Imprimir aquesta pàgina

PAISATGES DE CINEMA

Algunes pel·lícules que ens han quedat a la retina ho han fet, entre altres coses, pels meravellosos paisatges que ens mostren. Gegantescs platons vius que en el seu moment van conquistar als cineastes i realitzadors i que, amb el pas del temps, s'han convertit en protagonistes secundaris de les històries que en ells s'han desenvolupat.

 Són molts els directors que han quedat tan fascinats per un lloc i l'han convertit en referència per a les seues pel·lícules. La natura està molt present en el cinema, igual que ho està en la vida real, i aquesta és una de les coses a les quals la màgia del cinema no pot escapar. Els exemples són moltíssims, però ací només arreplegarem alguns dels paisatges i localitzacions més impactants de la història del cinema. Si viatgem al sud del Marroc, per exemple, en tots els hotels i tendes trobem referències als estudis de Ouarzazate, situats en la coneguda Porta del Desert. Ací és on es van rodar algunes de les escenes de El Cel Protector, una de les obres més importants del realitzador italià Bernardo Bertolucci.

El cinema va donar a conèixer aquest lloc convertint-lo en tota una referència per a turistes i visitants. El mateix passa si visitem la zona més desèrtica de Turquia i el guia ens explica on i com es van rodar algunes escenes de la Guerra de les Galàxies, pel·lícula en la qual la màgia del cinema va convertir la Capadòcia en Tatooine i Geonosis, els planetes més rocosos i àrids de la Confederació de Sistemes Independents.

cine_1

cine_2

cine_3capadocia

A dalt, fotograma de la pel·lícula El Cel protector. Centre, Estudis Ouarzazate al Marroc. A baix, Capadòcia

 

Cap a Rutes Salvatges: en el Districte del Llop

Segons molts crítics, amb aquesta pel·lícula Sean Penn es va afermar com a autor de culte. En aquest primer treball com a realitzador, Penn va portar a la pantalla una història real explicada per l'alpinista i escriptor aficionat Krakauer (Brooklin, Massachusetts, 1954), col·laborador assidu de revistes com National Geographic i un reconegut amant de la muntanya. En un dels seus reportatges va quedar fascinat per la història de Chris McCandles, un jove de família americana acomodada que, després de la seua graduació en la universitat, va decidir donar tot els seus diners i marxar-se a viure completament sol a Alaska.

 

Obsessionat pels grans espais, McCandles anhelava abandonar el mundanal soroll, viure en la tranquil·litat i escalar el Pulgar del Diablo (spoiler). L'aventura del jove, que durant la seua fugida va adoptar el nom d'Alexander Supertramp, va durar només uns mesos i va morir en un autobús abandonat que va trobar en el Districte del Llop, a l'est del Parc Nacional de Denali.

 

cine_delani2

cine_delani1

 

Per a recompondre la història de McCandles i els motius que li van portar a abandonar la seua aparentment afable vida, Jon Krakauer va contactar amb persones que l'havien conegut durant la seua vagabunderia, i que l'havien arreplegat quan feia autoestop o li havien donat treball o allotjament durant la seua escapada. Servint-se d'aquests testimoniatges, juntament amb el diari i les fotografies trobades entre els estris personals de Chris, Krakauer va recompondre l'itinerari del seu viatge i es va esforçar per traçar un retrat veraç. El seu llibre es va convertir prompte en un bestseller, i l'any 2007 Sean Penn va decidir portar la seua història al cinema.

 

cine_rutas_fotograma

cine_rutas_real

A dalt, Emile Hirsch, qui dóna vida a Alexander Supertramp. A baix, l'autèntic Chris McCandles 

 

El viatge personal i físic que es descriu en Cap a Rutes Salvatges es va rodar en els mateixos llocs que havia conegut el protagonista, així la natura mostrada com a teló de fons d'aquesta gran història tenia un paper molt rellevant. Les principals localitzacions van desenvolupar en el Denali, el cim més alt d'Amèrica del Nord.

 

Denali_National_Park

Denali és el nom aborigen de la Muntanya McKinley, situat en la Serralada d'Alaska, i el seu cim té 6194 metres, i es considera Parc Nacional i reserva natural del país. Es tracta d'un paratge d'escassa vegetació per l'altitud, i encara que les zones boscoses són poc freqüents, podem trobar algunes plantes meridionals prop del llac Wonder. La major part d'aquest Parc Nacional està composta per tundra, i els arbres més comuns són els salzes, que conviuen amb gran varietat de mamífers com els óssos, els llops, les marmotes o els esquirols àrtics.

cine_grancanyon

cine_tahoe

 

Les altres localitzacions que apareixen són els voltants del llac Tahoe, en Nevada, els camps de blat de Dakota del Sud o les ribes del llac Salton Sea, a Califòrnia. Les escenes localitzades en la part superior del riu Colorado van haver de rodar-se des d'un altre impressionant paratge, Diamond Creek, en la Reserva Índia de Hualapai.

 

Apocalypto: dins de la biosfera Maia

Per a plasmar fidelment la decadència de la civilització maia anterior a l'arribada dels espanyols al Nou Món, Mel Gibson es va desplaçar fins a Guatemala, on es va rodar la totalitat de la pel·lícula Apocalypto. Algunes de les escenes més impactants es van obtenir des del Mirador de Guatemala, una muntanya situada enmig de la selva i que va ser una de les ciutats maies més importants del període clàssic. El mirador, presidit per la impactant piràmide del Tigre, està situat dins de la coneguda com a Reserva de la Biosfera Maia que, amb una superfície de més de 21000 quilòmetres, és l'espai natural més gran de Guatemala.

 

cine_apocalyto_1

cine_apocalyto2

Davant la dificultat de realitzar algunes localitzacions en els seus emplaçaments reals (la Reserva de la biosfera maia en alguns llocs només pot veure's des de l'aire) Mel Gibson va recórrer diverses localitzacions en l'estat mexicà de Veracruz. Els actors de la pel·lícula no eren professionals i es va rodar íntegrament en dialectes indígenes

 

La riquesa biològica de la Biosfera Maia està caracteritzada per un complex ecosistema de selva amb gran abundància d'espècies de flora i fauna, algunes d'elles endèmiques. Els aiguamolls i altres ecosistemes de la reserva són també utilitzats per la fauna migratòria. Dins de l'àrea es coneixen més de 3000 espècies de plantes vasculars, 327 espècies de rèptils i amfibis, així com 220 de peixos d'aigua dolça. És difícil establir rigorosament les àrees ocupades pels diferents tipus de vegetació, no obstant açò juntament amb boscos alts semicaducifolis, es poden trobar zones boscoses baixes, sabanes, boscos pantanosos i aiguamolls.

 

cine_apocalypto_mirador

Piràmide del Tigre

 

La Reserva va ser creada en 1990 per a protegir la major superfície de bosc tropical que encara existeix a Centreamèrica. El model de Reserva de la Biosfera, implementat per la UNESCO, té per objecte promoure un equilibri entre les activitats humanes i la biosfera mitjançant la inclusió del desenvolupament econòmic sostenible en la política de conservació. La Reserva està molt amenaçada per les activitats humanes i la protecció real és molt deficient.

 

cine_apocalyto3

 

El Jardiner Fidel: fotografiant la Vall del Rift

L'obra cinematogràfica homònima la novel·la de John Le Carré no solament va comptar amb un director de luxe, el portuguès Fernando Meirelles, i un repartiment excepcional encapçalat per Ralph Fiennes i Rachel Weisz, sinó que també té una fotografia excel·lent en la qual destaquen els paisatges aeris de Nairobi i Lokichokio (Kenya),  i el desert de Sudan on es desenvolupa gran part de la trama.

 

cine_fiel

 

El Jardiner Fidel es va rodar a cavall entre Londres i Àfrica accentuant les diferències entre els dos continents, i donant especial atenció als paisatges desèrtics i pobres de les regions africanes. Hi ha localitzacions urbanes, la primera escena de la pel·lícula es va rodar en el major barri de barraques de l'Àfrica subsahariana, Kibera, que ocupa al voltant de 240 hectàrees amb uns 800.000 habitants que viuen en la seua majoria en barraques de fusta sense aigua corrent, electricitat ni clavegueram.

 

Però la majoria de les escenes es van rodar en la Vall del Rift, especialment en la Gran Depressió, accident geogràfic que divideix a Kenya en dues meitats, i en el llac Magadi, un lloc que diuen imita a la perfecció la superfície lunar. La comparació es deu al fet que el llac alcalí de 104 quilòmetres està envoltat de grans planícies de sal, la superfície de les quals cruix amb cada trepitjada com si fóra neu. El paratge està tan buit i desolat que els flamencs i insectes semblen ser els únics habitants dels voltants.

 

cine_fiel_kibera

cine_fiel_flamencos

 

No obstant açò,els millors paisatges que ens regala El Jardiner Fidel són els que ens aporta el Llac Turcana, el major d'aigües alcalines del món amb una superfície de 6.405 km². El llac també és conegut com Jade pel color verd de les seues aigües, que contenen enormes peixos d'aigua dolça com perques del Nil, que arriben als 90 quilos, tilapies, peixos tigre i peixos tambor. També compta amb un gran nombre de cocodrils i serps.

 

cine_fiel_lago

cine_fiel_lago3

 

El Senyor dels Anells: la Terra Mitjana està a Nova Zelanda

Diuen que un dels majors problemes que el director Peter Jackson tenia en la pre-producció del Senyor dels Anells era la localització exacta d'alguns dels escenaris de la famosa trilogia ideada per J.J.R Tolkien. Els seus dubtes es van dissipar quan, de forma quasi fortuïta, va albirar des de l'aire la granja de la família Alexander als voltants de Matamata, localitat situada a uns 166 quilòmetres d'Auckland.

 

cine_anilloscomarca1

cine_anilloscomarca2

cine_anilloscomarca3

 

Els suaus pujols ondats entapissats de verd van fer volar la imaginació de l'equip de rodatge a l'idíl·lic paisatge de Hobbiton, la Comarca, el lloc on viuen els hobbits. I és que els increïbles paisatges i els més de 13 parcs naturals de Nova Zelanda la convertien en el lloc perfecte per a trobar les localitzacions que donarien vida als diferents espais de la Terra Mitjana. Per exemple, el Parc Nacional de Tongariro, de 800 quilòmetres quadrats, es va convertir en les lúgubres terres de Mordor i el seu cim més alt, la muntanya Ruapehu, va ser triat per a recrear la Muntanya de la Destinació, el lloc on Frodo, el protagonista i heroi de la trama, compleix l'èpica missió de destruir el seu anell.

 

cine_anillosdestino

cine_anillosdestino2

cine_anillosdestino1

El rodatge en aquesta zona va ser molt problemàtic ja que el Ruapehu és un volcà actiu en el qual es produeixen eventuals tremolors. A més de l'activitat purament geotèrmica, l'equip de rodatge del Senyor dels Anells va trobar una altra dificultat, aquesta vegada humana, ja que el cim és considerat territori sagrat pels Iwi, els maoris que habiten aqueixes terres, per la qual cosa no van poder filmar-se escenes des d'allí. Skippers Canyon, el riu Kawarau o el bosc de Paradise, entre les localitats de Queenstown i Glenorchy, i alguns dels paisatges més espectaculars de la illa, van ser uns altres dels paisatges que van quedar immortalitzats en la famosa saga. A baix, les cataractes de Hunua, localització perfecta per a Rivendel, la terra dels Elfos.

cine_Anillospuenteelfos

cine_anillos_cascada

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

L'últim de Revista Espores. La veu del Botànic

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà