No, perdoneu, aquests termes, treball, fitxa, no transmeten l’oci i la diversió que es respira en obrir el quadern. Ho tornaré a intentar. Com era? … Només cal que anem a l’estació en què ens trobem i que ens disposem a gaudir de cada aventura o creació que hem de realitzar. Ara sí.

Tot i que el llibre se centra tant en animals com en plantes o altres tipus d’elements que podem trobar a la natura, ací vos parlaré de la seua vessant més botànica. L’estiu el dedicarem a l’anatomia de la fulla i de la flor, i haurem d’omplir les nostres bosses de totes les que trobem al terra, també als anells de creixement, l’escorça de l’arbre, les restes vegetals de la platja, les margarides o altres tipus de flors, les dents de lleó i les falgueres . Dibuixar, traçar, pintar, recollir, inventar, cada full es convertirà en la nostra pròpia obra d’art i ens obligarà a estar en contacte amb la natura i gaudir de l’aire lliure. Si totes les obligacions foren així!

Hola natura interior

La tardor, l’hivern i la primavera també tenen seccions igual de completes que, en cada cas, ens fan parar l’atenció en les característiques més destacables de cada estació. A més, el quadern proposa divertits experiments aprofitant alguns temes que tracta. Si ens animem, podrem crear el nostre herbari, fer ninots de cabells llargs amb créixens, cultivar un arbre d’alvocat, fer un xiulit amb herba, perfum amb pètals de rosa, cultivar falgueres en un pot de cristall, fer calcs amb fulles d’arbre i obrir un restaurant per a pardals. Ens faltarà temps per fer-ho tot, així que una bona idea és compartir la publicació i repartir les activitats entre tota la família o amb els amics i amigues.

Hola natura interior2

El herbario de las hadas

1914, San Petersburg. L’agrònom Aleksandr Bodganovitch prepara les maletes per al que serà el viatge de la seua vida. Pensa endinsar-se al bosc de Brocelandie, a la Bretanya francesa, a buscar plantes per elaborar un elixir de la immortalitat per a Rasputín. Haurà de deixar a casa la seua dona i la seua filla i dedicar-se durant un temps a les investigacions que desenvolupa per al Gabinet de Ciències Ocultes, al costat d’altres eminents científics.

La regió on comença la seua aventura compta amb habitants que superen de llarg l’esperança de vida per a l’Europa de l’època, i les plantes semblen comptar amb elevades concentracions de principis actius. Aleksandr somia amb la possibilitat que la botànica li oferisca l’oportunitat d’acostar-se a la formulació d’una poció de l’eterna joventut. Branques, fruits, flors, arrels… està decidit a que res li passe desapercebut. Així, els seus estudis i hipòtesis se centren en les plantes, però el que descobrirà s’allunya molt del que havia imaginat.

Herbario hadas interior

Les investigacions el conduiran a una troballa inesperada, sembla com si cada planta del bosc comptés amb éssers associats a ella. Una sort de simbiosi perfecta entre les espècies vegetals i uns éssers que podrien semblar insectes però que s’acaba descobrint que són vertebrats i que, a més, estan dotats de reflexos i d’instints. Ens trobem davant un autèntic món de fades? El botànic manté contacte amb la resta del món a través de les cartes que intercanvia amb la seua família, altres científics i el propi Rasputín, mentre d’altra banda se submergeix més i més en un bosc que amaga proves d’una màgia inimaginable que ell tracta de dotar de contingut científic amb experiments, disseccions , descripcions i anàlisis. Entropessarem, a més, amb el pas lògic del protagonista des de la visió investigadora a la necessitat imperiosa de conservació de les noves espècies.

Les meravelloses il·lustracions del llibre, l’edició, els canvis de papers i textures completen aquesta història seductora on ciència i llegenda es mesclen i ens condueixen per un misteri que qualsevol amant de les plantes i l’aventura voldria trobar-se i tenir l’oportunitat de desvelar. Entretant, noms científics, plecs d’herbari , termes botànics i més elements que converteixen aquest conte en un àlbum de luxe amb el que passar unes hores delicioses.

Herbario hadas interior2

Bibliografia

Adrienne Barman (2018). Herbario. Ciudad Autónoma de Buenos Aires: Libros del Zorro Rojo. 200 pàg.

Nina Chakrabarti (2017). Hola Natura. Siembra, crea, dibuja y colorea. Coco Books. 212 pàg.

Benjamine Lacombe, Sébastien Pérez (2011). El herbario de las hadas. Edelvives. 66 pàg.

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.
botanic Equip botànic
Send this to a friend